Itt a visszapattanás – kétszámjegyű GDP bővülés jöhet Magyarországon

Elemzések2021. aug. 16.Harsányi Péter

Milyen mértékben bővült a magyar gazdaság a második negyedévben és milyen ágazatok támogatták a fellendülést? Mekkora GDP növekedés várható az idei év egészében? Erről kérdeztük az Erste és az ING Bank vezető elemzőit. A KSH augusztus 17-én kedden teszi közzé az előzetes második negyedéves GDP számokat.

Az ipar és a szolgáltatások lesznek a második negyedévben a növekedés legfontosabb mozgatórugói.

A GDP növekedés több mint a fele a szolgáltató szektorból jöhet.

Emellett a kisebb súlyú építőipartól is kétszámjegyű bővülés várható.

A második negyedévben negyedéves alapon 2 százalékkal, éves alapon 17 százalékkal növekedhetett a magyar gazdaság. Az idei év egészében pedig 7 százalék feletti GDP bővülést várnak a megkérdezett elemzők.

Ennek fényében azok a szülők, akik legalább egy gyermeket nevelnek, szja visszatérítésben részesülhetnek. Az emberek számlájára hirtelen több százezer forint érkezhet a jövő év elején, ami nagyon komoly vásárlási boom-ot generálhat.

A beruházások is látványosabban élénkülhettek a második negyedévtől, köszönhetően a javuló üzleti bizalomnak és a támogató gazdaságpolitikának.

A gazdasági növekedés kiegyensúlyozott módon valósul meg.

Erste Bank

A járványügyi korlátozások feloldása, illetve az extrém alacsony tavalyi bázisadatok dominálták leginkább a második negyedéves GDP növekedést – mutatott rá Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője. Az utóbbi miatt az éves ráta minden bizonnyal bőven kétszámjegyű növekedést mutat majd. Nyeste pontbecslése 17,2 százalék.

A tavalyi második negyedévben a koronavírus járvány miatt mélypontra került a gazdaság teljesítménye. Az igen impozáns éves ráta azonban nemcsak az ebből eredő bázishatásnak lesz köszönhető. Várhatóan ugyanis a rövid bázisú negyedéves index is markáns növekedésről, folytatódó kilábalásról tanúskodott idén április-júniusban.

Összességében negyedéves szinten mintegy 2 százalékkal bővülhetett a magyar GDP.

S míg a megelőző negyedévekben az ipari export vezérelte a növekedést, a második negyedévben az újranyitással párhuzamosan ütemesen zárkózhatott fel a belső fogyasztás is.

A fogyasztás magához térése a szolgáltató szektor teljesítményét befolyásolhatta leginkább pozitívan. A korábbi időszakban összegyűlt elhalasztott kereslet ugyanis a második negyedévtől ismét megjelent a szektorban – mutatott rá az Erste Bank vezető elemzője.

A beruházások az első negyedév vártnál visszafogottabb teljesítménye után a második negyedévtől már látványosabban élénkülhettek, köszönhetően a javuló üzleti bizalomnak és az expanzív gazdaságpolitikának.

A külkereskedelemi folyamatokról elmondható, hogy az áruexport pozitív növekedési hozzájárulása az előző negyedévekben már megszokott módon továbbra is fennmaradhatott, ám a szolgáltatások exportjánál jóval lassabb lesz a helyreállás.

A második negyedéves csúcs után az év második felében mind éves, mind negyedéves szinten lassulhat a növekedés, de összességében a GDP bővülése az idei év egészében 7 százalék körül alakul majd.

ING Bank

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint fontos megjegyezni, hogy nem az éves változást mérő GDP adatokat kell figyelni elsősorban. Sokkal többet mond a gazdaság teljesítményéről a negyedévről negyedévre történő növekedés.

Idén január és március között 2 százalékos negyedéves alapú növekedést láthattunk. A friss adatok alapján jó eséllyel megismételhető ez a teljesítmény a második negyedévben is.

Éves alapon pedig 17,4 százalékos növekedést vár Virovácz Péter a második negyedévben. Ez utóbbi viszont sokkal többet mond el arról, hogy milyen mélyen volt a tavalyi mélypont, mintsem, hogy milyen jó az idei teljesítmény.

A dinamikus növekedés legfontosabb mozgatórugója az újranyitás.

A járványügyi intézkedések feloldása már áprilisban elkezdődött, majd júniusra lényegében befejeződött. Ez pedig egy fokozatos keresletélénkítést jelent a gazdaság számára, ami a szolgáltatások terén jelentkezik legerőteljesebben.

A szolgáltató szektorban masszív növekedést vár Virovácz Péter: éves alapon 15 százalék körüli bővülésnek is reális az esélye.

A GDP növekedés több mint a fele a szolgáltató szektorból jöhet.

Az emberek a járvány alatt kényszer-megtakarításokat halmoztak fel, melyeket a második negyedévtől elkölthetnek. Ez a szolgáltatásokban jelenik meg legerőteljesebben.

A másik fontos tényező az ipar. A második negyedévben 35-40 százalékkal is bővülhet az ipar éves alapon. Ezzel az ipari teljesítménnyel a nettó export biztosíthatja számunkra a dinamikus gazdasági növekedést – tette hozzá Virovácz.

Emellett az építőipartól is kétszámjegyű növekedés várható éves alapon. Az építőiparnak ugyanakkor kisebb a súlya a gazdaságon belül, így ezen kedvező értékek csak mérsékelten jelentkeznek a gazdaság egészében.

Ha tehát megvalósul a 2 százalékos negyedéves alapú növekedés, akkor lényegében elképzelhetetlen Virovácz szerint, hogy a magyar gazdaság 6 százaléknál kisebb mértékben bővüljön az idei év egészében.

Ehhez gyakorlatilag technikai recesszióra lenne szükség a harmadik és negyedik negyedév folyamán. Ennek alapján borítékolható, hogy a kormányzat által áhított 5,5 százalékos növekedés bőven meg lesz.

Ennek fényében azok a szülők, akik legalább egy gyermeket nevelnek, szja visszatérítésben részesülhetnek. Az emberek számlájára hirtelen több százezer forint érkezhet a jövő év elején, ami nagyon komoly vásárlási boom-ot generálhat. Mintegy 550-600 milliárd forinthoz juthatnak a gyermeket nevelő szülők.

2022-ben 4,5-5 százalékos növekedésre számít az ING Bank vezető elemzője. Az idei év egészében pedig 7,4 százalék lehet a növekedés mértéke. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy ne legyenek lezárások a koronavírus esetleges újabb hulláma alatt.