Itt az idő, újra sokat kereshetünk az arannyal?

Elemzések2021. nov. 25.Harsányi Péter

2000 dollárra várja az arany árfolyamát a Goldman Sachs befektetési bank. Az infláció világszerte jelentősen felpörgött, az inflációs várakozások aggasztóan megemelkedtek. Ezzel párhuzamosan fokozatosan nő a részvénypiaci visszaesésnek a kockázata. Mindez felfelé segítheti az arany árfolyamát. A globális aranykereslet megközelítőleg 12 százalékáért felelős jegybankok is időről időre vásárolhatnak a nemesfémből. A központi bankok pénzpumpájához szükséges aranyfedezetet ugyanis előbb utóbb meg kell teremteni.

Az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedett az infláció világszerte. Az Egyesült Államokban az egy éves inflációs várakozások 5 százalék felé ugrottak. A hosszabb tendenciákat megragadó 3 éves inflációs várakozások is jócskán 4 százalék felett járnak.

Az amerikai árdinamika 1990 óta nem látott ütemmel, 6,2 százalékkal száguldott októberben. Németországban ezzel párhuzamosan 4,5 százalékra, avagy 28 éves csúcsra nőtt a fogyasztói árindex.

Az inflációt ugyan számos egyszeri hatás fűti, de egyre több tényező mutat abba az irányba, hogy a jövő évben, különösen a jövő év első felében még velünk maradhat magasabb infláció.

Elég csak az elhúzódó kínálati sokkokra, az ellátási láncok akadozására, a megugró szállítási költségekre vagy a lendületesen emelkedő energiaárakra gondolni. Az amerikai befektetési bankok például 25-50 százalékos emelkedést vízionálnak a Brent típusú kőolaj világpiaci árfolyamában a jövő év közepéig.

Szépen csillog

Magasabb infláció idején a befektetők jellemzően aranyat vásárolnak.

A nemesfém árfolyama a Goldman Sachs befektetési bank előrejelzései alapján 2000 dollárig emelkedhet a jelenlegi 1780 dollár körüli szintekről. Ez több mint 10 százalékos hozamot jelent alapesetben, tőkeáttétel használata nélkül.

Hasonlóan optimisták az arany teljesítményével kapcsolatban mellesleg a Credit Suisse és az UBS árupiaci elemzői is.

Részvénypiacok

A részvénypiacok újabb és újabb történelmi magasságokba emelkedtek a jegybanki pénzpumpa és az alacsony kamatkörnyezet hatására. A részvények értékeltsége egyre jobban elszakadt a fundamentumoktól.

A jelentősen megugró inflációval párhuzamosan viszont fennáll a veszélye a pénzpolitika szigorodásának, a kamatok megemelkedésének és a gazdasági növekedés lassulásának.

Ennek hatására a pénz- és tőkepiacokon megnőhet a volatilitás, vagyis egyre nagyobbak lehetnek a kilengések. A kockázatvállalási hajlandóság mérséklődésével ismét előtérbe kerülhet az arany menekülő szerepe. Ez szintén többlet keresletet generálhat a nemesfém felé.

Jegybankok

A Credit Suisse becslései alapján a jegybankok az arany globális keresletének 12 százalékáért felelősek.

A központi bankok világszerte nagy volumenű kötvényvásárlási és likviditásfokozó programokat indítottak a koronavírus-válságra válaszul. Ennek eredményeképpen nagyot nőtt a jegybankok GDP arányos mérlegfőösszege.

Az ehhez szükséges aranyfedezetet előbb utóbb meg kell teremteni. A jegybankok tehát időről időre aranyat vásárolhatnak, ami felhajtja a nemesfém árfolyamát.

Spekulatív pozíciók

A befektetések időzítése szempontjából rendkívül fontos, hogy miként alakulnak az adott termék esetében a spekulatív pozíciók. Az arany esetében az elmúlt időszakban némileg megnőtt a vevők aránya, azonban történelmi távlatokból vizsgálva, még nem mondható magasnak a számuk, így nem beszélhetünk rövidtávú túlfűtöttségről.