Izer Norbert: 110 milliárd forintba kerülhet a 3 gyermekes anyák SZJA mentessége

Elemzések2020. jan. 10.Harsányi Péter

110 milliárd forintnál is több pénz maradhat a 3 gyermekes családoknál, amennyiben kiterjeszti a Kormány a 3 gyermekes édesanyákra is az élethosszig tartó SZJA mentességet. Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár emellett a KKV szektort érintő kedvezményekről és adózási lehetőségekről beszélt a mai sajtótájékoztatón.

A növekedés.hu kérdésére Izer Norbert, adóügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy amennyiben kiterjeszti a Kormány a 3 gyermekes anyák számára is az élethosszig tartó személyi jövedelemadó (SZJA) mentességet, akkor az a költségvetésnek évente 110 milliárd forintba kerülhet.

A fent említett 110 milliárd forintos becslés már egy nettó összeg, azaz tartalmazza az intézkedés hatására várhatóan élénkülő fogyasztásból eredő többlet állami bevételeket. Következésképpen a 3 gyermekes családoknak évente összesen 110 milliárd forintot is meghaladó összeg maradhat a zsebükben.

A lépés ösztönzi a gyerekvállalást, és hozzásegít ahhoz, hogy a termékenységi ráta megközelítse a társadalom fenntartásához szükséges 2,1-es értéket. A termékenységi ráta azt mutatja meg, hogy egy nő élete során mennyi gyermeknek ad életet.

Kisvállalati adó (KIVA)

A kis és közepes vállalkozások segítsége érdekében a Kormány a KKV szereplők számára kifejlesztett speciális adórendszert működtet. Erre jó példa a KIVA és a KATA adózási forma.

Izer Norbert rávilágított, hogy a KIVA az egész Európai Unió legversenyképesebb adóneme, amit az is bizonyít, hogy évente 10 ezer fővel bővül a KIVA adózók száma. Tavaly év végéig már összesen 50 ezer fő választotta ezt az adónemet.

A KIVA gyakorlatilag a szocho-t és a tao-t is kiváltja. A Kisvállalati adó kulcsa már csak 12 százalék. A KIVA-t választó vállalkozások akár éveken keresztül nullás adóalappal is működhetnek, amennyiben megfelelő mértékű beruházási és forrásszerzési tevékenységet végeznek.

Izer elmondta, hogy a Kormány nagy hangsúlyt fektet a széleskörű tájékoztatásra, és levelet küld azoknak a vállalkozásoknak, amelyek legalább 10 százalékot tudnának spórolni a KIVA választásával.

Amennyiben jövőre tovább csökken a szocho adókulcs, akkor a KIVA adónem kulcsa is mérséklődhet – világított rá az adóügyekért felelős államtitkár.

Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)

A KATA jelenleg a legnépszerűbb adónem a vállalkozások között. A legtöbb jellemzően egyszemélyes vállalkozó azért választotta ezt az adózási formát, mert rendkívül egyszerű az adminisztrációja, illetve havonta egy egyösszegű 25, 50 vagy 75 ezer forintos összeg befizetésével eleget lehet tenni az adófizetési kötelezettségnek.

Míg 2016 végén 175 ezer KATA-s volt, addig ma már 377 ezer KATA-s vállalkozás működik hazánkban, vagyis három év alatt gyakorlatilag megduplázódott a KATA-s vállalkozók száma.

Adókedvezmények

A fejlesztési adókedvezmény minden vállalkozás számára nyitott, legalább 3 milliárd forintos beruházás esetén lehet igénybe venni, de fejletlenebb régiókban 1 milliárd forinttól is igényelhető. A beruházások után járó adókedvezménynek köszönhetően 13 éven keresztül gyakorlatilag 2 százalék alatti Társasági adó (Tao) kulccsal számolhatnak az érintett jellemzően közepes méretű cégek.

A Tao kulcsa jelenleg alapesetben 9 százalék, ami egyben a legalacsonyabb érték az egész Európai Unióban.

A KKV szereplők számára korábban még 500 millió forintos volt a fent említett beruházási határ, amely 2022-re 50 és 100 millió forintra mérséklődik a kis és a közepes vállalkozások esetében.

Izer Norbert kifejtette, hogy egy kisvállalkozás 50 millió forintot meghaladó beruházás esetén 13 évig szinte adómentesen működhet.

Izer rámutatott emellett a kis és középes vállalkozások adókedvezményére, amely a beruházási hitelkamat után vehető igénybe. Gyakorlatilag az adórendszeren keresztül kamatmentessé válik az a hitel, amit felvesznek például egy tárgyi eszköz, egy gépsor beszerzésére.

Az államtitkár kiemelte továbbá a kisvállalkozói kedvezményt is, amely egy társasági adóalap kedvezmény jelent. Ha egy vállalkozás beruház, egy gépsort működésbe állít, akkor ennek a beruházásnak a költsége leírható a társasági adóalapból.

Összességében 55 milliárd forintos adókedvezményt nyújt a Kormány közel 23 ezer vállalkozás számára.

Adóadminisztráció csökkentése

Az adóelőleg feltöltés eltörlése egy nagy horderejű intézkedés volt, mintegy 150-170 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál. A lépésnek köszönhetően nagyságrendileg 5 hónappal tovább gazdálkodhatnak a vállalkozások ezzel a viszonylag nagy összeggel, vagyis nem kell december 20-ig megfizetni az adókat. A kedvezmény több mint 35 ezer céget érint.

Az aktuális kalkulációk szerint 723 ezer olyan vállalkozás van Magyarországon, melyet érint az alanyi áfa mentesség. Izer Norbert elmondása szerint, akire vonatkozik az alanyi áfa mentesség, annak nem kell áfa fizetéssel, és áfa bevallással bajlódnia. Ilyen estben a beszerzések után nem lehet levonni az áfát, ugyanakkor áfa mentesen lehet a vevőnek értékesíteni.

A fenti 723 ezres körben tehát nulla az áfa adminisztrációval eltöltött idő, ami mellesleg a legnagyobb adminisztrációs teher volt korábban – tette hozzá az államtitkár.

2019-től évi 12 millió forintra emelkedett a 2016-ban még 6 millió forintos árbevétel korlát. Ennek fényében a legfeljebb havi egymillió forintos forgalommal rendelkező cégek beleesnek az alanyi áfa-mentességbe.