Járvány idején is százezrével jöttek a menedékkérők Európába - friss adatok

Elemzések2021. ápr. 26.D.J.

A múlt évben a menedékkérők közül 281 ezer kapott védelmet az Európai Unióban.

Amikor a pandémia még tavaly áprilisban először kényszerítette térdre Európát, az EU-ba érkező menekülthullám is elapadt. Egy éve olyan kevés volt a menedékkérők száma, amihez hasonlót utoljára 2008-ban láttak a hatóságok. Ám a helyzet az első hetek után gyorsan megváltozott.

A határátkelések száma az év hátralévő részében újra elkezdett erősödni.

Annyira, hogy Gerd Müller, német fejlesztési miniszter később már arról beszélt, hogy ha a fejlődő országok nem kapnak több segélyt a mostani válságban akkor egy újabb menekülthullámra lehet számítani.

A tavalyi helyzetről az Eurostat legfrissebb számai adnak pontos képet. Ezekből kiderül, hogy 2020-ban összesen a menedékkérelmek kapcsán csak elsőfokú ítéletből mintegy 521 ezer született. Összesen pedig a kérelmezők közül 281 ezren kaptak nemzetközi védelmet az EU-ban. Ez a mutató mindössze 5 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi állapotokhoz képest.

Németország, Spanyolország, Görögország, Franciaország és Olaszország élen járt a kérelmek pozitív elbírálásában: ez az öt ország adott védelmet a befogadott menedékkérők 80 százalékának.

Uniós szinten a kedvezményezettek legtöbbje szír, afgán és venezuelai volt. Utóbbiaknak a túlnyomó többsége, vagyis a 96 százaléka Spanyolországban kapott védelmet.

Tavaly az EU-ban védelmi státuszt kapott emberek eloszlása állampolgárság szerint

Az Unióba érkező menedékkérők túlnyomórészt fegyveres konfliktusok és üldöztetések miatt hagyták el az otthonukat. Venezuela helyzete viszont speciális. Ennek az országnak van a legnagyobb ismert kőolajkészlete az egész világon. A válságból mégis mostmár hosszú ideje nem tudnak kikecmeregni. A bajok egyik oka, hogy teljesen az olajipartól függnek, ezért ahogy elkezdett csökkenni az olaj ára, a gazdaság kártyavárként kezdett összeomlani. A baj akkora, hogy Venezuelában már az olajtermelés finanszírozása is problémákat jelent. Lehet rá számítani, hogy az országból idén is tömegek fognak átjönni az Unióba.

Az Eurostat számaiból az is kiderül, hogy a szír menedékkérők 60 százaléka Németországban kapott védelmi státuszt. Arról már az Associated Press számolt be, hogy tavaly év végén összesen mintegy 818 ezer szíriai élt Németországban. Többségük egyelőre nem folyamodott német állampolgárságért.

Ami Magyarországot illeti: nálunk tavaly a 475-ből 130 menekültkérelem lett pozitívan elbírálva.

Az EU-ban védelmet kapott menedékkérők száma a legnagyobb befogadó országokban (2020)

  Védelmett kapott menedékkérők száma Arányuk az összes védettségett kapott menedékkérő között
Németország 98 000 35%
Spanyolország 51 200 18%
Görögország 35 800 13%
Franciaország 29 400 10%
Olaszország 21 300 8%
Forrás: Eurostat