Jövő héten kiderül, elért-e minket a német lassulás

Elemzések2019. nov. 30.MKB Elemzési Központ

Kiskereskedelmi és ipari adatok látnak napvilágot a jövő héten idehaza.

  • Csütörtökön a kiskereskedelmi szektor októberi teljesítményét ismerhetjük meg

Idén szeptemberben továbbra is dinamikusan, 6,3%-kal növekedett a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma 2018 szeptemberéhez képest, így az augusztusi 5,3%-os forgalombővülést követően gyorsult a szektor növekedése (kiigazítatlan adatok). Így összeségében 2019. január–szeptember közötti időszakban kiemelkedő, 5,8%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést lehetett tapasztalni (év/év alapon mérve). A legfrissebb, októberi adatokat december 5-én, csütörtökön közli a KSH.

A foglalkoztatható munkaerőt már szinte teljes mértékben felszívta a hazai gazdaság, következésképpen az előttünk álló években alacsony szinten maradhat a hazai foglalkoztatás bővülése. Továbbá mivel a hazai bérdinamika tekintetében is kismértékű lassulás várható a jövő évtől, így az előttünk álló években összességében mérséklődhet a hazai bértömeg növekedése. E tendenciák pedig a fogyasztásnövekedés lassulását is maga után vonhatják.

Ugyanakkor bizonyos mértékig ellensúlyozhatja ezt a dinamikát a továbbra is magas fogyasztói bizalom és a korábbi évek elhalasztott fogyasztása, melyek erősítik a hazai fogyasztás növekedését. Az eddig beérkező adatok és az év hátralevő részére vonatkozó várakozásaink alapján

2019 egészére továbbra is dinamikus, de a 2018-ban tapasztalt szintekhez képest minimálisan alacsonyabb fogyasztásnövekedésre lehet számítani, majd 2020-ban további lassulás várható a fogyasztásbővülés tekintetében.

A kiskereskedelmi szektorban várhatóan továbbra is folytatódik a centralizáció. A hatékonyabb készletezéssel működő online és hagyományos kereskedők alacsonyabb működési költséggel rendelkeznek, amely nehezebb helyzetbe hozza a kevésbé hatékony készletezéssel működő vállalkozásokat. Mindez a kiskereskedelmi egységek számának további csökkenését eredményezheti a forgalom bővülésének ellenére is. A KSH legfrissebb adatai szerint idén június végére már több mint 1100-zal csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma idehaza 2018 decemberéhez képest, míg 2018 júniusához képest már 2200-zal kevesebb kiskereskedelmi üzlet található hazánkban (2019 nyarán 120 ezer üzlet volt hazánkban).

  • A magyar ipari termelés októberi adatai érkeznek pénteken

Kimagasló teljesítményt nyújtott a hazai ipari szektor idén szeptemberben: az augusztusi kismértékű, 0,3%-os termelésnövekedést követően szeptemberben 11,1%-kal bővült az ipari termelés volumene 2018 szeptemberéhez képest. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 9%-kal emelkedett (augusztus: 2,7%, év/év alapon). 2019. január-szeptember között így összességében 6,3%-os ipari termelésbővülést regisztráltak (kiigazítatlan adatok). A friss, októberi adatokat december 6-án, pénteken ismerhetjük meg.

A KSH közlése szerint a feldolgozóipari termelés 29%-át képviselő járműgyártásban jelentősen gyorsult a növekedés üteme, szeptemberben a kibocsátás 22%-kal haladta meg az egy évvel korábbi viszonylag alacsony termelési szintet (augusztus: 1,8%).

Érdemes tudni ezzel kapcsolatban, hogy a hazai GDP kb. 6%-át teszi ki a járműgyártás, a teljes beszállítói láncban ehhez még egyéb szektorok is csatlakoznak. Továbbá a járműgyártás a feldolgozóipari exportértékesítés 36%-át képviselte idén szeptemberben.

Várakozásunk szerint 2020-ban 2,9%-ra lassul a hazai gazdasági növekedés az idei évre várt 4,6%-os szintről, mely környezetben a hazai ipari termelés növekedési üteme is visszafogottabb dinamikát mutathat az előttünk álló években. Ellensúlyozó tényező lehet, hogy az elmúlt években a vállalati nagyberuházásoknak köszönhetően érdemben bővültek a hazai feldolgozóipari kapacitások, mely lehetőséget ad új piacok megszerzésére.

További elemzések itt érhetőek el.