A héten kiderül, mennyivel emelkedtek az árak a nyitás után

Elemzések2021. jún. 6.MKB Elemzési Központ

Felfelé mutató kockázatot jelent az infláció tekintetében a gazdasági nyitást követő keresletélénkülés, ami a szolgáltatások árain keresztül már a májusi adatban is megmutatkozhat - áll az MKB Elemzési Központ legfrissebb hazai infláció alakulását érintő elemzésében.

A magyar ipari termelés áprilisi, előzetes adatait közlik kedden

Az idei évet átmeneti visszaeséssel kezdte a hazai ipar (-6,8%, kiigazítatlan, év/év alapon mérve), melyet korrekció követett februárban (1,9%-os növekedés) és még dinamikusabb bővülés márciusban (16,5%).

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,4%-kal, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68%-kal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta. A friss, áprilisi adatokat június 8-án, kedden közli a KSH.

A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás (a feldolgozóipari termelés 28,5%-át képviseli) kiugróan nőtt az év eleji visszaeséseket követően, főként az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázisérték következtében.

Áprilisban az EU területén forgalomba helyezett új személyautók száma 218,6%-kal emelkedett az előző évhez képest. A hihetetlen mértékű bővülés mögött a tavalyi alacsony bázis áll, mert akkor már az egész EU-ban érvényben voltak a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések.

Összehasonlítva a 2019. évi adatokkal azonban már nem ilyen kedvező a helyzet, áprilisban 300 ezerrel kevesebb új személygépjárművet helyeztek forgalomba. 2021 első négy hónapjában a bővülés mértéke 2020 első négy hónapjához képest 24,4% volt.

Ugyanakkor egyre többen kongatják a vészharangot a továbbra is fennálló chip-hiány következtében. Az ismételten fellépő hiány miatt a kecskeméti Mercedes gyár április 22-e és május 2-a között leállította termelését.

A termelés leállítása az áprilisi ipari adatokra nyomhatja rá a bélyeget. A globális chiphiány okozta fennakadások várhatóan a második negyedévben sem fognak megszűnni, mely a járműgyártás teljesítményét befolyásolja negatívan, mind nemzetközi, mind hazai szinten.

A probléma súlyát jól mutatja, hogy a napokban jelentette be az Audi, hogy a chip-hiány következtében németországi gyáraiban júniusban 10 ezer munkavállalót csökkentett munkaórában fog foglalkoztatni.

A 2020. évi alacsony bázis miatt áprilisban és májusban jelentős mértékű bővülésre, felpattanásra lehet majd számítani az ipari termelés tekintetében éves összehasonlításban.

Szerdán ismerhetjük meg a májusi inflációs adatokat

Áprilisban – korábbi várakozásunkkal összhangban - jelentősen gyorsult az infláció, a márciusi 3,7%-ról 5,1%-ra (év/év alapon), melyben egyedi (pl. adóemelés) és technikai tényezők is szerepet játszottak (bázishatás). Ezzel az infláció jelentősen meghaladta az MNB toleranciasávjának felső, 4%-os szintjét.

Június 9-én, szerdán közli a KSH a legfrissebb, májusi inflációs adatokat.Várakozásunk szerint az infláció májusban tovább, 5,6%-ra gyorsult (év/év alapon mérve, vagyis a 2021. májusi a 2020. májusihoz viszonyítva).

Rövid távú kitekintés

Előretekintve, bázishatásokat figyelembe véve júniusban lassulhat, de még 5% felett lehet a mutató. Ezt követően júliusban már jelentősen visszaeshet a dinamika, de várhatóan ekkor sem kerül 4% alá az éves alapon mért infláció. Augusztustól pedig ismét gyorsulhat a mutató, szeptembertől 5%-nál, ill. afelett állhat.

Felfelé mutató kockázatot jelent az infláció tekintetében a gazdasági nyitást követő keresletélénkülés. A szolgáltatások árain keresztül ez már a májusi adatban is megmutatkozhat, ahogy lentebb bővebben kifejtjük.

Ugyanakkor az infláció esetében lefelé mutató kockázatot jelent, hogy a hazai monetáris politikában fordulat várható. Virág Barnabás MNB-alelnök nyilatkozata szerint a júniusi kamatdöntésen (június 22.) – mikor a döntéshozók a friss inflációs előrejelzések birtokában lesznek – a monetáris kondíciók szigorításáról dönthetnek, emelhetik az alapkamat szintjét (jelenleg: 0,6%).

Továbbá az egyhetes betéti tender jelenlegi, 0,75%-os szintjén is emelhetnek az infláció letörése érdekében, ahogy tavaly ősszel is tették (2020. szeptember 24.). E lépések lehetőségét a Monetáris Tanács májusi kamatdöntésekor is megerősítette.

Hosszabb távú kitekintés

Előrejelzésünk szerint összességében egyedi tényezők (bázishatások, adóemelések, gazdasági nyitás utáni várható árazási anomáliák) következtében az idei évben jelentősebb kilengéseket láthatunk, éves átlagban 3,9%-on alakulhat idén az árszínvonal-emelkedés (év/év alapon).

2022-ben több, az idei évi inflációt gyorsító tétel is kieshet a mutatóból, viszont az élénk élelmiszerár-növekedés és dinamikus GDP-növekedés következtében továbbra is 3% felett, 3,6%-on állhat a mutató (éves átlag, év/év alapon).

A friss adatok tükrében felfelé mutató kockázatokat látunk az inflációs előrejelzésünk tekintetében, friss prognózisok a következő hónapban érkeznek.

A májusi inflációs adatot befolyásoló tényezők

A külső, azaz az eurózóna irányából érkező inflációs nyomás továbbra is alacsony, bár lassú emelkedést mutat. Ugyan az eurózónában a fő inflációs mutató az áprilisi 1,6%-ról 2,0%-ra gyorsult májusban, azonban a belső árnyomás továbbra is jelentősen visszafogott, a maginfláció 0,9%-on állt májusban (év/év alapon).

Az üzemanyagárak havi alapon – vagyis áprilisról májusra – emelkedtek, melyben a nemzetközi olajárak májusi emelkedése és a fokozatos gazdasági nyitás is szerepet játszhatott.

Májusban várakozásunk szerint az élelmiszerárak havi alapon további emelkedést mutattak, mely szintén gyorsította az inflációt.

A takarmányárak emelkedése továbbra is kitart, melynek következtében fenntartjuk korábbi várakozásainkat, vagyis az emelkedő takarmányárak az állati termékek áraiban is jelentkeznek, elsődlegesen a húsipari termékek árában, továbbá a tejipari termékek árában is.

A zöldségek tekintetében a tavaszi fagyok következtében a burgonya árának további emelkedését prognosztizáljuk. A tavaszi fagyok az elkövetkező hónapokban a gyümölcsök árában is meg fognak látszódni, az idei szamóca termésben a hideg időjárás okozott károkat.

Összességében a következő hónapokban a gyümölcsök árának emelkedését valószínűsítjük.

A gazdaság részleges nyitása már elkezdődött áprilisban (pl. üzletek, egyes szolgáltatások), mely a szolgáltatások árainak emelkedésében is már lecsapódott. Májusban további, az áprilisinál szélesebb körű nyitásra került sor a gazdaságban (korlátozottan, védettségi igazolvánnyal látogathatóak az állatkertek, múzeumok stb.), melyek tovább emelhették a szolgáltatások árait.

Továbbá május 25-tel megszűnt az ingyenes parkolás, mely szintén megdobhatta a szolgáltatások árait áprilisról májusra.

MKB Elemzési Központ