Jövő héten kiderül, mennyivel nőttek a keresetek

Elemzések2021. márc. 27.MKB ELEMZÉSI KÖZPONT

Januárban az előző hónaphoz képest 97 ezer fővel, tavaly januárhoz képest 55 ezer fővel dolgoztak kevesebben, részben a járvány gazdasági következményeként, részben szezonális hatások miatt.

Februári munkaerőpiaci adatokat közöl kedden a KSH.

A hazai munkaerőpiacon kedvezőtlenül indult az új év. A KSH tájékoztatása szerint 2021 januárjában a munkanélküliek 238 ezer fős létszáma 38 ezer fővel volt magasabb volt az egy hónappal korábbinál, és 54 ezer fővel az egy évvel korábbinál.

A munkanélküliségi ráta 5,0% volt, mely szintén nagymértékű növekedést jelent tavaly decemberhez képest (december: 4,1%).

Továbbá januárban az előző hónaphoz képest 97 ezer fővel, tavaly januárhoz képest 55 ezer fővel dolgoztak kevesebben, részben a járvány gazdasági következményeként, részben szezonális hatások miatt. Március 30-án, kedden ismerhetjük meg a februárra vonatkozó foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat, melyekben továbbra is éreztetheti hatását a koronavírus-járvány 2021-re való áthúzódása.

Idén a nemzetgazdasági szintű foglalkoztatás 1,1%-os növekedésére számít a Danube Capital éves szinten a 2020-as 1,2%-os csökkenést követően.

A munkanélküliségi ráta is a 2020-as éves átlagos 4,3%-ról 3,9%-ra csökkenhet majd idénre, ezt követően 2022-ben tovább 3,6%-ra. 2021 első félévében a munkaerőpiacon kedvezőtlenebb kondíciókkal számolunk, az átoltottság terjedésével és a gazdaság fokozatos újranyitásával az év második felében érvényesülhetnek a kedvező tendenciák. A Danube Capital rendszeresen frissíti előrejelzéseit, a következő helyzetértékelés és előrejelzések április elején várhatóak.

Szerdán friss kereseti adatokat ismerhetünk meg

Március 31-én, szerdán publikálja a KSH a 2021. januárra vonatkozó kereseti adatokat. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2020 decemberében 449 400 forint volt, 10,6%-kal magasabb, mint egy évvel korábban (november: 8,6%).

A decemberi átlagkereseteket átlagosan 66 100 forinttal növelték a nem rendszeres kereseti elemek.

Továbbá 2020. január–decemberben a bruttó átlagkereset 403 600, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 268 400 forintot ért el, mindkettő 9,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A keresetek dinamikája szempontjából a 2021. januárra vonatkozó adatok vízválasztóak lehetnek. 2020-ban a bérek emelkedését még több tényező támogatta, mint a garantált bérminimum és a minimálbér 2020. januári emelése (8-8%-kal nőtt).

Emellett magas állami bérdinamika is megfigyelhető volt, aminek hátterében az egyes ágazati dolgozók - orvosok, egészségügyi szakdolgozók, pedagógusok, kulturális alkalmazottak, állami és önkormányzati vállalatok - béremelése, illetve egyszeri tételek (az egészségügyben dolgozók, illetve a hátrányos helyzetű településen oktatók egyszeri juttatása) álltak. Az idei és a jövő évben az orvosi béremelés lesz a meghatározó.

A Danube Capital előrejelzése szerint 2021-ben a bérnövekedés dinamikája 7,3%-os, majd 2022-ben 6,9%-os lehet.

Idén január végén megszületett a megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról, mely szerint mindkettő 4%-kal emelkedett idehaza februártól. Ez enyhe lefelé mutató kockázatot jelent az átlagbérre vonatkozó prognózisunk tekintetében a tavaly decemberi előrejelzésünk pályájához képest. Friss előrejelzéseket április elején publikálunk.