Kik a legrégebben hatalmon lévő kormányfők?

Elemzések2023. nov. 18.F. T.

Vannak országok, ahol a nép nem is ismert mást, mint az aktuális vezetőt, máshol szinte minden választáskor új politikus kerül hatalomra. Megnézzük, kik kezdték hivatalukat még az előző évezredben, és természetesen nem feledkezünk meg az európai helyzetről sem.

A brit királynő tavalyi halálakor minden idők egyik leghosszabban, 70 évig trónján lévő uralkodója távozott, miközben szinte ugyanakkor kétszer is volt brit miniszeterelnök-váltás: Boris Johnson egy botrány miatt távozott, utóda, Liz Truss pedig mindössze 50 napot volt hivatalában.

Hozzá kell tenni, hogy az uralkodói pozíció örökletetes és leginkább jelképes, míg a miniszterelnök képviseli a tényleges végrehajtó hatalmat.

A tényleges végrehajtó hatalom

Az országok többségében a miniszterelnök vagy az elnök a politikai hatalom birtokosa, az abszolút monarchiák, ahol a tényleges hatalom is öröklődik, igen ritkák. Van ugyanakkor olyan szélsőséges eset, ahol a nem örökletes elnöki pozíció apáról fiúra száll (Szíria, Azerbajdzsán vagy éppen Észak-Korea, ahol nagyapáról fiúra, majd unokára szállt a korlátlan hatalom).

Megnézzük, kik a legrégebbi miniszterelnökök vagy elnökök, de csak azt a pozíciót vesszük figyelembe, amely a tényleges hatalmat jelenti. Az elnöki rendszerekeben (USA, Franciaország, Oroszország) az elnök számít, ahol pedig a parlament által választott miniszterelnök és kormánya képviseli a hatalmat, értelemszerűen a miniszterelnök.

A legrégebbi, közel fél évszázaddal

A világon a legrégebben hatalmon lévő politikus ezek alapján

az afrikai Kamerun elnöke, Paul Biya,

aki 1975 júniusától miniszterelnök volt, 1982 óta pedig elnök, és azóta olyan elnöki rendszert tart fenn, ahol a választások formálisak, másnak esélye sincs nyerni.

Az így összesen 48 és fél éve hatalmon lévő Biya már 90 éves, így egyúttal a legidősebb országvezető is.

A legrégebbi vezetők többnyire Afrikában vannak hatalmon, a második jellemző csoport a posztszovjet államok egy része, vagyis jellemzően fiatal, önállóan korábban nem létező, a gyarmatosítás alól felszabadult országokról van szó.

Jellemzően nem szabad választásokon alapul hosszú hatalmuk, amire nem is lenne sok esély, hisz például 4 éves ciklust feltételezve egy közel 50 évig hatalmon lévő elnököt 12-szer kellett volna, hogy megválasszanak egymás után.

Afrikai élmezőny

A második helyen Egyenlítői-Guinea hosszú nevű elnöke, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo található összesen 44 évvel, formálisan ő is 1982-ben lett elnök. A harmadik helyezett Uganda elnöke, Yoweri Museveni, aki 1986 óta, 37 éve van posztján. Esetében érdekesség, hogy a mindössze 61 éve független országban előtte már volt egy elnök, aki brutális diktátorként híresült el: Idi Amin, aki 1971 és 1979 között volt hatalmon.

A negyedik Erirea elnöke, Isaias Afwerki, aki azóta van hatalmon, hogy az ország függetlenné vált Etiópiától 1991-ben.

Egykori szovjet térség

Az első, aki nem afrikai, az a volt szovjet köztársaság, Tadzsikisztán elnöke, Emomali Rahmon, aki gyakorlatilag ugyancsak az ország függetlenné válása óta, 1992-től hatalmon van, de pozíciója egy polgárháború során erősödött meg: 1994-től van elnöki pozícióban.

Teljhatalma van és személyi kultusz alakult ki körülötte, ahogy ez az elődállam Szovjetunióban is előfordult, és a többi közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban is jellemző volt rövidebb-hosszabb ideig.

Ezredvég

Itt el is érkeztünk az európai legrégebbi vezetőhöz, aki egyúttal ugyancsak szovjet utódállam vezetője: Alexandr Lukasenka: 1994 óta Belarusz korlátlan ura. A múlt évezredben még két afrikai ország, a kisebbik Kongó (Kongói Köztársaság) és Dzsibuti elnöke kezdte meg máig tartó regnálását. Utánuk következik, aki

pont az ezredforduló szilveszterén vette át a hatalmat: Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök így közel 24 éve lenne hatalmon, de azt a négy évet levonhatjuk, amikor átadta az elnökséget Dmitrij Medvegyevnek, így a 20 év a vitathatatlan időszak.

Európa

Ezek után már csak azt nézzük meg, hogy Európában kik vannak vezető pozícióban több, mint 10 éve. Ugyan kis területe van az európai kontinensen, de megemlítjük Törökországot, ahol Reccep Tayyip Erdogan is 20 éve van hatalmon.

Utána már

Orbán Viktor magyar miniszterelnök következik, aki ugyan még a múlt században kezdte meg első miniszterelnöki ciklusát (1998-2002) de utána 8 év kimaradt, így összesen 17 évet töltött Magyarország miniszterelnökeként.

Őt Mark Rutte holland miniszterelnök követi 13 évvel, majd Edi Rama albán miniszterelnök 10 évvel és Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke ugyancsak 10 évvel.