Kijött a 2020-as GDP – ekkora károkat okozott a koronavírus

Elemzések2021. feb. 16.Harsányi Péter

A várakozásoknál kisebb mértékben, 5,1 százalékkal zsugorodott 2020 egészében a magyar gazdaság. A járvány miatt a szolgáltató szektor húzta vissza a legjobban a teljesítményt, míg az ipari termelés helyreállása fűtötte azt. Idén a beruházások és a lakossági fogyasztás felfutásának köszönhetően már közel 5 százalékos lehet a gazdasági növekedés. A koronavírus előtti szint utoléréséhez azonban még így is közel másfél évre lehet szükség.

A gazdaságvédelemi és munkahelyvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a korábban gondoltnál kisebb volt tavaly a gazdasági visszaesés. A negyedik negyedévben a szezonálisan kiigazított adatok szerint 4,3, a tavalyi év egészében pedig 5,1 százalékkal zsugorodott a magyar GDP éves alapon.

Forrás: KSH

A koronavírus második hulláma idején a gazdaság ellenállóságát mutatja, hogy a harmadik negyedévhez képest a negyedik negyedévben már 1,1 százalékkal bővült a GDP. Ez jelentős pozitív meglepetés.

Forrás: KSH

A legnagyobb mértékben a szolgáltatások húzták vissza tavaly a gazdasági teljesítményt. A szolgáltató szektoron belül a járvány a turizmus, vendéglátás ágazatot érintette a legsúlyosabban, de jellemzően nehéz helyzetbe kerültek a személyes szolgáltatást igénylő ágazatok.

Ezzel szemben a hazai ipar ellenálló volt, sőt, éves alapon már szeptember óta bővül. Az ipar tehát a negyedik negyedévben pozitív előjellel járult hozzá a gazdasági teljesítményhez.

A vártnál kedvezőbb nemzetközi folyamatok és az ellátási láncok viszonylagos olajozottsága pedig segítette a hazai exportszektor helyreállását.

Kilátások

Az idei évben közel 5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, melynek a kulcsa a beruházások felfutása és a lakossági fogyasztás növekedése.

A nemzetgazdasági beruházási ráta stabilan 25 százalék felett, 27 százalék közelében mozoghat az elkövetkezendő három évben, ami biztosítja, hogy hazánk legalább 2 százalékponttal gyorsabban növekedjen, mint az uniós átlag.

A beruházások bővülését a dinamikus hitelezés érdemben segíti. A lakossági és a vállalati hitelállomány az MNB előrejelzései szerint az elkövetkezendő években nagyságrendileg 12 és 8 százalékkal bővülhet egészséges szerkezetben.

A lakossági fogyasztást a gazdasági újranyitás, a foglalkoztatottak magas szintje, a teljes munkaidős foglalkoztatottak részarányának visszaemelkedése, illetve a folytatódó reálbér emelkedés egyaránt támogatja.

Ezenfelül hitelmoratórium hatására érdemben növekszik a háztartások vásárlóereje. A lakosság megtakarításai ráadásul magas szinten vannak, a Standard and Poor’s helyzetértékelése alapján a magyarok bankbetétei 20 százalékkal növekedtek tavaly. Nagyon sok elhalasztott fogyasztás fogja tehát keresni a helyét a járványhelyzet lecsengésével.

Videók ajánlása vagy bármi