Kijött a rangsor, mely városokban mennyibe kerül a megélhetés

Elemzések2023. dec. 8.Sz.A.

Tovább emelkedtek tavaly az ingatlanárak és a megélhetési költségek a nagyvárosokban, a világ legdrágább tíz városából négy európai - derül ki az Economist Intelligence Unit elemzéséből.

A nyugat-európai városok megélhetési költségi indexe a leggyorsabban drágulók közé tartozik a testvérvállalatunk az EIU (Economis Intelligence Unit) adatai alapján - írja az Economist, amely figyelmeztet, hogy a 2022-es lejtmenetnek vége szakadt. 

Zürich Szingapúrral holtversenyben az első helyen áll, öt helyet ugorva a tavalyihoz képest.

Genf áll a harmadik helyen New Yorkkal együtt. Összességében a világ 20 legdrágább városa közül tíz Európában található; az egyes városok pontszámai átlagosan hat százalékponttal emelkedtek.

Az 5.helyen Hongkong áll, melyet Los Angeles, Párizs, Kopenhága, Tel Aviv és San Francisco követ.

Miért lett ilyen drága Nyugat-Európa? Ez részben a hosszantartó infláció következménye, amely továbbra is növeli az élelmiszerek, a ruházati cikkek és a testápolási termékek árát.

Az áremelkedéseknek alapvető oka az euró és más európai valuták felértékelődése a zöldhasúval szemben.Az összehasonlíthatóság kedvéért az EIU indexe az árakat dollárra konvertálja, (mely elsősorban a külföldiek fizetésének könnyebb értelmezhetőségét szolgálja). Az erősödő deviza ezért gyakran a rangsorban való emelkedést jelenti.

A tavalyi árfolyamot véve alapul a városok értékei átlagosan két százalékponttal emelkedtek.

Azok a városok, amelyeknek a valutája leértékelődött, az ellenkező irányba mozdultak el. Oslo például a tavalyi 12. helyről 2023-ban a 30. helyre csúszott vissza. A norvég korona jelentősen gyengült a dollárral szemben; a norvég jegybank sokkal kevésbé volt agresszív a kamatemelésben, mint az Európai Központi Bank vagy az amerikai Federal Reserve.

Európa legolcsóbb városai nem meglepő módon keletebbre találhatóak, de Prága számít az egyik legdrágábbnak a közép-kelet-európai országok közül. Az Üzbegisztánban lévő Taskent (az EIU Európa részeként kezeli) rendelkezik a legalacsonyabb árakkal.

Budapest nem szerepelt az Economist által közzétett listán.

Szentpétervár is a régió legolcsóbb városai közé tartozik, tekintettel a rubel értékének esésére, Moszkvában pedig szintén nagyot esett a megélhetési költség - hasonló okokból.

A felmérésben idén Kijev is szerepel (2022-ben kimaradt, a háború ellehetetlenítette az adatgyűjtést). Ukrajna fővárosa jelenleg a 38. helyen áll Európában.

Ha Európában olcsóbban szeretné megúszni az életet nyugaton, akkor fontolja meg Lisszabont, Portugália festői fővárosát.A nyugat-európai régió 12. legolcsóbb városaként lakói többet kapnak az eurójukért. Portugália mellett sokan az időjárás miatt is döntenek, nagyon sok brit költözik ide, illetve Spanyolországba.