A feketepiacon szerzik be Kínában a szankció alá vont amerikai chipeket

Tech2023. júl. 16.Áldott Rebeka

Az amerikai szankciók sem tudták megállítani az amerikai központú Nvidia chipek iránti keresletet Kínában. A kifejezetten a mesterséges intelligencia- alapú munkához tervezett chipek feketepiaca hihetetlenül berobbant Kínában.

Joe Biden kormánya szeptemberben utasította az amerikai Nvidiát, hogy hagyjon fel két legkorszerűbb chipjének – az A100-as és a nemrégiben kifejlesztett H100-as – Kínába és Hongkongba irányuló exportjával. A szankciók a kínai mesterséges intelligencia és a szuperszámítógép-fejlesztés megfékezésére irányulnak, a The Guardian jelentése szerint.

Azonban az OpenAI és az általuk fejlesztett ChatGPT hatalmas sikere után a mesterséges intelligencia fejlesztés az egész világon elképesztően beindult. Ezáltal a csúcskategóriás chipek kereslete is rohamosan nő, ez kiváltképpen érinti az Nvidia mikroprocesszorait, mivel ezek a chipek számítanak jelenleg a legjobbnak a gépi tanulási feladatok kezelésében.

Az Nvidia becslései alapján akár 400 millió dolláros árbevételtől is eleshet az exportkorlátozások miatt, írja a CNBC tudósítása. Az Egyesült Államok tiltása által okozott károkat enyhíthetik az új, kínai piacra szabott, lassabb változatok, mint az A800-as és a H800-as. A csökkentett képességű helyettesítők megfelelnek a Biden kormánya által hozott szankcióknak. Ezeket most olyan nagy kínai technológiai cégek vásárolják meg, mint például a Tencent Holdings és az Alibaba, akiknek nem okoz problémát a megemelkedett árú chipek hatalmas mennyiségű beszerzése.

De mit tehetnek azok a vállalatok, akik nem elégednek meg az alternatív Nvidia termékekkel?

A dél-kínai Sencsen városában található a híres Huaqiangbei elektronikai negyed, ami erre a problémára kínál megoldást, a Reuters beszámolója alapján. Azonban a feketepiacon egyáltalán nem találkozhatunk kedvező árakkal. Két ottani, a Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó eladó elmondta, hogy az amerikai chiptervező által készített kis számú A100-as chipeket 20 000 dollárért értékesítik, ez pedig a szokásos ár duplájának számít. A vásárlók között jellemzően alkalmazásfejlesztőket, kutatókat, startupokat és számítógépes játékosokat találhatunk. Az eladók rendszeresen találkoznak a helyi kínai hatóságok megkeresésével is.

Egy elektronikai beszerzési piactér szerint, mintegy 40 A100-as eladó érhető el Kínában és a legtöbb Huaqiangbei területén található. De hozzájuthatunk az A100-as chipekhez az Alibaba és a Taobao e-kereskedelmi platformokon is. Emellett az Instagramhoz hasonló Xiaohongshu-n, és a TikTok kínai változatán, a Douyin-on is értékesítik a tiltott Nvidia termékeket.

A hongkongi és kínai beszállítók elmondták, hogy a kis mennyiségű A100-as beszerzése nem okoz problémát. Tájékoztatásaikból kiderült, hogy a chipek iránt kínai kereslet folyamatosan növekszik. Emellett elmondták, hogy a washingtoni szankciók viszonylag könnyen megkerülhetők kis tételes tranzakciók esetén.

Azonban a megszerezhető chipek mennyisége közel sem elegendő egy kifinomult mesterséges intelligencián alapuló nyelvi modell felépítésére. Például az OpenAI ChatGPT-jéhez hasonló modellhez több, mint 30 000 Nvidia A100-as kártyára lenne szükség, a TrendForce kutatócég beszámolója szerint. Viszont csupán egy maroknyi chip is képes a bonyolult gépi tanulási feladatokat végrehajtására és a meglévő AI-modellek javítására.

A kínai gyártók elmondták, hogy a chipeket elsősorban kétféle módon szerzik be: lecsapnak a felesleges készletekre, amiket az egyesült államokbeli óriáscégek ellátása után dobnak piacra.

A másik lehetőség, hogy az Indiában, Tajvanon, vagy Szingapúrban bejegyzett cégeken keresztül importálják a chipeket. Azonban az elektronikai negyedekben arra figyelmeztetnek az eladók, hogy a hamisítványok és a felújított chipek A100-asként történő árusítása szinte mindennapossá vált.

"Ha olyan információhoz jutunk, hogy egy vásárló megszegi a velünk kötött megállapodását, és törvénysértő módon exportál korlátozott termékeket, azonnali és megfelelő lépéseket teszünk" - áll a Nvidia által kiadott közleményben.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának szóvivője a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az exportellenőrzési intézkedések "jelentős hatást gyakoroltak" a csúcskategóriás chipek Kínában való elérhetőségére. Valamint a közleményben az is szerepelt, hogy a chipeket tiltott módokon megszerezni kívánó felekről szóló jelentések "nem okoztak meglepetést", hozzátéve, hogy "a jogsértéseket jelentő megkereséseket azonnal kivizsgálják".