Kinn vannak a napernyők Olaszországban, mehetünk nyaralni - nem romlott a fertőzési helyzet a nyitással

Elemzések2020. jún. 9.Sz.A.

Az adatok azt mutatják, Olaszország túl van a járvány nehezén, így május közepén jelentősen enyhítettek a korlátozásokon, a múlt szerdától pedig már a külföldiek előtt is megnyitották az ország határait.

Olaszország hosszú ideig a legfertőzöttebb ország kétes hírnevét birtokolta, mostanra azonban jelentősen csökkent a járvány intenzitása. Ahogy enyhült a Covid-19 szorítása, úgy lazítottak a március 11. óta érvényben lévő korlátozásokon az olasz hatóságok. 

Giuseppe Conte miniszterelnök május 16-án jelentette be, hogy – miután sikerült a járványgörbét ellaposítani, a kórházak intenzív osztályain pedig növelték az ágyszámot, valamint működőképes egészségügyi ellenőrzési rendszert léptettek életbe – május 18-tól enyhülnek a vendéglátást és a kereskedelmet érintő korlátozások. 

A kormányfő már akkor jelezte, hogy – bár viták voltak a fertőzöttebb régiók megnyitásával kapcsolatosan – a tartományok közötti határokat – amelyet március óta csak munkavégzés, illetve egyéb indokolt esetben lehetett átlépni – június 3-án megnyitják, illetve hogy az ország külső határain is ekkor lesz szabad az átjárás az uniós tagországokból, illetve az Egyesült Királyságból érkezők előtt.

Az országba érkezőknek még karanténba sem kell vonulni. Június közepétől pedig már az összes többi beutazó előtt megnyitják a határokat.

Ugyanakkor Conte felhívta a figyelmet, hogy a legfertőzöttebb Lombardia tartományban továbbra is indokolt a maszkok viselése, illetve hogy folyamatosan figyelik a járvány adatait, és amennyiben emelkedésnek indul a megbetegedések száma, azonnal lépni fognak. A határnyitásra a kormányfő szerint az idegenforgalom megmentése érdekében van szükség. 

Ahogy számítottak, nem romlottak az adatok, és a korlátozások enyhítése után két héttel már egyes érték alatt volt a járvány terjedését mutató R0 értéke,

ami annyit jelent, hogy gyakorlatilag megfékezték a terjedést, hiszen egy beteg már kevesebb mint egyetlen másiknak adja át a fertőzést. A halálozások és a megbetegedések száma jelentősen csökkent, igaz, a járvány február 20-i megjelenése óta így is több mint 36 ezer olasz veszítette életét a betegségben.
Az ország határainak múlt szerdai megnyitását követően szinte azonnal elindultak a külföldi nyaralók az olasz tengerpartra.

Napfürdőzők egy nápolyi strandon 2020. június 6-án, a tengerparti fürdés és napozás engedélyezésének első napján. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat fokozatosan oldják fel Olaszországban. (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Cesare Abbate)

A hazánkban is népszerű Jesolo strandjai például megteltek, a hírek szerint német, osztrák és angol turisták tértek vissza az észak-olasz tartományba. Elővigyázatosságból sok helyen ugyan távolabb helyezték egymástól a napernyőket, de nem vezettek be drasztikus korlátozásokat a parti települések hatóságai, illetve a szállodák vezetői. 

Az idegenforgalmi korlátozások feloldása mellett a június közepétől újabb enyhítések is életbelépnek. Így megnyitják a nyári gyermektáborokat, újraindulhatnak a mozik, a színházak és koncerttermek és egyéb szórakozóhelyek, így a diszkók is.

Ezzel együtt számos korlátozás a jövőben is érvényben marad. Így egyelőre továbbra sem szabad öleléssel vagy csókkal köszönteni az ismerősöket a közterületeken. A rokonok pedig további intézkedésig nem kísérhetik a beteg családtagjaikat a kórházak elsősegély osztályára, és az értekezleteket, munkatalálkozókat és kongresszusokat sem lehet rendezni. Az idősotthonok szintén zárva lesznek a látogatók elől. A presszókban, éttermekben és szállodákban pedig továbbra is tilos a büféreggeli és büféebéd rendezése. 

Olaszországban június 8-ig 234 998-an fertőződtek meg, 33 899 haláleset történt, 165 837-en pedig már meggyógyultak.