Kinyitottak az olasz tengerpartok

Utazás2020. máj. 14.Sz.A.
A rovat támogatója:

Az egyes tartományok közötti óriási különbségekkel, de hétfőn elindult a nyitás Olaszországban: különleges óvintézkedésekkel nyitnak az éttermek, bárok és a strandok is. A tartományok között még nem lehet teljesen szabadon mozogni. A két hónapos bezártság alatt bajba került családokat és vállalkozásokat több helyen is uzsorakölcsönök miatt zsarolja a maffia, kedden országszerte 91 főt tartóztattak le a maffiákhoz köthető bűncselekmények miatt.

Több mint két hónapos szünet után hétfőn nyitnak az olasz tengerpartok, strandok, és közel félmillió étterem és bár Olaszországban, ahol tartományonként eltérő előírások szerint kezdődik a karantén utáni élet. Az eredetileg június elsejére tervezett újraindulást a vállalkozások és a tartományi vezetők nyomására hozták előre, bár május első hétvégéje óta az elvitel és az utcai fogyasztás elvileg engedélyezett. Az egyes tartományok közötti mozgást még részlegesen korlátozzák: még nem engedélyezett a rokonok, barátok látogatása, de a nyaralók karbantartása igen. Itt június elsején várható a korlátozások feloldása.

Az éttermeknél a legfontosabb megkötés az asztalok közötti legalább négyméteres távolság megtartása, ami csökkenti a teraszokon elhelyezhető asztalok számát. A vendégeknek és a pincéreknek egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Az asztalokat rendszeresen fertőtleníteni kell majd, és a pincérek számára kötelező lesz a kesztyű viselete.

Korlátozások a strandokon

A strandokon a napernyők közötti távolságot öt méterben határozták meg, a medencék zárva tartanak, és még a tengerben fürdőzők között is távolságot kell tartani.

A strandokon a napernyőket előre le kell foglalni, és a távolságtartást, valamint a fertőtlenítést folyamatosan ellenőrizni fogják. A szezon idén legalább 60 százalékkal kisebb bevételt hozhat a legfrissebb előrejelzések szerint.

Fontos szabályozás, hogy az egyes tartományok között továbbra sem teljesen szabad a mozgás, ennek feloldása június elején várható. A mellékhelységeket és a zuhanyzókat rendszeresen fertőtleníteni kell majd, a csoportosulás pedig nem engedélyezett. Hétfőn újra nyithatnak a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök is a megfelelő biztonsági előírások betartásával, egyszerre csak egy vendéget lehet majd fogadni.

Nagyobb lesz a tartományok önállósága

A központi előírások ellenére a május 18-án induló szakasz a tartományok felelősségét helyezi előtérbe, a területek eltérő fertőzöttsége miatt ugyanis a tartományi vezetők saját hatáskörben dönthetnek bizonyos korlátozások feloldásáról. A vírus okozta leállás meglehetősen kiélezte a kormányzat és egyes ellenzéki vezetésű tartományok kapcsolatát.

Tartományi vezetői szinten túl lassúnak tartják sok helyen az üzletek kinyitásának rendjét, és teljes nyitást sürgetnek, az országon belüli szabad mozgással egybekötve.

A legnagyobb elégedetlenség a járvány során legnagyobb mértékben érintett északi területeken - Lombardia, Veneto, Piemonte - alakult ki, ahol a legtöbb korlátozást kellett a leghosszabb időre bevezetni. Ugyanakkor a sokkal kevésbé fertőzött déli tartományok már sokkal hamarabb engedélyeztek volna nyitást, ezt azonban nem tudták keresztülvinni, bár a mezőgazdaság miatt kulcsfontosságú lett volna.

Akcióba lendült a maffia

Több olasz sajtóorgánum foglalkozik a karantén alatt nehéz helyzetbe került családok és vállalkozások állami segítségének késlekedésével, amely - közvetetten ugyan, de mégis - a maffia befolyását könnyíti. Kedden 91 főt tartóztattak le kényszerítés, uzsorakölcsönzés és zsarolás vádjával, a gyanu szerint több bajba jutott vállalkozásra szerették volna rátenni a kezüket az úgynevezett klánok strómanok segítségével.

A palermói ügyészség kezdeményezésére indult vizsgálat nyomán Szicíliától Milánóig göngyölítettek fel olyan bűncselekményeket, amelyek a maffiával kapcsolatosak. Az eddigi területek - drog, szerencsejáték, lóverseny, stb. - mellett a koronavírus miatt pénzügyi gondokkal küszködő teljesen legális vállalkozásokba próbál beépülni a szervezett bűnözés.

A Giuseppe Conte vezette kormány a következő két hét fertőzöttségi és halálozási adatai alapján dönt majd a korlátozások fokozatos feloldásáról, ha azonban emelkedne a fertőzések száma, ismét szigorításokat vezethetnek be. 

Az olasz gazdaságban idén közel tíz százalékos recesszióra lehet számítani az Európai Bizottság előrejelzése szerint, és ez Görögország után a legmélyebb válság lehet az egész EU-ban. Az olasz államadósság az év eleji 134 százalékról 160 százalék körül alakulhat, a munkanélküliség pedig elérheti a 13-14 százalékot. A költségvetési hiány idén elérheti a tíz százalékot is elsősorban a kevesebb adóbevétel, másrészt az egyszeri segélyezés miatt.