Kisebb az infláció, jöhet az amerikai kamatcsökkentés

Elemzések2024. máj. 15.F. P.

Megjelent az áprilisi amerikai inflációs adat, amit sokan vártak, mivel döntő hatása lehet arra, hogy mikor kezdődik, és milyen ütemben zajlik majd az amerikai kamatcsökkentés, ami világszerte, így nálunk is lehetővé teszi az alacsonyabb kamatszinteket.

Áprilisban 3,4 százalék volt az infláció az Amerikai Egyesült Államokban a márciusi 3,5 százalék után. Nagyobb mértékben csökkent a maginflációs adat, amit fontosabbank tartanak a hosszabb távú folyamatok szempontjából, mivel nem tartalmazza a változékonyabb élelmiszer-, és energiaárakat: a márciusi 3,8 százalékkal szemben 3,6 százalékot mértek áprilisban.

Az amerikai infláció csökkenésének év eleji megtorpanása, illetve a márciusi minimális felpattanás így átmenetinek tekinthető, a csökkenő trend folytatódhat, a 2 százalékos jegybanki cél belátható időn belül elérhető. Így jó esély van rá, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem halogatja tovább a kamatcsökkentési ciklus megkezdését, és szeptemberben sor kerülhet az első, 25 bázispontos lépésre, amit az idei évben még egy hasonló lépés követhetne az általános piaci várakozások szerint.

A jelenleg 5,25-5,50 százalékos sávban lévő amerikai alapkamat csökkenése lehetővé tenné, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is tovább csökkentse az alapkamatot. Eddig az MNB úgy látta, hogy nyárra a 6,5-7,0 százalékos sávba érhet a jelenleg 7,75 százalékos alapkamat, a további csökkentés feltétele többek között az, hogy a nagy jegybankok is mérsékeljék kamatszintjüket.