Komoly veszélyeket rejthet a túletetés a négylábúak számára

Elemzések2021. dec. 26.Dajkó Ferenc Dániel

Gyakran előfordul, hogy karácsonykor pusztán jó szándékból egy falat ez, egy falat az leesik a háziállatok számára az asztalról. Azonban ezek a falatok komoly problémákat okozhatnak és károsíthatják kedvenceink egészségét. Számos összetevőjük veszélyes a kutyák és a macskák számára és olyan is van, ami egyenesen mérgező. Összeszedtük, milyen veszélyek leselkedhetnek a kedvenceinkre a karácsonyi menüben.

Leesik egy-egy falat

Karácsonykor összeül a család az ünnepi asztalnál, amelyre ilyenkor finomabbnál finomabb ételek kerülnek. Ilyenkor jókat eszünk, jól érezzük magunkat, de persze nekünk sem árt odafigyelni, hogy ne rontsuk el a gyomrunkat.

Azonban négylábú kedvenceink, a kutyák és a macskák számára komoly veszélyeket rejteget a karácsonyi menü. Gyakran előfordul ugyanis, hogy ilyenkor pusztán jó szándékból egy falat ez, egy falat az leesik a háziállatok számára az asztalról. Azonban ezek a falatok komoly problémákat okozhatnak és károsíthatják kedvenceink egészségét. Összeszedtük, milyen veszélyek leselkedhetnek az állatokra a karácsonyi menüben. 

Halászlé

Karácsonykor alapvetés a halászlé. Ez az étel a kutyák és a macskák számára egyaránt nagyon veszélyes. A benne lévő hal, például a ponty szálkákat tartalmazhat. Mi emberek könnyen kiszedegetjük a halhúsból a szálkát, de a kutyák és macskák ezt nem tudják megtenni. Még ha azt is hisszük, hogy átnéztük a halat, nem éri meg odaadni nekik, mert akár egyetlen szálka is életveszélybe sodorhatja kedvencünket. Ilyenkor gyakran elhangzik az a mondat, hogy akkor a természetben hogyan eszik meg a halat a ragadozók?! Nos az a hal egyrészt nincs megfőzve, más a benne levő szálkák szerkezete, másrészt jelen esetben domesztikált állatokról beszélünk, akiknek ráadásul az őseik sem elsősorban halászva szerezték meg a napi zsákmányt.

A halhús egyébként nagyon egészséges a kutyák és a macskák számára is. Ha ilyesmivel szeretnénk az állatainkat kényeztetni, akkor az állateledel boltban lehet kapni teljesen biztonságos szárított halakat, és halas tápokat - nasikat. A boltokban lehet kapni natúr sós lében elrakott tonhalat. Módjával abból is lehet adni az állatoknak, de a levét le kell önteni, mert sós, a só pedig nagy mennyiségben nem tesz jót sem az ebeknek, sem a cicáknak.

A halászlével azonban nem csak a szálka a probléma. A négylábúaknak irritálják a gyomrát a fűszerek, így a pirospaprika is. A hagyma pedig nagy mennyiségben egyenesen mérgező számukra.Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ha megeszi a kutya a hagymát, akkor az azonnal halálos, de károsítja a szervezetét. A hagymában lévő kénvegyületek ugyanis vérképzési zavarokat okozhatnak az állatoknak és károsíthatják a szervezetükben a vörösvértesteket.

Töltött káposzta

A másik kedvelt karácsonyi fogás a töltött káposzta. Habár olyan veszélyt nem rejteget, mint a halászlében a szálkák, de ettől még szintén nem való a házállatoknak. Az egyik fő összetevője a káposzta kis mennyiségben még egészséges is lehetne a kutyáknak, de egy nagyobb adag könnyen felpuffasztja őket, cicáknál pedig abszolút kerülendő. A töltelékben lévő hús és a rizs önmagában nem okozhatna problémát, azonban a fűszerek miatt szintén nem ajánlott a kutyáknak adni. Komoly probléma van még a káposzta mellett főzött a füstölt húsokkal esetleg kolbásszal. A füstöltárú kifejezetten egészségtelen a négylábúaknak. A káposztára rakott tejföl is kerülendő. Habár sokak fejében aktívan él az a kép, ahogy a mesékben tejet lefetyelnek a cicák, de a valóság az, hogy a kutyák és a macskák egyaránt nem jól tolerálják a laktózt, így a tejföltől is mehet a hasuk.

Sült húsok 

A töltött húsokból és a sültekből sem szerencsés adni a házi kedvenceknek. Itt is alapvető probléma a fűszerezés, különösen a bors, fokhagyma vagy a chilli (némelyik zöld fűszer akár jó is lehet a kutyának kis mennyiségben, például az oregánó). Emellett a zsírosabb falatok sem jók az állatoknak. Szükségük van valamennyi állati zsírra a táplálkozásukhoz, de közel sem annyi zsírra, amennyi egy tarjában, csülökben, hízott kacsában van. Egy kutyatáp analitikai összetevőinek is 10, maximum 15 százaléka zsír, és ez jó esetben sosem csak állati eredetű, hanem növényi olajok és zsírok is vannak benne, valamint egy jobb minőségű táp esetében az állati eredetű zsiradékok egy része lehetőleg halolaj. A túl sok zsírtól egyébként mehet a kutyák hasa, és az állati eredetű zsírok túlzott fogyasztása az emberhez hasonlóan szív és érrendszeri betegségekhez vezethet esetükben. A szárnyas sülteknél, így az ilyenkor szokásos pulyka-, kacsa- és libasülteknél a csonttal is vigyázni kell. A szárnyas csontok ugyanis szilánkosan törnek és ha egy ilyen szilánk megakad a kutya vagy a macska emésztőrendszerében, akkor könnyen az állatorvosnál köthetünk ki.

A köretnek használt rizs és krumpli is problémás lehet, szintén elsősorban a fűszerezés miatt. De egy krumpli püré esetében a tejtermékek is bajt okozhatnak.

Sütemények

A karácsonyi asztalon lévő sütemények is különösen veszélyesek. A kutyáknak és a macskáknak ugyanis egyáltalán nincs szükségük rá, hogy cukrot fogyasszanak. A gyümölcscukrot persze fel tudják dolgozni, de azt sem kell nekik külön adni soha. Amennyi természetesen előforduló cukor van a táplálkozásuk során elfogyasztott természetes összetevőkben, az bőven elegendő nekik. Az általunk fogyasztott étkezési cukrot egyáltalán nem tudják feldolgozni, és hosszú távon cukorbetegséghez vezethet a túlzott cukorbevitel mind a kutyák, mind a cicák esetében. Rosszabb a helyzet a csokoládéval – kakaóval, mert ezek egyértelműen mérgezőek számukra. A kakaó ugyanis tartalmaz egy teobromin nevű anyagot, amit az emberi szervezet gyorsan és könnyen fel tud dolgozni, de a kutyáké nem. Akár 20 órán át is megmarad a szervezetükben és nagy mennyiségben szapora szívverést, remegést, hányást, zihálást, hasmenést, izomgörcsöket, túlzott nyáladzást és végső soron akár halált is okozhat. Ha nagyobb mennyiségű kakaó tartalmú élelmiszert fogyasztott a kutya (akár mert véletlenül hozzájutott) a fenti tünetek észlelése esetén azonnal orvoshoz kell vinni. A süteményekben levő tejtermékek a már fentebb kifejtett okokból szintén problémákat okozhatnak. A sütemények ízesítéséül használt fűszerek, vagy alkoholok pedig szintén egészségtelenek a kutyáknak és a cicáknak.

Alkohol

Érdemes még itt külön kitérni az alkoholokra. Nyilván egy kutya sem gurít le egy aperitifet evés előtt, de a sört sok kutya szívesen lefetyeli. Mivel nagyon gyors és látványos hatást gyakorol rájuk már nagyon kis mennyiségű alkohol is, ezért van, hogy sört adnak viccből a kutyának. Ez azonban kerülendő. A sörben az alkohol és a komló is árt a kutyáknak. Nagy mennyiségű alkohol bevitele egyébként halálos is lehet számukra, mert a májuk egyáltalán nem tudja azt feldolgozni. A pezsgő és a bor a sörnél is veszélyesebb a magas alkohol tartalom illetve az alapanyaguk,a szőlő miatt. A szőlő összetevői között ugyanis van egy anyag, ami veseelégtelenséget okozhat a kutyáknál, ez az anyag pedig a szőlőből készült italokban is megtalálható.

Az egészségük a tét

A fenti felsorolás mellett egyébként érdemes kiemelni, hogy a kutyák és macskák maradékkal, embernek szánt ételekkel való etetése nem ajánlott és akár veszélyes is lehet. A fűszerek és a cukor mellett az ételeinkbe rakott só is károsíthatja a szervezetüket. Emellett mi emberek számos olyan dolgot meg tudunk emészteni, amit ők nem. Ez egyébként teljesen logikus, hiszen hiába élnek nagyon hosszú ideje az ember mellett, ők akkor is egy másik faj, és más az emésztőrendszerük mint a miénk.

A kutyák számára sokkal egészségesebb ha jó minőségű kutyatápokat használunk, mert azokat ellenőrzött körülmények közt gyártják és úgy állítják össze az összetevőiket, hogy a kutyák és a macskák minden szükséges tápanyaghoz hozzájussanak. Ha valaki elolvassa egy prémium táp összetevőit és az analitikai összetevőit, könnyen meggyőződhet róla, hogy abban olyan alapanyagok vannak, amiket az étel maradékkal nem lehet biztosítani egy kutya számára.

Vannak alternatív etetési formák is. Ma ezek közül nagyon népszerű az úgynevezett nyers etetés. Ez is kiváló lehet egy kutya számára, ez azonban óriási odafigyelést igényel a gazda részéről, mert itt különböző útmutatók alapján nekünk kell összerakni a teljes értékű étrendet. Az ilyen etetést alkalmazó gazdák egyébként tudatosan állítják össze, hogy mennyi belsőséget, színhúst, porcos – csontos részt fogyasszon a kutya, zöldségkeverékeket, zöldkagyló port, szárított gyógynövényeket, lazacolajat, lenolajat és hasonlókat használnak a kutyák etetésekor. Hasonló a helyzet akkor is ha valaki főz a kutyának – cicának. Lehet ugyanis főtt ételt adni nekik, de azt is tudatosan, odafigyelve kell összeállítani, odafigyelve, hogy minden tápanyaghoz hozzájussanak. Fontos azonban kiemelni, hogy a főzés hatására egyes tápanyagok, vitaminok eltűnnek az ételből, így csak főtt ételen nem érdemes tartani az állatokat, viszont érdekességképp, vagy azért, hogy örömöt szerezzünk a kedvencünknek érdemes kipróbálni, hogy főzünk nekik. Egy jó minőségű kutyatáp készítésekor egyébként a gyártók odafigyelnek rá, hogy kíméletes eljárással hőkezeljék az alapanyagokat, hogy megmaradjanak a szükséges tápanyagok, vitaminok.

Persze akár túlzásnak is tűnhetnek a fent leírtak. Lehetne mondani, hogy az a kutya is elvan amelyiket nem így táplálnak. Azonban fontos kiemelni, hogy itt nemcsak az állat aktuális állapotáról, hanem a hosszútávú egészségéről is szó van. Ha azt szeretnénk ugyanis, hogy a család négylábú tagja egészséges maradjon és minél tovább velünk éljen, akkor ahhoz elengedhetetlen a tudatos egészséges táplálásuk. Ha valaki pedig biztosra akar menni érdemes kikérni a szakemberek, állatorvosok, a tenyésztők, örökbefogadás esetén pedig a menhelyi dolgozók segítségét.