Amit tudni kell most a kutyás utazásról

Utazás2021. aug. 14.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Ha elutazunk, figyeljünk arra, hogy ne csak házikedvencünk, hanem mi is biztonságban legyünk! Ezért kössünk utasbiztosítást, mégpedig olyat, amelyet kisállat-biztosítással is kiegészíthetünk! Ez fedezi az útközben felmerülő, balesetből vagy betegségből eredő állatorvosi ellátás költségeit a szerződésben megjelölt feltételekkel és összegig.

Végre lehet utazni, igaz előtte nem árt tájékozódni a Külügyminisztérium konzuli szolgálatánál a célországba való beutazásról. Amennyiben kutyával utaznánk, a legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha a kiszemelt úti cél az Európai Unió területén belül van.

Természetesen kedvencünknek ebben az esetben is meg kell felelnie az alapvető követelményeknek, rendelkeznie kell például európai kisállatútlevéllel.

Az okmányt bármelyik arra jogosult állatorvos kiadhatja, amennyiben az állat rendelkezik a 2013 óta egyébként is kötelező mikrochippel, valamint veszettség elleni oltással. Fontos, hogy az utazás megkezdésére csak az első oltást követő 21. nap után van lehetőség, a dokumentum érvényességét pedig mindig az oltás érvényessége határozza meg, így figyeljünk arra, hogy minden évben beadassuk az ismétlő oltásokat, az útlevelet pedig mindig vigyük magunkkal az állatorvoshoz.

A 3 hónaposnál fiatalabb, még nem oltott ebekkel kapcsolatban változó a szabály: bizonyos országok beengedik őket oltás nélkül is, azonban van, ahol a kedvtelésből tartott állatok esetén erre nincs lehetőség. Természetesen ilyen fiatal állattal még egyébként is jobb, ha nem vágunk bele hosszabb utazásba – várjuk meg, amíg új kedvencünk megszokja a környezetét, és megkapja az oltásait!

A kutyás utazás hatalmas kaland, de nagy rugalmasságot igényel, hiszen gyakorlatilag az egész utunkat a kedvencünk köré kell szerveznünk.

Indulás előtt gondoljuk át, hogy a kutyus készen áll-e egy hosszabb útra: bírja-e az utazást, az autózást? Hogyan viselkedik idegen környezetben, esetleg más kutyák társaságában? Stresszelné-e őt egy ismeretlen szállás, és hogyan viselkedne, ha néhány órára magára hagynánk? Ha aktív kikapcsolódást tervezünk, bírná-e a nagyobb túrákat és a hőséget.

Ugyanígy nekünk is fel kell készülnünk arra, hogy ha esetleg kedvencünk a vártnál nehezebben viseli az utat, nagyobb figyelmet kell rá fordítanunk, és elképzelhető, hogy bizonyos programokat újra kell gondolnunk – ehhez persze kutyatartóként valószínűleg már egyébként is hozzászoktunk.

Bepakoláskor gondoljunk arra, hogy a kutyusnak legyen elég ivóvize és tápja, illetve készüljünk egy alapvető elsősegélycsomaggal és elegendő műanyag zacskóval is. Ha tömegközlekedést is használunk majd, feltétlenül pakoljunk be szájkosarat vagy szállítóboxot is, és tájékozódjunk az úti célunkra vonatkozó szabályokról. Az utazás megtervezésekor természetesen gondolnunk kell négylábú útitársunk elszállásolására is: ez Európa nagy részén szerencsére már nem probléma, hiszen rengeteg kutyabarát szállást és kempinget találunk a környező országokban!

Ám fontos, hogy ne csak az eb, hanem mi is biztonságban legyünk! Ezért kössünk utasbiztosítást is, amelyet kisállatbiztosítással is kiegészíthetünk!

Kevesen tudják, hogy az utasbiztosításunkat gyakran kisállat utasbiztosítással is kiegészíthetjük – hívja fel a figyelmet Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint mondja, erre a portálon a kalkulációs folyamatot követően, az ajánlatösszesítő oldalon van lehetőség.

Az utasbiztosítás mellé köthető kisállat biztosítás fedezi az útközben felmerülő, balesetből vagy betegségből eredő állatorvosi ellátás költségeit a szerződésben megjelölt feltételekkel és összegig.

Ha megkötöttük az utasbiztosítást, természetesen gondolnunk kell a vérszívók, a hőség, valamint a kiszáradás elleni védelemre is, nagyobb túrák esetén pedig szükség lehet kutyacipőre is, amelyhez fokozatosan kell hozzászoktatnunk kedvencünket.

Indulás előtt ne felejtsük el ellenőrizni, hogy a mikrochiphez rendelt kapcsolattartási adatok aktuálisak-e, de nem árt, ha a gazdi neve és elérhetősége szerepel a nyakörvön is, akár bilétán, akár a nyakörvbe hímezve. Ha autóval utazunk, ne feledjük, hogy egyes országokban megbüntethetnek, ha a kutyust nem megfelelő módon (például lábnál) szállítjuk, így hasznos, ha beszerzünk egy speciális hámot, vagy akár biztonsági ülést, amelynek belföldi utazás esetén is hasznát vehetjük.

Az idegen környezetben elképzelhető, hogy kutyánk váratlanul elkóborol vagy megijed és elszalad, így külföldi kalandozás közben ragaszkodjunk a póráz használatához! Ha betartjuk ezeket az alapszabályokat, és alapos körültekintéssel szervezzük meg a nyaralást, ránk és a négylábú családtagokra is felejthetetlen élmények várnak majd.