Kopint-Tárki: 3,5 százalékos növekedés várható Magyarországon idén

Elemzések2020. dec. 17.Növekedés.hu

Világgazdaság 

A világgazdasági helyzet ez év harmadik negyedévében összességében kedvezőbben  alakult, mint ahogy várta a Kopint-Tárki - mondta Nagy Katalin a Kopint Konjuntúrakutatási Alapítvány ügyvezető igazgatója előrejelzésüket bemutató sajtótájékoztatón. A járványügyi adatok javulása, a leállások megszüntetése  mind hozzájárult ahhoz, hogy a globális kereskedelmi folyamatok normalizálódjanak.  A második hullám mindezeket a folyamatokat megakasztotta: ugyan összességében  arra számít a Kopint-Tárki, hogy általában csak a részleges leállás eszközéhez folyamodnak az  országok és a korábbi tapasztalatok következtében már sokkal jobban tudják kezelni  a helyzetet

Az eddigi előrejelzések szerint az idén 4% körüli globális visszaesés  várható, jövőre – attól függően, hogy a téli hónapokat mennyire határozza meg a  COVID miatti gazdasági leállás – nagyjából 4% körüli növekedés következhet be, de  itt a lefelé mutató kockázatok jelentősek. 

A világkereskedelem vonatkozásában az őszi kereskedelmi adatok egyértelműen  arra utalnak, hogy a főbb számok tekintetében a folyamatok helyre álltak, e mögött  azonban komoly szerkezetátalakulás bújik meg.

A kereskedelem élénkülése  elsősorban az egészségügyi termékek exportjának köszönhető, bár más  termékcsoportokban is voltak növekedések, a dinamika azonban jóval szerényebb. 

Összességében idén 10%-os csökkenést, jövőre 8%-os növekedést vár a Kopint a termékek és szolgáltatások világkereskedelmében. 

A járvány első hulláma után a nyersanyagok piacán a helyzet normalizálódott, és az  árak egyes termékcsoportokban már a tavaly őszi szintet is meghaladták. November  eleje óta a Brent nyersolajár emelkedő trendet mutat, jelenleg 48-50 dollár/hordó  körül mozog, megközelítve a márciusi szintet.

Az idei év átlagában 42 dollár/hordós  átlagos árra számít a Kipint, ami jövőre – az élénkülés erejétől függően – 50 dollár körülire  kúszhat fel - mondta Nagy Katalin. 

Az Európai Unió külső környezetében a járvány következtében általában mindenütt  jelentős növekedési veszteségek tapasztalhatók.

Az amerikai GDP a legfrissebb  előrejelzések szerint „csak” 3-4% között esik vissza az idén, ami az ősszel várt  mértéknél kedvezőbb. Japánban idén a gazdasági teljesítmény 5,3%-kal esik vissza,  ami elsősorban az áru- és szolgáltatásexport 15% körüli visszaesésének tudható be. 

Kína az egyetlen számottevő gazdasági potenciállal rendelkező ország, ahol 2020-ban  is a GDP várhatóan növekedni fog (1,8%), míg 2021-ben már akár 8,0 %-os GDP  bővülés is bekövetkezhet - mondta Nagy Katalin. 

Euró övezet

Az euró övezet országaiban ez év harmadik negyedévében a GDP átlagosan 12,6%- kal bővült az előző negyedévhez képest, szintjét tekintve azonban még mindig 4,4%- kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Összességében az idén a GDP 8,5%-os  visszaesése várható az EU-19 országban, és -7,9%-os GDP zsugorodás az EU-27  egészében.

A 2021-re előrejelzett visszapattanás szerényebb lesz a korábban vártnál:  4,6% az euró övezet és 4,5% az EU-27 esetében. A bizonytalanság és a lefelé mutató  kockázatok továbbra is jelentősek: a pandémia vége nem látható, nem tudni, hogy a  bevetendő oltások milyen hatékonyságúak lesznek, és a gazdasági élet  normalizálódása milyen feltételek között valósul meg. 

Kelet-Európa

Kelet-Európában a növekedés a harmadik negyedévében kedvezően alakult, ami  elsősorban a kisebb, eurót használó tagállamoknak köszönhető. A második  hullámnak a negyedik negyedévre való kitolódásával az idei évben már nem vár jelentős javulást a GDP mutatókban a Kopint, ezért

2020-ban a csökken -4,7%-ra jelezi előre a régióban a Kopint. Jövőre 4,1%-os gyorsulás várható. 

Magyar gazdaság 

A Kopint-Tárki 2020 december közepén változatlanul hagyta azt a szeptember végi  előrejelzését, amely a magyar gazdaság 5,8%-os zsugorodását jelezte előre 2020-ra. 

Ezzel mindössze 0,3 százalékponttal módosította az április elején, a COVID-19  járvány és a válság kitörésének időpontjában készített prognózisát mondta Palócz Éva a Kopint-Tárki vezérigazgatója. 

A magyar gazdaság második negyedéves zuhanása (-13,6%) majdnem teljes mértékben megfelelt a Kopint-Tárki áprilisi előrejelzésnek, a harmadik negyedév (-4,6%)  azonban a vártnál kissé jobb eredményt hozott, a pandémia átmeneti visszahúzódása miatt.

2020 első háromnegyed évében összességében 5,5%-os GDP-csökkenést mért a KSH.

A járvány kiújulása miatt az utolsó negyedév ennél mindenképpen rosszabb  eredményt fog hozni, a Kopint-Tárki előrejelzése szerint 6,6%-os zsugorodást. A  drámai egészségügyi adatok ellenére azonban a gazdaság tavaszi teljes lebénulása láthatólag nem ismétlődik meg 

Az év utolsó negyedévében az ismételt romlás tehát csak részben fordítja visszájára  az azt megelőző javulást, miután az ipar – az októberi adatok alapján – a továbbra is  kedvező exportra alapozva még tovább tudta javítani teljesítményét.

Drámai  visszaesés várható azonban a turizmus-vendéglátás területén, és várhatóan az építőipar sem fog magához térni a folyamatos gyengélkedésből.

A szolgáltatások terén  differenciált a kép: az informatikai és a pénzügyi szolgáltatások esetében folytatódhat  a harmadik negyedévben megfigyelt növekedés, a kereskedelemben azonban a  növekedés elakadhat a negyedik negyedévben. A többi szolgáltatás teljesítménye várhatóan továbbra is zsugorodik. 

A romlás várhatóan a fogyasztás újra súlyosbodó csökkenésében fog lecsapódni.

Ez  már látszik az októberi kiskereskedelmi adatokban, de a járvány nyomán ismételten  bevezetett korlátozásoknak főként a lakossági szolgáltatások bizonyos területein lesznek fájdalmas következményei. A visszaesést enyhíti a nettó export továbbra is  kedvező alakulása. A Kopint-Tárki előrejelzése szerint az utolsó negyedévben az áruk  és szolgáltatások importjának csökkenése minimálisan már meghaladhatja az  exportét. A beruházások visszaesése azonban folytatódik az utolsó negyedévben. 

A foglalkoztatás helyzete ismét romolhat az utolsó negyedévben, ez azonban nem éri  el a tavaszi elbocsátási hullám mértékét. 

Az infláció az elmúlt hónapokban mérséklődött kissé, és egész évre 3,3%-os fogyasztói  árindexet vár a Kopint-Tárki. 

Az államháztartás 8,9%-ra előrejelzett GDP-arányos hiányát csak részben magyaráz za az adóbevételek csökkenése (a válság és az adókedvezmények miatt) és a pótlólagos  járványügyi kiadások. A kormány ugyanis sok esetben olyan célokra használja fel a  megnövekedett fiskális mozgásteret (az államadósság-szabály felfüggesztését),  amelyek hatása a járványkezelés szempontjából minimum megkérdőjelezhető,  miközben nagyon kevés olyan intézkedést hozott, amely a gazdasági korlátozások által sújtott szakmák és társadalmi csoportok megsegítését szolgálná - vélte Palócz Éva.

A Kopint-Tárki a 2021-re vonatkozó gazdasági előrejelzését sem módosította, továbbra is 3,5%-os növekedést vár.

Ezt részben a bázishatás magyarázza, részben  az a feltételezés, hogy a jövő év második felét már nem (vagy alig) sújtja a járvány. A  konszolidáció azonban lassú és részleges lesz, különösen, ami a turizmust illeti.