Korlátozzák-e a Revolut-os átutalásokat a bankok?

Elemzések2021. máj. 19.HP

Lehet-e a jövőben Revolut-os kártyára, számlára utalni? Korlátozzák-e bármilyen módon a bankok a Revolut-os átutalásokat? Erről kérdeztük a kereskedelmi bankokat és a Magyar Bankszövetséget. Megvizsgáltuk továbbá, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a határon átnyúló elektronikus számla- és kártyaszolgáltatások használata.

A Revolut-os számlára, kártyára történő utalások egyes bankoknál nem volt végrehajtható. A témával kapcsolatban megkérdeztük a hazai pénzintézeteket. A válaszok alapján a Takarékbank, az MKB Bank, az OTP Bank és az Erste Bank sem korlátozza a Revolut-os utalásokat.

A Budapest Bank visszajelzése alapján egyes kereskedői weboldalak nem felelnek meg az új uniós rendelet előírásainak, valamint nem működnek megfelelően. Ezeken a felületeken a Budapest Bank ügyfelei gyakran tapasztalhatják, hogy a vásárlás végső fázisában a tranzakció megszakad, illetve elutasításra kerül. Jelenleg a Revolut is ezen szolgáltatók közé tartozik, de a Budapest Bank már felvette velük a kapcsolatot a probléma megoldása érdekében.

Megkérdeztük továbbá a Magyar Bankszövetséget is, mely nem adott ki ajánlást a Revolut-os utalásokkal kapcsolatban.

Mi az a Revolut és miért válasszák egyre többen?

A Revolut egy pénzügyi technológiai vállalat, amely banki szolgáltatásokat kínál. A vállalat székhelye Londonban található.

A Revolut segítségével elkerülhető a pénzkezelés rejtett költségeinek többsége, illetve a kedvezőtlen devizaváltási árfolyam vásárlás vagy eladás esetén. A Revolut-al rendelkezőknek költséges devizaszámlákat sem kell fenntartaniuk és nem kell bankkártyát igényelniük és fizetniük.

Ha külföldön vagyunk, akkor a Revolut segítségével gyakorlatilag középárfolyamon adhatunk és vehetünk devizákat, a devizaszámla-kezelés díjmentes, a Revolutos „bankkártya” ingyenes. Emellett azonnal és ingyenesen lehet pénzt utalni és fogadni a rendszeren belül. A regisztráció is rendkívül gyors és online módon zajlik.

Ha tehát külföldre utazunk, a Revolut elméletileg hasznos és kényelmes módja lehet, hogy pénzt spóroljunk.

Kockázatok

A Magyar Nemzeti Bank korábban már felhívta a figyelmet, hogy kockázatok merülhetnek fel egyes határon átnyúló elektronikus számla- és kártyaszolgáltatásoknál. Ilyen szolgáltató a Revolut is.

A jegybank határon átnyúló fintech cégekkel szembeni fogyasztóvédelmi felügyelési eszközei korlátozottak.

Az itthoni ügyfelek közt a nagy-britanniai központú Revolut Ltd, a szintén brit TransferWise Ltd, illetve a luxembourgi PayPal (Europe) vált mostanáig a legnépszerűbbé. Ezek egyike sem magyarországi székhelyű bank.

A magyar jegybankhoz érkezett ügyféljelzések és sajtóhírek szerint egyes fintech cégeknél előfordul, hogy bizonytalan időre – de akár több hónapra is – indoklás nélkül zárolják az ügyfél akár nagyobb összeget is tartalmazó számláját, s dokumentumokat kérnek be a blokkolás feloldására.

Több szolgáltató honlapján hiányoznak, vagy csak töredékesek az elektronikus felhasználói felületeken a magyar nyelvű tájékoztatások. Nincs élőhangos vagy akár Magyarországon személyesen is felkereshető ügyfélszolgálat. Az ügyfelek olykor csak elégtelen információt nyújtó robotokkal, chatbot-okkal tudnak angol nyelven kommunikálni.

Egyes ügyfelek azt jelezték a jegybanknak, hogy az elégtelen tájékoztatás miatt nem értesültek például arról, hogy az adott szolgáltatónál „felárasak” a hétvégi tranzakciók, hirtelen megdrágulnak a kártyatranzakciós díjak: például bizonyos bank-, illetve hitelkártyák esetében készpénzfelvételnek minősül a szolgáltatóhoz feltöltött pénzösszeg, vagy néhány országban nem fogadják el a fintech cég kártyáját.

Probléma az is, hogy az ügyfélpanaszokra lassan vagy egyáltalán nem válaszolnak.

A határon átnyúló szolgáltatók üzleti megbízhatósági és fogyasztóvédelmi felügyeletét az európai uniós jogszabályok alapján az anyaországuk szerinti pénzügyi felügyeleti hatóság látja el. A Magyar Nemzeti Banknak – „fogadó országbeli” felügyeletként – csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványai vannak működésükre.

Az e-fintech cégek ügyfélszámláin lévő pénzekre nem terjed ki ráadásul az Országos Betétbiztosítási Alap vagy bármilyen egyéb magyarországi garanciaalap védelme. Az elektronikuspénz-kibocsátó és pénzforgalmi intézmények nem tagjai a saját anyaországuk szerint betétgarancia rendszernek sem.