Közel 40 milliárd forintot bukott a bitcoinon a neves befektető

Elemzések2019. ápr. 30.Növekedés.hu

Japán második leggazdagabb embere mintegy 38 milliárd forintot bukott bitcoinbefektetésén, miután közvetlenül a kriptopénzlufi kipukkanása előtt vásárolt be bitcoinból.

A SoftBank japán holdingvállalat alapító-vezérigazgatója, Szon Maszajosi 130 millió dollárt (mintegy 38 milliárd forintot) bukott, miután rossz időpontban szállt be a bitcoinos befektetési lázba – számolt be a CCN.com portál. Pontosan nem tudni, hogy az amúgy 24 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember – amivel Japán második leggazdagabb emberének számít – mekkora összeget fektetett a kriptodevizába.

Az árfolyam tetőzésekor szállt be

Feltehetően 2017 végén vásárolt a bitcoinból, amikor a kriptopénz árfolyama közel 2000 százalékos növekedéssel megközelítette a 20 ezer dolláros rekordszintet. Majd ezt követően, a 2018 eleji bezuhanás során szállt ki a befektetésből, ami 130 millió dolláros veszteséget okozott számára. 2018 januárjában a kriptodeviza árfolyama megfeleződött, 10 ezer dollárra esett vissza, majd ezt követte a további árfolyameséssel járó úgynevezett „kriptotél” időszak, amely talán még nem is ért véget. A Bitcoin árfolyama végül egészen a 3200 dolláros mélypontig esett vissza.

A bitcoin árfolyama: jól látható a közel 20 ezer dolláros csúcs utáni összeomlás, majd az idei stabilizálódás

Szon Maszajosit Peter Briger, a Fortress Investment Group vezetője győzte meg arról, hogy szálljon be a kriptodeviza-üzletbe. A 2017-ben a SoftBank által felvásárolt Fortress Investment Group már 2013-ban vásárolt bitcoint.

Az Uberbe és az Alibabába is fektetett

A bitcoinos bukása ellenére Szon Maszajosit jelentős befektetőként tartják számon. Alapja, a 100 milliárd dolláros SoftBank Vision Fund a világ legnagyobb kockázatitőke-alapja. Már a kezdetek kezdetén befektetett az Uberbe és a WeWorkba, ami elősegített, hogy ezek a cégek azzá váljanak, amilyennek ma ismerjük őket.

Érdemeként ismerik el azt is, hogy az Alibabába történő invesztíciójához csupán ötpercnyi konzultációra volt szüksége a cég vezérigazgatójával, a mára Kína leggazdagabb emberének számító Jack Mával.

Jelenleg erősödik a bitcoin

Szon Maszajosi bitcoinos vesztesége ismét arra világít rá, hogy lehetetlen kiszámítani a bitcoin árfolyamának mozgását. Még egy komoly tapasztalattal bíró befektető is tévedhet – hívja fel a figyelmet a CCN.com.

A jelenleg az 5200 dolláros szint körül lévő bitcoinárfolyam mostanában az erősödés jeleit mutatja, a napokban elérte az idei csúcsát. Idén összességében 40 százalékkal erősödött az árfolyam.