Közösségi finanszírozási platform indult Romániában

Elemzések2019. máj. 30.Növekedés.hu

Csekély kockázatvállalással részesedni lehet egy-egy start-up sikerében.

Sikeres rajtot vett a Human Finance, olvasható a romania-insider.com hírportálon. Partnereinek száma az indulását követő hatodik hónapra elérte az ezres számot.

A digitális pénzügyi platform célja, hogy segítse a vállalkozókat start-up cégük megalapozásában és bemutassa őket a lehetséges befektetőknek. 

A platformot a Banca Transilvania két korábbi igazgatója és egy vállalkozó, Iulian Padurariu alapította. Az úgynevezett equity crowdfunding, a közösségi finanszírozás módszerét alkalmazzák. Nagyszámú érdeklődő által adományozott, egyenként kis összegű hozzájárulás útján gyűjtenek forrást az ígéretes vállalkozások számára, jellemzően az interneten keresztül. Az érdeklődők hozzájárulásaik arányában részvényeket kapnak a támogatott vállalkozásban.

A Human Finance tervei szerint egy-egy start-up az etikus és áttekinthető eljárás keretében akár 100 ezer euró befektetéshez is hozzájuthat, amelyet szigorú szabályok szerint használhat fel. 

A start-up sikeres piacra lépését követően a Human Finance egy újabb finanszírozási kört indít, amely keretében legalább 2,500 eurós hozzájárulásokat fogad be. Amennyiben a támogatók száma 150 alatt marad, nem lesz szükség a pénzügyi piacot felügyelő állami hatóság, az ASF hozzájárulására.

Nem vállalunk irányító szerepet ezekben a projektekben. A start-up vállalkozások mellett azoknak az érdeklődőknek nyújtunk segítséget, akik egy-egy kis összeg befektetésével készek kockázatot vállalni annak tudatában, hogy részesedhetnek a vállalkozás sikerében, de akár el is bukhatják az adományozott pénzt” magyarázta Ionut Patrahau.