Lassan vége a készpénz korának?

Elemzések2021. dec. 1.D.J.

A digitális jegybankpénz megreformálhatja a pénzügyi világot.

A határokon átnyúló pénzátutalások jelenleg roppant problémásak. Magas költséggel járnak, a teljesítésük lassú és még csak nem is átlátható a küldés folyamata.

Ez is egy olyan probléma, amelyre gyógyírt jelenthet a digitális jegybankpénz. Jelenleg ugyebár alapvetően kétféle pénzt használunk: készpénzt, amelyet a jegybank ad ki és számlapénzt, amelyhez a kereskedelmi bankokon keresztül jutunk hozzá és fizikai formában nem létezik.

A digitális jegybankpénz ez utóbbira hasonlít, viszont a túloldalon ezúttal nem egy kereskedelmi pénzintézet, hanem a jegybank áll.

A bevezetése több társadalmi cél megvalósulását is támogathatja. Például egyszerűbbé teheti a pénzügyi szolgáltatásokhoz a hozzáférést, fejlesztheti a pénzügyi tudatosságot, segíthet abban, hogy az emberek jobban elfogadják az innovatív technológiákat. Emellett közreműködet a pénzügyi szolgáltatások piacának a fejlesztésében is

 – hívta fel rá a figyelmet Szombati Anikó a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója hétfőn a BME VIK szimpóziumán, melyen a digitális jegybankpénz volt az egyik kiemelt téma.

Ezen a fronton jelenleg a világon több pilot projekt is fut. Ám a digitális jegybankpénz megjelenését mindenütt más okok miatt szorgalmazzák.

A Bahamákon például azért, mert ott roppant problémás logisztikailag a készpénz szállítása az egyes szigetek között.

Viszont, ahogy korábban írtunk róla, vannak országok, mint amilyen Kambodzsa, ahol inkább az jelent gondot, hogy viszonylag kevés embernek van bankszámlája, ezért a pénzügyi szolgáltatásokhoz sokan nem férnek hozzá.

Kína is mozgolódik: náluk az egyik fontos mérföldkő a téli olimpia lesz, ahol már a külföldiek is használhatják majd a digitális jüant.

De az Európai Központi Banknál is készülődnek a digitális euró bevezetésére.

Itthon a Magyar Nemzeti Banknak is több pilot projektje van már. Az egyik ilyen a Diákszéf nevű alkalmazás, amelynek a használatával digitális érméket lehet gyűjteni, amelyeket korlátozott keretek között el is lehet költeni. Ez az app például kiváló arra, hogy a digitális jegybankpénz alapvető funkcióit teszteljék – hangzott el a szimpóziumon.