Leesik az álla, ha meglátja mennyi uniós pénzt tartanak vissza Magyarországtól

Elemzések2024. júl. 2.D.J.

Annak is utánajártunk az Európai Bizottság Magyarországi Képviseleténél, hogy eddig mennyi támogatást kaptunk meg Brüsszeltől.

Ha összeadjuk az összes EU-s forrást, amelyet az Unió visszatart akkora összeget kapunk, amelyből Budapest éves költségvetését 16-szor ki lehetne fizetni. Mintegy 19 milliárd euró van zárolva – árulták el a növekedés.hu-nak az Európai Bizottság Magyarországi Képviseleténél.

A legnagyobb magyarországi vállalat a MOL tavalyi adózás előtti eredményénél úgy tízszer nagyobb összegről van szó.

Ebből a pénzből az eddigi rekordnagyságú ötöslottó nyereményt több mint 1100 alkalommal ki lehetne fizetni.

Átváltva úgy 7 530 milliárd forintról van szó. Ez magában foglalja a Kohéziós Politika alá tartozó alapokat, a költségvetési feltételességi mechanizmushoz kötődő kifizetéseket, valamint az RFF-be tartozó összegeket.

Mikor kapjuk meg?

Jellemző, hogy sokszor még a dörzsölt pénzügyi szakemberek is csak szétteszik a kezüket, amikor az EU-s pénzek jövőjét kéne megjósolni.

Pedig tavaly év végén úgy tűnt, hogy megtört a jég. Decemberben 10,2 milliárd euró felszabadításának adott zöld utat az Európai Bizottság. Az indoklás szerint a kormány biztosította az igazságszolgáltatás függetlenségét. Magyarország több szükséges szuper mérföldkövet is teljesített.

Bár a jogállamisági eljárás miatt a kohéziós forrásokból még így is 6,3 milliárdnyi euró maradt „lakat alatt”.

Egy ideig azonban úgy tűnt sínen van a magyar ügy. Pár hónappal később befutott a hír, hogy újabb 2 milliárd eurónyi fejlesztési forrással számolhatunk. A kormány jelezte, hogy a plusz pénzeket nagyrészt a tanári fizetésekre fogják fordítani.

Csakhogy márciusban jött a fordulat: az Európai Parlament pert indított az Európai Bizottság ellen, mivel szerintük nem jártak el helyesen, amikor Magyarországnak megnyitották az uniós pénzcsapokat.

Ami már megjött

A 2021 és 2027 közötti ciklusban az Európai Bizottság mintegy 943 millió euró kifizetési kérelmet dolgozott fel és utalt át Magyarország számára a Kohéziós Alapokból, a most június 25-ei állapot szerint - mondták el az Európai Bizottság Magyarországi Képviseleténél. Forintra átszámolva mintegy 370 milliárdról van szó.

Csak összevetésül: onnantól, hogy beléptünk az Európai Unióba 2004-ben, egész a tavalyi év végéig mintegy 23 ezer milliárd forint uniós támogatás érkezett Magyarországra.

Ebben az időszakban a közberuházások több mint fele EU támogatás bevonásával valósult meg.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az oldalán példaként említi a 2020-as évet, amikor 1,5 milliárd euróval járultunk hozzá az EU bevételéhez, viszont az Unió, mint írják, ennél lényegesen magasabb összeggel támogatta Magyarországot:

  • 4,4 milliárd euróval az okos és befogadó növekedést,
  • 1,7 milliárd euróval a fenntartható növekedést, a természeti erőforrásokat.

Viták a láthatáron

Még ha a jelenleg blokkolt uniós pénzek fel is szabadulnak, az uniós támogatások körül akkoris lesznek még heves viták a későbbiekben.

Csak, hogy egy példát említsünk: már most látszik, hogy sok a kérdőjel az agrártámogatások jövője körül.

Mint írtunk róla: a közös agrárpolitika részaránya már több évtizede folyamatosan csökken az európai uniós költségvetésben. Ugyan az uniós agrártámogatások nominális értéke lényegében nem változik, az infláció miatt a reálértékük fokozatosan apad.

Hogy mi lesz 2028 után, arról biztosat nem lehet mondani, de vannak arra utaló jelek, hogy négy év múlva paradigmaváltásra fog sor kerülni.

Eddig ugyan voltak kisebb-nagyobb szabálymódosítások, de 2003 óta az uniós agrártámogatások rendszere gyökeres változáson nem esett át.

Viszont elképzelhető, hogy 2028-tól egy teljesen új rendszer lép életbe. Elég árulkodó, hogy a 2028-as agrárpolitikával kapcsolatos első hivatalos munkadokumentum egy környezetvédő kutatóintézettől származik.

A kérdéses anyagban sok olyasmi szerepel, ami az ágazatnak rossz hír lehet. Jelenleg van egy Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság, amely az agrárpolitika teljes büdzséjéért felel. Az említett dokumentum javaslata szerint viszont a pénzek nagy része kikerülne a felügyeletük alól.

A KAP költségvetésének akár 80-90 százaléka is átkerülhet a környezetvédelmi területre, és az átcsoportosított forrásokat csak kifejezetten környezetvédelmi célokra lehetne elkölteni.