Magasabb lett a rezsi a home office miatt

Elemzések2021. márc. 3.Végh Zsófia

A lakossági áram- és földgázfogyasztás is nőtt tavaly, melynek egyik oka feltehetőleg a home office-ra történő átállás volt, tudta meg a növekedés.hu a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. A tavaszi lezárások és leállás egyértelműen tükrözödik a nem lakossági villamosenergia adatokon is: a kereslet közel 15 százalékkal esett vissza, őszre azonban sokat javult a helyzet ebben a szegmensben, derül ki az Energiahivatal növekedés.hu-nak küldött adataiból.

Az átalánydíjat fizetők közül sokan kapták meg a napokban az éves elszámoló számlát, amely a tavalyinál jóval magasabb,

de az áramot és földgázt havi fogyasztás után fizetők is érzékelhették, hogy többet fogyasztottak tavaly, mint egy évvel korábban.

A koronavírus nyomán megváltozott munkarend miatt a többség ma otthonról dolgozik (legalábbis az irodai munkát végzők, és ahol nem szükséges a jelenlét), az iskolakorúak zöme is otthonról tanul. Kíváncsiak voltunk, hogyan hatott a home office az energiaszámlákra.

A lakossági földgázfogyasztás 7%-kal emelkedett 2020-ban az előző évhez képest,

írta kérdésünkre a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A hatóság szerint a lakossági keresletnövekedésnek több forrása is lehet.

Egyrészt jelentősen nőtt az átadott új lakások száma, ahol továbbra is a földgázzal való fűtés a leggyakoribb választás, másrészt az alternatív fűtési módok, mint például a tűzifa ára, fokozatosan emelkedett a gáztüzeléshez képest, illetve a lignit iránti kereslet is csökkent. Emellett – elsősorban az év utolsó hónapjaiban –

a home office elterjedése miatt is emelkedhetett meg a lakossági fűtési igény,

írja a MEKH, hozzátéve, hogy a hatások pontos szétválasztása azonban csak hosszabb időszak adatai alapján lehetséges majd.

A nem lakossági földgázfogyasztás 3,8%-kal emelkedett tavaly.

Ennek fő hajtóereje az volt, hogy a földgáz árának jelentős csökkenése és a szén-dioxid-kvóta árának további emelkedése miatt a gáztüzelés versenyképesebbé vált az európai gázpiacon, mint a lignit- és a széntüzelés, így a csökkenő áramtermelés ellenére is emelkedni tudott az erőművi gázfelhasználás. Ez ellensúlyozta az ipari kereslet mérséklődését.

A villamosenergia-kereslet legnagyobb visszaesését hozó április-május hónapokban csökkent a nem lakossági felhasználók számára történő földgáz-értékesítés, írja a szervezet.

A lakossági villamosenergia-kereslet 4%-kal emelkedett 2020-ban.

A gázkereslethez hasonlóan itt is az őszi, home office-os időszakban nőtt a lakossági fogyasztás.

Ezzel szemben a nem lakossági felhasználás az év egészét tekintve 3,7%-kal csökkent. A legnagyobb, 14%-os visszaesést a 2. negyedévben, a tavaszi lezárások időszakában könyvelték el, a visszaesés mértéke hasonló nagyságrendű volt, mint a GDP visszaesése, írja a MEKH.

A nem lakossági villamosenergia-kereslet a 3. és 4. negyedévben már megközelítette a tavalyi értéket, miközben a GDP még 4% körüli visszaesést mutatott.

Ennek az lehetett az oka, hogy a legnagyobb mértékű teljesítménycsökkenést a kevésbé energiaintenzív szolgáltatási szektorban kellett elszenvedni, miközben a magasabb energiaintenzitású ipari termelés az őszi hónapokban már növekedni tudott az előző év azonos időszakához viszonyítva, kommentálta a változást a hivatal.