Magyar exportsikerek a világ negyedik legnagyobb országában

Elemzések2021. ápr. 8.Növekedés.hu

36 indonéz városban a magyar Fővárosi Vízművek beruházásában valósulnak meg víztisztító üzemek, hazai vállalat építi ki és üzemelteti a teljes indonéz útdíjhálózatot. Dinamikusan nő a magyar gazdasági jelenlét Indonéziában, a két országnak közös oktatási projektje és startupokat működtető programja is van. A magyar vállalatokat az Exim Bank is segíti hiteleivel.

2021 egyik első magyar gazdaságdiplomáciai híre, hogy egy magyar vállalat nyerte el az Indonézia egészére kiterjedő elektronikus útdíjhálózat kiépítését és üzemeltetését.

Az ügylet több, mint egy 300 millió dolláros beruházás, hazánk ugyanis komoly pozíciókat szerezhet a világ egyik legdinamikusabban növekvő gazdaságában, írja tanulmányában Ferkelt Balázs az MCC (Mathias Corvinus Collegium) Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának vezetője (az eredeti munka ide kattintva tekinthető meg).

Magyar beruházások a távol-keleti országban

Magyarország igyekszik kihasználni az óriási indonéz piac kínálta lehetőségeket, a magyar-indonéz gazdasági kapcsolatok bővülnek. A kétoldalú kereskedelem összértéke 200 millió USD körül mozog, de a beruházások és projektek terén igazán látványos a fejlődés:

2016 és 2019 között például 36 indonéz településen valósultak meg a Fővárosi Vízművek beruházásában víztisztító üzemek kötött segélyhitel projektek keretében.Indonézia első gamma besugárzó berendezései is magyar technológiával működnek, 2018-ban pedig az indonéz Telekom csoport leányvállalata, a Metranet kötött stratégiai együttműködési és befektetési megállapodást a többségi magyar tulajdonban álló Cellum Global Zrt. nemzetközi mobiltárca szolgáltató fintech vállalkozással, amelynek eredményeképpen kisebbségi tulajdonrészt szerzett a magyar vállalatban.

A magyar Input program és az indonéz Indigo inkubátor között 2019-ben létrejött együttműködés a startup vállalkozások számára jelenthet segítséget. A két ország közös befektetési alap létrehozásáról is megállapodott 2020-ban, míg a magyar vállalatok indonéziai külpiaci tevékenységét az Eximbank hitelei is segítik.

A bevezetőben említett üzlet, amely a valaha volt egyik legnagyobb mértékű magyar technológiai export, a Roatex Zrt.-hez kötődik. A magyar cég fogja végezni - több éves korábbi indonéz jelenlétet követően - a majd' 6000 km hosszúságú úthálózat GNSS-alapú (műholdas helymeghatározáson alapuló), készpénz- és érintésmentes elektronikus útdíjfizetési rendszer kialakítását és 10 éves üzemeltetését.

Közös oktatási együttműködés, Keleti Üzleti Akadémiai Központ

A gazdasági kapcsolatok fejlődését az oktatási együttműködés dinamikája is támogatja, a Stipendium Hungaricum program keretében például egyre több (évente akár 100) indonéz fiatal kezdi meg tanulmányait magyarországi felsőoktatási intézményben, ezzel párhuzamosan pedig egyre több magyar és indonéz egyetem is alakít ki együttműködéseket. A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Gazdasági Egyetem együttműködésének eredményeképpen létrejött Keleti Üzleti Akadémiai Központ pedig bahasa indonéz nyelvtanfolyamokat is hirdet az Egyetem hallgatói számára, valamint Go Hungary – Go Indonesia címmel több tanulmánykötetet is megjelentetett.

A magyar jelenlét erősítése Indonéziában azért is fontos, mert hozzá tud járulni a magyar külgazdaság diverzifikációjához, valamint óriási piaci lehetőségek rejlenek a dinamikusan növekvő népességű és gazdaságú országban, amelynek legfontosabb közép-európai gazdasági partnere Magyarország, ami helyzeti előnyt is jelent a számunkra.

Indonézia, a ’’nagytigris’’

Az indonéz piac méretét jó jellemzi, hogy a világ negyedik legnépesebb (és egyben legnagyobb muszlim) országáról van szó, amelynek lakossága évente 0,8-1 %-kal növekszik és 2020-ban meghaladta a 270 millió főt. 

A népességbővüléssel párhuzamosan a gazdasági teljesítmény is dinamikusan növekszik, ha az 1999-es évet tekintjük 100-nak, akkor 2019-ben a GDP elérte a 283-at!

Átlagosan 5-7 százalékos a növekedési ütem és a 2020-as előzetes adat is egy mérsékelt, 2 %-os visszaesést mutat, majd 2021-ben és 2022-ben az előrejelzések szerint a növekedés visszatér a korábbi dinamikához. Indonézia ennek a rohamos felzárkózásnak köszönhetően 2019-ben a világ 16. legnagyobb gazdasága volt. Az ország egyre jobban szerepel a versenyképességi felmérésekben is, a Világgazdasági Fórum rangsorának 50. helyezésével, az innovatív vállalkozások növekedését tekintve viszont az előkelő 22. helyen végzett 2019-ben. Indonéziában több mint 2200 startup céget tartanak nyilván, az ötödik legtöbbet a világon. Az utóbbi két évtized sikereinek eredményeképpen a világ 32. legnagyobb termékexportőre (és 30. termékimportőre) lett az ország. A 2019-es 167 milliárd USD értékű export ugyan csak 43 milliárddal haladja meg a magyar értéket, de ne feledjük, hogy egy óriási belső piaccal rendelkező országról van szó, így a relatív exportnyitottsági mutató is törvényszerűen alacsonyabb lehet. A legfontosabb exporttermékek egyelőre még a pálmaolaj, a szén, a kőolaj, a földgáz, de növekszik a magasabb hozzáadott értéket képviselő gépek, szállítóeszközök aránya. A legfontosabb exportpartnerek Kína, az USA, Japán, Szingapúr, míg importoldalon Kína több mint 27%-os részesedéssel toronymagasan vezet. 2000 és 2019 között több mint kilencszeresére, 232 milliárd USD-re nőtt az országban befektetett működőtőkeállomány.