Magyar Földgáztároló Zrt: a hazai tárolók 84 százalékig töltöttek, nem lesz gázhiány

Elemzések2021. okt. 11.Harsányi Péter

A rendszerüzemeltetők felkészültek, a hazai tárolók töltöttségi szintje megfelel az elmúlt 10 év átlagának, ezáltal még egy hideg és hosszú tél esetén sem lesz gázhiány Magyarországon – mondta a növekedés.hu-nak Deme Krisztián, a Magyar Földgáztároló Zrt. kereskedelem, marketing és szabályozás vezetője. Az európai gáztárolók ellenben több mint 10 éves mélyponton vannak a fűtési szezon kezdete előtt.

Kérdésünkre Deme Krisztián, a Magyar Földgáztároló Zrt. kereskedelem, marketing és szabályozás vezetője elmondta, a magyarországi tárolókban nagyságrendileg 5 310 millió köbméter gáz van. Ez az érték meghaladja az összes kapacitás 84 százalékát.

A töltöttségi szint megfelel az elmúlt 10 év átlagának.

Téli szezon

Az elmúlt években a téli időszak végén átlagosan megközelítőleg 1 900 millió köbméter földgáz maradt a tárolókban, ami meghaladja a földgáztárolói kapacitás 27 százalékát – mondta a növekedés.hu-nak Deme Krisztián.

Az iparági szakértők egybehangzó véleménye szerint a rendszerüzemeltetők felkészültek, így még egy hideg és hosszú tél esetén sem lesz gázhiány Magyarországon.

Lakosság és ipar

A lakosság gázfogyasztása a téli szezonban jellemzően nem haladja meg a 3500 millió köbmétert.

A maradék a vállalati, ipari felhasználókhoz köthető, melyek fogyasztása nem függ érdemben a téli időjárástól.

Európa

Magyarország gázellátás terén sokkal jobban áll, mint Európa.

Európában az elmúlt hetekben a gáztárolók töltöttsége 72 százalékáról 74 százalékra emelkedett a Gas Infrastructure Europe adatai alapján. Ez azonban még mindig több mint egy évtizedes mélyponton felel meg.

Összehasonlításképpen, tavaly a gáztárolók 94 százalékig voltak feltöltve Európában, de a 10 éves átlag is 85 százalék. A helyzetet bonyolítja, hogy az adott ország tárolóiban lévő gáz egy része más országba vagy országokba távozik a korábban megkötött szerződési kötelezettségek alapján.

Európai gázkészletek alakulása, a töltöttség százalékában (2020, 2021 és az elmúlt 10 év átlaga)

Forrás: Reuters, Gas Infrastructure Europe

Az alacsonyabb gázkészletek növelik a bizonytalanságot, aminek fényében a gáz ára jó négyszeresére emelkedett Európában az idei évben.

Kiváltó okok

Idén tavaszra meglehetősen alacsony szintre süllyedt az európai gáztárolók töltöttsége a tavaly téli időszakban tapasztalt erős kereslet következtében. A helyzetet súlyosbította, hogy a megújuló erőforrások az elmúlt időszakban relatíve kevés energiát termeltek.

Ezzel párhuzamosan az ázsiai gázkereslet szintén jelentős volt, ezáltal a cseppfolyósított földgázszállítások egy részét Európából átirányították Ázsiába.

Az egyik legfontosabb tényező pedig az orosz gázszállítás és a globális cseppfolyósított gázszállítások akadozása volt. Iparági szakértők szerint mindkét forrásból szűk maradhat a kínálat az év hátralevő részében.

Némi bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy Vladimir Putin orosz elnök a napokban azt nyilatkozta, Oroszország kész több gázt szállítani Európába az árak mérséklése érdekében.

Orosz gázszállítás mennyisége Európába

Forrás: Reuters