Magyarok a szám(IT)ástechnika nagyjai

Elemzések2021. jún. 3.Csizmadia Norbert

A szórakoztató-elektronikai és IT-világban rengeteg olyan fejlesztéssel találkozunk mind a mai napig, amelyek magyar tudósoknak köszönhető.

Amikor leülünk a televíziónk elé, nem biztos, hogy tudjuk mennyi magyar tudós játszott szerepet a televízió megszületésében és kifejlesztésében. Babits Viktor, volt az első, aki kifejlesztette az elektronikus televíziózás ősét. Goldmark Péter Károly, 1940-re elkészítette a világ első színes televízióját, és lehetővé tette a televízió használatát a gyógyászatban és az űrkutatásban.

Mihály Dénes „Telehor” találmánya lehetővé tette az állókép továbbítását több kilométeres távolságba.

Nemes Tihamér számtalan televíziós szabadalma szimulálta emberi szem funkcióit, 1953-ban elkészítette az első magyar kísérleti tv-adó berendezését.

Okolicsányi Ferenc a távolbalátás úttörője és a tükörcsavar megalkotója, ultrahanggal gerjesztett folyadékrács-rendszerével sikerült jó minőségű televíziós képet előállítania. Tihanyi Kálmán a modern, nagy felbontású televíziórendszer feltalálója.

Balogh Tibor, megalkotta a holografikus, háromdimenziós képernyőt.

Gábor Dénes, a holográfia Nobel-díjas feltalálója, részt vett a televíziós képcsövek fejlesztésében (ez volt a plazma TV elődje).

S a szintén Nobel-díjas fizikus, Lénárd Fülöp katódsugarakkal végzett felfedezései és megállapításai a képernyő megalkotásánál bizonyultak kikerülhetetlennek.

De hasonlóan érezhetjük magunkat akkor is, amikor bekapcsoljuk a számítógépet, notebookot, tabletet, vagy okostelefonunkat, mert ilyenkor egy olyan eszközt tartunk a kezünkben, amelyeknek működési elvét szintén magyar tudósok sora dolgozott ki.

Neumann János, „a számítógépek atyja” 70 évvel ezelőtt megalkotta a mai modem számítógép ősét, és lerakta a számítástechnika alapjait.

Tanítványa, Kemény János dolgozta ki az időosztásos számítógépes rendszerek alapelvét, majd másodmagával megalkotta az első számítógépes nyelvet, a BASIC-et, emellett úttörő szerepet játszott az e-mail rendszer kifejlesztésében is.

Simonyi Károly nevéhez köthetők a Multiplan, a Bravo, a Word, az Excel és a Windows programok megalkotása.

Nemes Tihamér, a mesterséges intelligencia úttörője, az emberi agy logikai funkcióit modellezve sakkgépet tervezett, miközben a kibernetikai kutatások megszállottja is volt.

Kalmár László teremtette meg Magyarországon a modern számítástechnikai oktatást azzal, hogy 1962-ben „Kibernetikai Kutatólaboratóriumot” alapított, ahol két év múlva már számítógép is működött.

Gróf András István három társával (egyik Gordon Moore, aki megalkotta a Moore törvényt) megalapította az Intelt és munkájukkal megalapozták a 70-es évek mikroszámítógép-forradalmát.

Hunyár Csaba nevéhez köthető a CD-t és a CD-ROM feltalálása.

Kovács Emőke és Marosi István voltak a Recognita karakterfelismerő program létrehozói. Lovász László Wolf-díjas matematikus, 1999-2006 között a Microsoft kutatásvezetője volt.

Nagy Tamás alkotta meg a számítógéphez köthető Braille-nyomtatót.

Kürti János és Kürti Sándor, az adatmentésnek egy olyan technikáját dolgozták ki, melyet a világ számos országában használnak.

Prószéky Gábor kutatócsoportjával alkotta meg a MoBiMouse elnevezésű szótárprogramot, mely használatakor az egér kurzorát elegendő csak ráirányítani a keresett szóra, s azonnal megadja annak jelentését.

De az IT szárnyalás magyar vonatkozása közel sem ért véget, hiszen az elmúlt években is olyan hazai start up-ok születtek és váltak világhírűvé, amelyek forradalmasították a szektor bizonyos területeit. A Prezi, a Logmeln, és a Ustream neve már a világon mindenhol ismerősen cseng. A legnagyobbak mellett azonban számos olyan kiemelkedő hazai tehetség bontogatja szárnyait, akikre a világ már odafigyelt és érdemes nekünk is ezt tennünk.

10 magyar siker az elmúlt 10 évből

  1. Hazai startup a világ első jeltolmács gépe

Jelnyelvet valós időben fordító rendszert fejlesztett ki a SignAll Technologies. A magyar startup elnyerte a rangos amerikai CES (Consumer Electronics Show) elismerését. A cég a világ egyetlen kifejezetten siketek számára alapított egyetemének új látogatóközpontjában, a washingtoni Gallaudet Egyetemen telepítette első rendszerét.

  1. Győztes magyar digitális kódfejtő

Szabó Zoltán fizikus, megnyerte a General Electric (GE) globális informatikai versenyét, amelyen azt kellett a résztvevőknek megfejteniük, hogy milyen kommunikáció folyik a GE legfejlettebb számítógépei között.

  1. Magyarok Európa legjobb informatikusai

A 2016-os franciaországi Szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills) a magyar informatikus delegáció három tagja, Bora László, Pető Roland és Varga Ákos érték el a legjobb eredményt, így a „nemzet legjobbja” kitüntetést is megkapták. A fiúknak a Vállalati ICT team kategóriában három nap alatt egy összetett informatikai hálózatot kellett felépíteniük és üzembe helyezniük. Magabiztos teljesítménnyel mindhárom napon a legmagasabb pontot érték el.

  1. Magyar programozó testvérpár sikere a NASA-nál

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal pályázatának kiírása szerint, a Robonauta-2 szimulációba kerestek külső, és egyben az adott területhez (modellezés, programozás) hozzáértő embereket, hogy a szimulációban használt robotnak elkészítsék a környezetét, illetve használati eszközeit. Az akkor 21 éves Szatmári Balázs és a 17 éves Szatmári Gergő 2017. közepén kapta meg munkájáért az elismerő oklevelet.

  1. Magyarok a világ legjobb hackerei között

A magyar !SpamAndHex csapata a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem CrySyS Lab kutatóműhelyéből indult, 2013 óta rendszeresen vesznek részt hacker versenyeken. A magyar szakemberek több hírhedt kiberfegyver felfedezésében részt vettek. 2016-ban az etikushekker-csapatokat listázó nemzetközi ranglista ötödik legsikeresebb közösségévé váltak. A Google CTF hackerversenyén több mint kétezer csapat közül szerezték meg a második helyet.

  1. Magyarok a legjobb mobilfejlesztők

Svájc egyik legrangosabb digitális versenyén, a Best of Swiss Web-en, a magyar Swiss Tomato startup harmadszorra került a legjobb 3 közé a mobil kategóriában. 2018-ban Svájc egyik legnagyobb múlttal rendelkező francia nyelvű lapja, a La Liberté mobil appjának teljes újrafejlesztésével.

  1. Magyar dobogós a kínai ifjúsági innovációs versenyen

Laufer Tamás Jónás, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja harmadik lett a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen (CASTIC). A balesetek megelőzése okostelefonnal című pályamunkája egy, az alkohol egyensúlyra kifejtett hatását mérő balesetmegelőző alkalmazás. Övé lett a CASTIC csapat legnépszerűbb versenyző különdíja is.

  1. Sikeres magyar pénzügyi start up

A londoni Finovate Europe fintech, azaz pénzügyi tematikájú versenynek két magyar startup is díjazottja volt. A Dorsum a MyWealth nevű vagyonkezelési és befektetési mobil és webes applikációval nyerte el a díjat. A Wup pedig a SalesUp nevű megoldásával, mely abban segít a bankoknak, hogy a digitális térben tudjanak eladni és ne csak a hagyományos csatornákon.

  1. Magyar diákok a Microsoft világverseny élvonalában

Fiatal magyar innovátorok több száz induló közül a harmadik helyet szerezték meg a Microsoft világméretű „Big Idea Challenge 2018” versenyén. A rientiQ nevet viselő projekt az örökletes mellrák valószínűségének előrejelzését végzi génszekvenálás és kvantum-számítástechnika segítségével. Almásy Márton gyermekkori barátjával, Novák Emillel és az akkor gimnáziumi érettségi előtt álló Koór Leventével dolgozta ki díjnyertes ötletét.

  1. Biometrikus azonosítás magyar nagyágyúi

Egy magyar csapat által alapított, Cursor Insight olyan ügyes algoritmust fejlesztett ki, amellyel - nagy nemzetközi cégek és kutatócsapatok előtt végezve - első helyezést szerzett a hamis aláírások kiszűrésére kiírt világversenyen. 2021-ben már több mint félmillió eurót fektettek be a magyar alapítású cégbe. A cég legfrissebb fejlesztése, hogy a kurzormozgás egyedi jegyei alapján felismerje és azonosítsa a felhasználókat.