Már a Donyec-medencében is előretört az ukrán hadsereg - térképen a háború

Elemzések2022. szept. 17.Dajkó Ferenc Dániel

Az ukrán hadsereg mostanra több mint 6000 négyzetkilométert foglalt vissza Kelet-Ukrajnában. Izyum újra ukrán kézre került, és lassan Harkov megye teljes területét visszaszerzi az ukrán haderő. Jelenleg az Oszkol folyó mentén húzódik a frontvonal. Az oroszok a Donyec-medencébe összpontosították az erőiket, azonban az ukránoknak ott is sikerült területeket visszaszerezniük. Térképen az ukrajnai háború.

Megismétlődik a tavaszi orosz visszavonulás

Az elmúlt két-három hétben drasztikus fordulat állt be az ukrajnai háborúban. Hasonló események játszódnak le a keleti fronton, mint a tavasszal Észak-Ukrajnában. Az orosz haderő sietve hagyja el az elfoglalt területeket, miközben az ukrán fegyveres erők a nyomukban vonulva újra visszaszerzik az országuk egy részét.

Az orosz hadigépezet már Luhanszk megye elfoglalása után megtorpant és sokáig állóháború látszott kialakulni, míg végül az ukrán hadsereg kerekedett felül a helyzeten. Komoly meglepetést okozott azonban, hogy melyik fronton törtek előre az ukránok.

Cselhez folyamodtak az ukránok?

Augusztusban nagy port kavart az ukrajnai ellentámadás híre Herszon megyében, Dél-Ukrajna területén. Az ukrán katonai vezetés óriási, egymillió katona bevonásával járó, elsöprő hadműveletről beszélt ekkor. Ezt a számot a külföldi szakértők kétkedve fogadták, abban viszont látszólagos konszenzus alakult ki, hogy vélhetően ha valahol, akkor Herszonnál törik át a frontot az ukránok.

Úgy tűnik, az orosz hadvezetés is így látta, mivel jelentős erőket csoportosítottak át Herszon térségébe, még a Donyec-medencéből is, aminek következtében a donbassz-i offenzíva szinte teljesen leállt. Az ukrán ellentámadás a vártaknak megfelelően meg is indult. Azonban ott délen még mindig nem mozdultak el komolyabban a frontvonalak. Mindössze néhány kilométert tologatják egyik-vagy másik irányba az egymással szemben álló felek.

Ezzel szemben keleten az ukrán hadsereg egy merészet húzott és komoly ellentámadást indított Harkovból kiindulva. Ennek az előkészületeit úgy tűnik sikeresen titkolták az oroszok előtt, ugyanis látványosan meglepetésként érte az orosz csapatokat az ukrán támadás. Ennek megfelelően a keleti ellentámadás gyors sikereket hozott az ukránoknak, míg az oroszokat hasonlóan sebes visszavonulásra késztette.

Térkép az ukrajnai háborúról, a hozzá tartozó jelmagyarázattal

Mostanra Ukrajna több mint 6000 négyzetkilométert visszaszerzett a földjéből és visszafoglalta Izyum városát. Ez utóbbi különösen fontos, mivel Izyum nem csupán egy nagyváros, de fontos vasúti csomópont, ráadásul az oroszok rendkívül megerősítették a város védelmét a megszállás ideje alatt. Ez azonban nem bizonyult elégnek, hiszen az ukrán haderő rendkívül gyorsan szerezte vissza a várost. Most közel állnak hozzá, hogy Harkov megye teljes területét visszafoglalják. Jelenleg a megye területén keresztül folyó Oszkol nevű folyó mentén húzódik többnyire a frontvonal. Az Oszkol egy viszonylag kisebb folyó, a Donyec mellékfolyója, az átlagos szélessége hasonló a Rába magyarországi szakaszának szélességéhez. Az teljesen logikus, hogy ezen a vonalon tudták az oroszok megállítani a gyors előretörést, azonban ha a folyón sikerül átkelnie az ukránoknak, akkor tovább folytatódhat az ellentámadás, mivel alapvetően nehezen védhető terep Kelet-Ukrajna, ami a támadó félnek kedvez.

Az ukrán sikereket elnézve felmerülhet a kérdés, hogy vajon csel volt-e a déli ellentámadás, és az ukránok eleve ezt tervezték, vagy csak menet közben alakították így a hadműveleteket, amikor látták, hogy nem tudnak áttörni Herszonnál. Erre magabiztos választ most még nem lehet adni, de valószínűnek tűnik, hogy ez egy tudatos tervezés része volt. Erre utal, hogy valószínűleg amerikai és brit segítséget is kaptak a hadműveletek megtervezéséhez.

A Donbasszban is nehéz a helyzet

Az oroszok az ukrán sikerekre válaszul az erőik javát most ismét a Donbasszba összpontosították és ott várják az ukránokat, valamint megpróbálják újraindítani a Szlavjanszk és Kramatorszk városok elleni offenzívát. Ehhez azonban először le kell dolgozniuk a Donyec-medencében szerzett kisebb hátrányukat, az utóbbi időben ugyanis csendben ott is előre törtek az ukránok. Egyrészt visszaszerezték Hryhorivka és Bilohorivka településeket, amelyek fontos hídfőállást jelentettek az oroszoknak a Donyec-folyó nyugati partján. Másrészt Szlavjanszktól észak-keletre sikeresen átkeltek a Donyecen az ukrán csapatok és megszállt területeket foglaltak vissza az oroszoktól.

A Donyec-medence szeptember 16-án

Nem eldöntött a háború

Jelenleg tehát Ukrajna vette át a kezdeményező szerepet a háborúban és Oroszország szorult védekező állásba. A háborút azonban még nem szabad eldöntöttnek venni. Oroszország óriási erőtartalékokkal rendelkezik és a tél közeledte is az oroszok javára dolgozik, ám azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ukránokhoz folyamatosan érkeznek a nyugati fegyverek, valamint nagyot nőhetett az ukrán morál a sikerek hatására.