NATO: Komoly fordulóponthoz ért az ukrajnai háború

Hírek2022. szept. 9.MTI

Kritikus szakaszába lépett Oroszország Ukrajna elleni háborúja, az utóbbi napokban újabb területeken kezdődött fegyveres konfliktus ukrajnai területen - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel pénteken Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A NATO-országok támogatásának köszönhetően az ukrán fegyveres erők a közelmúltban meg tudták állítani az orosz offenzívát a Donbaszban, és vissza tudtak foglalni területeket - tette hozzá a főtitkár.

A háború okozta energiaválság és az amiatt kialakult infláció "próbára teszik" a Nyugat egységét és szolidaritását. Fontos, hogy a háború eme következményei ne vezessenek az Ukrajna melletti elkötelezettség csökkenéséhez - szögezte le.

Az árat, amit mi fizetünk, pénzben lehet kifejezni. Az ukránok viszont az életükkel fizetnek

- fogalmazott a NATO-főtitkár.

Fontos, hogy a szövetségesek ne hagyjanak fel az Ukrajnának nyújtott segítséggel, folytassák anyagi és katonai természetű támogatásukat, ugyanis - mint mondta - elhúzódó fegyveres konfliktusra kell felkészülni.

Ha Oroszország abbahagyja a harcot, béke lesz. Ha Ukrajna abbahagyja a harcot, nem lesz többé független ukrán nemzet" - jelentette ki Stoltenberg. Ragaszkodni kell a jelenlegi irányhoz "Ukrajna és a magunk érdekében is

- tette hozzá.

Antony Blinken a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az Egyesült Államok azt kívánja elérni, hogy Ukrajna "erős diplomáciai pozícióba" kerüljön, ha tárgyalásra kerülne sor Oroszországgal.

Közölte: Washington viszont most semmi jelét nem látja annak, hogy Moszkva készen állna komolyan részt venni egy diplomáciai tárgyalásban Kijevvel. Amikor azonban eljön az idő, Ukrajnának a lehető legjobb helyzetben kell lennie erre - mondta.

Blinken dicsérte az elmúlt napok ukrán offenzíváit és az ország déli és keleti részén fekvő területek visszafoglalását. Szerinte ezek valódi eredmények, de "korai lenne megmondani, hogyan alakul a helyzet ezután".

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta továbbá, nagy különbséget lát az ukrán és az orosz katonák harci moráljában. Miközben az ukránok a szabadságukért harcolnak, sok orosznak "fogalma sincs", miért van Ukrajnában - mondta.

A szövetségesek egységesek maradnak Ukrajna támogatásában, és el fogják számoltatni Oroszországot - tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője.