Meghalt az ikonikus amerikai külügyminiszter, aki még 100 évesen is Kínával tárgyalt

Elemzések2023. nov. 30.F. T.

100 éves korában meghalt Henry Kissinger, az amerikai külpolitika talán legérdekesebb személyisége, aki nemzetbiztonsági tanácsadóként majd külügyminiszterként háborúkat zárt le és összebarátkozott Kínával, majd az azóta eltelt közel fél évszázad alatt is aktív maradt a diplomáciában.

Henry Kissinger Németországban született 1923-ban, de 1938-ban szüleivel elhagyta a hitleri birodalmat: egy darabig Londonban voltak, majd New York városában telepedtek le. Egyetemista korában, 1943-ban behívták katonának, és Európába küldték, hogy részt vegyen a kontinens, majd volt hazája felszabadításában Hitler alól.

Szolgálat az óhazában, majd gyors politikai karrier

Miután ez megtörtént, egy darabig még Németországban állomásozott, részt vett a bujkáló nácik összeszedésében és Németország nyugati felének konszolidálásában, amit akkor nácitlanításnak neveztek. 1947-ben hazatért, folytatta tanulmányait a Harwardon, történelem szakon. Ezt követőn már politikai tanulmányokat folytatott és meg is kezdte politikusi pályafutását.

Már Kennedy és Johnson elnöksége alatt is tanácsadói munkát végzett, azonban 1968-ban jött el az ő ideje a republikánus Nixon győzelmével, akinek nemzetbiztonsági tanácsadója lett. Tényleges befolyása olyan jelentős lett, hogy lényegében minden döntő geopolitikai kérdésben, melyben az USA érintett volt, ő hozta meg a döntést. 

Vietnám

Az első és talán legnagyobb kihívás a vietnámi háború volt, amelynek mocsarába már belesüllyedt az USA a kommunizmus elleni harc jegyében, de eredményre nem sikerült jutni. Kénytelen volt ezért megkezdeni a háborúból való kivonulást anélkül, hogy az bukásnak tűnne. Ezt ügyesen meg is oldotta, miután az Észak-Vietnámmal 1973-ban kötött párizsi megállapodását nagy sikernek tekintették akkor. Kétségtelen, hogy ez lehetővé tette, hogy az USA kivonuljon a háborúból, ugyanakkor két évvel később kártyavárként rogyott össze a dél-vietnámi rendszer, egész Vietnám kommunista ország lett.

Keleti nyitás

Másik döntő geopolitikai eredménye, amit egyöntetűen sikernek tartanak máig is, az ugyancsak kommunista Kínával való kiegyezés a 70-es évek elején. Ennek az volt a lényege, hogy miután Kína összeveszett az ugyancsak kommunista Szovjetunióval, Kissinger úgy gondolta, hogy Kínát maga mellé állítja, és ezzel erősen gyengíti a Szovjetunió pozícióját. Ez így is lett, és 50 évvel később, immár 100 éves korában magánemberként ezt próbálta idén megismételni, amikor a jelenlegi kínai elnök, Hszi Csinping fogadta őt Pekingben.

Közel-Kelet

Harmadik nagy sikere a villámdiplomácia volt: immár külügyminiszterként az 1973-as Izrael és Egyiptom, illetve Szíria közti háború utáni helyzetet sikerült konszolidálnia, miközben október és december között 26 országot keresett fel. A legnagyobb siker az Izrael és Egyiptom közötti béke megteremtése volt, amely aztán csak 1979-ben teljesedett ki, de a két ország között azóta is rendezettek a kapcsolatok, még a mostani gázai krízis idején is. 1974 tavaszán sikerült egy izraeli-szíriai tartós tűzszünetet is létrehozni, és az egész rendezés jelentőségét az mutatja, hogy az azóta eltelt fél évszázadban nem volt háború Izrael és a szomszédos államok között: Izrael azóta terrorszervezettel küzd, ahogy épp most is.

Az ellenségem ellensége a barátom

Ma már negatív megítélést kap, hogy Kissonger mindenkivel összebarátkozott, aki által gyengíthette a Szovjetuniót, függetlenül attól, hogy az adott állami vezető egy diktátor, esetleg tömeggyilkos volt, köztük az akkor pakisztáni vezetővel vagy éppen a népét éheztető román diktátorral, Ceausescu-val, de Chilében Pinochet véres hatalomra jutását is aktívan támogatta. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a szovjet kommunizmus ellen élet-halál harc volt, a szabad nyugat semmiképp nem óhajtott kommunista iga alatt sinylódni, így a kisebb rossz elvének megfelelően hozták meg a döntéseket.

A Watergate sem ingatta meg

Kissinger külügyminiszteri pozícióját a Wategate-botrány és Nixon lemondása, majd az addigi alelnök, Ford elnökké válása sem zavarta meg, hivatali ideje akkor ért véget, amikor a most ugyancsak 100. évéhez közeledő Jimmy Carter demokrata elnök vette át a hatalmat 1977 januárjában.

Aranyköpései

Henry Kissingernek sok elhíresült mondása volt az idők során, most ezekből idézünk:

„A jövő héten nem lehet világválság, már tele van a naptáram” – egy a sok közül a most elhunyt Henry Kissinger híres idézeteinek. A világ egyik legbefolyásosabb, legmeghatározóbb diplomatája volt. Nincs szakember, akinek gondolatait ilyen hosszú időn keresztül figyelték volna a világ meghatározó politikusai és üzletemberei. Kissinger híres volt éleslátásáról és humoráról is. A német születésű amerikai Nobel-békedíjas diplomata, nemzetbiztonsági főtanácsadó, egykori külügyminiszter legemlékezetesebb megszólalásaiból válogattunk.
„Ha Európával akarok beszélni, akkor kit kell felhívnom?”

„Minden siker belépő egy még nehezebb problémához.”

„A politikusok 90 százaléka miatt van a maradék 10 százaléknak rossz híre.”

„Az alternatívák hiánya csodálatosan kitisztítja az elmét.”

„Amerikának nincsenek állandó barátai vagy ellenségei, csak érdekei.”

„Minden siker belépő egy még nehezebb problémához.”

„Még a paranoiásnak is van néhány valódi ellensége.”

„Az intellektus nem mindennél fontosabb a hatalom gyakorlásában és gyakorta tényszerűen hiábavaló.”

„A nép soha nem bocsátja meg vezetőinek a csapásokat, még ha azok vélt kívánsága miatt következtek is be.”

„A vezetőnek az a feladata, hogy az embereit onnan, ahol vannak, oda vigye, ahol még nem voltak.”

„A nemek harcát soha senki nem fogja megnyerni. Túl sok a bratyizás az ellenséggel.”

„Az illegálisat azonnal végrehajtjuk. Az alkotmányelleneset egy kicsit tovább tart.”
„A problémák túl fontosak ahhoz, hogy a választókra bízzuk őket.”
„Az az ország, amely külpolitikájában erkölcsi tökéletességet követel, nem fogja elérni sem a tökéletességet, sem a biztonságot.”
Végül Henry Kissinger összegzése az Ukrajnában zajló háborúról:

„ A jelenlegi konfliktus olyan háború, amelyben két atomhatalom verseng egy hagyományos fegyverzettel rendelkező ország ellen.”

Forrás: quotepark.com, saját gyűjtés