Meglepően olcsó az áram Norvégiában és Luxemburgban, rosszul jártak a csehek és a görögök - térképen az európai energiaárak

Elemzések2022. aug. 11.Dajkó Ferenc Dániel

Nem feltétlenül tükrözi a jövedelmi viszonyokat a lakossági energiaárak alakulása Európában. Több kifejezetten jómódú országban is meglepően olcsó az áram és a földgáz. Jelentősen befolyásolják az árakat az egyes államok adottságai. Közép- és Kelet-Európában jellemzően olcsóbb az energia, Csehország azonban kivételt képez ez alól. A magyar rezsicsökkentett ár, sőt az átlagfogyasztáson túli áramár is rendkívül kedvezőnek számít, azonban a nem rezsicsökkentett lakossági piaci földgázár a hatodik legdrágább a vizsgált országok között.

Elszálltak az energiaárak - megváltozott a piac

Magyarországon a lakosság számára a földgáz és a villany ára hosszú éveken keresztül változatlan volt. Hozzászokhattunk, hogy nem szükséges figyelnünk a világpiaci árváltozásokat, hiszen a havonta érkező csekkeken végül a rezsicsökkentett árat kellett befizetnünk.

Az ukrajnai háború és az uniós szankciók azonban felborították az energiapiacot és példátlan emelkedést hoztak az energiahordozók árában, ráadásul az egyes fosszilis energiahordozók, például a földgáz rendelkezésre állása is kérdésessé vált. Olyan piac alakult ki Európában, ahol nem az lett a kérdés, hogy mennyibe kerül a földgáz, hanem, hogy van-e.

Ez a rendkívüli helyzet Magyarországon is változásokat hozott, ezért módosítottak a rezsicsökkentés szabályozásán, így most már csupán az átlagfogyasztásig (nagycsaládosok számára azon túl is egy szintig) jár a lakosság számára a rezsicsökkentett ár, afelett úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni a földgázért és az elektromos áramért. Az új szabályozás valószínűleg mérsékelni fogja a lakosság fogyasztását, ami minden bizonnyal javítani az ország ellátásbiztonságát, azonban egyértelműen megnöveli a lakosság terheit.

Hogy megnézzük, mennyire számít kedvezőknek a jelenlegi rezsi díjszabás, összehasonlítottuk a magyar lakossági földgáz- és áram árakat más európai országok áraival.

Norvégiában nagyon olcsó az áram

Az áramfogyasztást kilowattórában mérjük, így alapegységként az 1 kWh elektromos áram árát vettük. Az árakat augusztus 8-i árfolyamon váltottuk euróról forintra, így a forint árfolyamváltozásával párhuzamosan adódhatnak ebből fakadó kisebb eltérések.

Egy kilowattórányi elektromos áram jelenleg az Egyesült Királyságban a legdrágább Európában. Az ország fővárosában Londonban akár 248 forintba is kerül.

Egy kilowattórányi elektromos áram jelenleg az Egyesült Királyságban a legdrágább Európában. Az ország fővárosában Londonban akár 248 forintba is kerül. A másik oldalon Ukrajna áll. Kijevben ugyanúgy 1 kWh csupán 21 forintba kerül, ami még a magyar rezsicsökkentett árnál is olcsóbb. Hazánk egyébként ha a rezsicsökkentett árat vesszük figyelembe, akkor a legolcsóbb országok között áll. Egyedül a szerb és az ukrán árak alacsonyabbak a magyarnál.

Habár van egyfajta trend, ami alapján a kevésbé fejlett európai országokban többnyire olcsóbb az áram, valójában érdemes kiemelni, hogy az áramár és az egyes országok jövedelmi viszonyai között nem mutatható ki érdemi kapcsolat. A jómódú Bernben, Osloban, vagy éppen Luxemburgban, esetleg Párizsban sokkal olcsóbb például az áram, mint Ciprus fővárosában Nicosiában, vagy éppen a cseh fővárosban, Prágában.

Ha a nem rezsicsökkentett magyar lakossági árat vesszük alapul, akkor persze kissé változik a helyzet, de érdemes kiemelni, hogy a 70,1 forintos kilowattóránkénti lakossági piaci ár még így is a kilencedik legolcsóbb az EU-ban. Ez az ár egyébként alapvetően belesimul a régiós mezőny alsóbb szegmensébe, amiből csak Prága lóg ki, ahol rendkívül drága az áram.

Az átlagfogyasztás felett drága a földgáz

jellemző, hogy Közép- és Kelet-Európában olcsóbb a földgáz, de Csehország ezen a téren is a drágábbak közé tartozik.

A földgáz esetében Hollandia a csúcstartó. Alapegységnek itt is a kilowattórát vettük figyelembe. Egy köbméter földgáz egyébként 10,55 kWh-nak felel meg. A legolcsóbb ezen a téren is Kijev. A magyar rezsicsökkentett ár azonban csupán egy leheletnyire marad le az ukrajnaitól. A magyar fogyasztók az átlagfogyasztásig kiugróan olcsón kapják a földgázt.Itt is jellemző, hogy Közép- és Kelet-Európában olcsóbb a földgáz, de Csehország ezen a téren is a drágábbak közé tartozik. A szintén alacsonyabb jövedelmi viszonyokkal rendelkező déli államok közül Görögországot érdemes kiemelni, ahol szintén viszonylag drága a földgáz. A másik oldalon újból Luxemburg és Franciaország a kivétel, ahol meglepően olcsó a földgáz.

A magyar árakban azonban feltűnő, hogy a rezsicsökkentésen túli lakossági piaci ár rendkívül drága európai viszonylatban, a hatodik legmagasabb a vizsgált országok között.

Jól jöhet az atomenergia

Az árak alakulását egyébként a piaci viszonyok mellett országspecifikus adottságok is befolyásolják. Franciaországban például az atomerőművek miatt viszonylag olcsó az energia, míg Norvégiában a vízerőműveknek köszönhetően tudják olcsón adni az áramot. Lengyelországban pedig azért lehet viszonylag olcsón megvásárolni az energiát, mert saját szénkészleteikből is képesek a szükségleteik jelentős részét fedezni. Ilyen szabályok sok országban azonban egyáltalán nem érvényesülnek. Ausztriában például hiába magas a vízerőművek részesedése az energiamixben, az árak mégis magasak. Ez részben biztosan az orosz földgáznak való kitettségük miatt van. Magyarország esetében egyébként az áram árát a paksi atomerőmű segít alacsonyan tartani. Az ott termelt zsinóráram az, ami tulajdonképpen megadja a rezsicsökkentés alapját, hiszen az még olcsóbb is, mint a rezsicsökkentett áramár és mennyiségre is fedezi a lakossági igényeket. Vélhetően ennek köszönhető, hogy még a rezsicsökkentésen túli ár is nagyon kedvező. A földgáz terén kevésbé vagyunk szerencsések. Mivel körülbelül 80 százalékban importra szorulunk így jelentősen ki vagyunk téve a világpiaci árváltozásoknak. Ennek fényében a rezsicsökkentett ár különösen kedvező, ám valószínűleg épp a fenti okból fakad, hogy az átlagfogyasztás fölött igen borsos lett a földgáz ára.

A bérviszonyok alapján kedvezőtlen a görögök és a csehek helyzete

Az árak persze önmagukban nem árulják el, hogy mennyire terhelik meg a lakosságot a rezsiköltségek. Ennek meghatározásához érdemes megvizsgálni az európai minimálbéreket és összevetni azzal az árakat.

Ha az idén júliusi minimálbér adatokat nézzük, akkor a cseh és a görög energiaárak mondhatóak kifejezetten kedvezőtlennek, viszont a luxemburgi és a francia árak rendkívül barátiak.A minimálbér alakulása az egyes európai országokban. Forrás: Eurostat

Ha az idén júliusi minimálbér adatokat nézzük, akkor a cseh és a görög energiaárak mondhatóak kifejezetten kedvezőtlennek, viszont a luxemburgi és a francia árak rendkívül barátiak. A magyar rezsicsökkentett árak egyébként a minimálbér viszonyokhoz képest is kedvezőek, hiszen míg a magyar minimálbér euróban számítva inkább az európai középmezőny alsó harmadában van, addig a rezsiköltségek terén a legolcsóbbak közt vagyunk. A bérek viszont ennek ellenére is árnyalhatják a képet. Összeségében azonban nagyon kedvezőek a magyar rezsiárak, kivételt képez az átlagfogyasztáson túli földgáz ár, ami kifejezetten drága.