Tavasszal ki szeretne kapcsolódni pár napot? - Ezt várják a tavaszi szezontól a szálláshelyek 

Elemzések2023. márc. 27.Kovács Dániel

Ki hitte volna, hogy az inflációval sújtott, depressziós januárban pörögni fog a hazai turizmus? Pedig a KSH adatai alapján megtörtént a csoda, a vendégéjszakák száma 18 százalékkal nőtt 2022 januárjához képest. Körbekérdeztünk, mit várnak a magyarországi szállásadók az idei tavasztól, sikerülhet a nem túl fényes gazdasági kilátások közepette megismételni a tavalyi bravúrt?

Bár ez elsősorban a külföldi vendégek aktivizálódásának köszönhető, akik 36 százalékkal többen látogattak Magyarországra, mint egy évvel korábban, viszont a magyarok sem voltak restek,

minden nehézség dacára 6,5 százalékkal többen engedhettek meg maguknak egy kis kikapcsolódást az év első hónapjában,

mint 2022-ben, ami számszerűsítve 311 ezer belföldi vendéget jelent. A váratlanul szép eredményeket látva körbenéztünk, mit várnak a turizmus szereplői a korán beköszöntött tavasztól? Mivel elsősorban a belföldi vendégekkel kapcsolatos várakozásokra voltunk kíváncsiak, a vidéki szálláshelyeknek jártunk utána.

- A Danubius Hotelsnél nagyon bizakodóak vagyunk az előttünk álló hónapok, különösen a húsvéti időszakot illetően.

A húsvéti hosszú hétvégén a Danubius Hotels vidéki házaiban, a Danubius Hotel Bükben már most 90 százalékos a foglaltság, míg a győri Danubius Hotel Rábában még várják a vendégeket, ott 70-75 százalékos foglaltságra számítanak húsvéti időszakban.

Itt szinte biztosak vagyunk abban, hogy teltházzal fogunk üzemelni - mondja a Növekedés.hu-nak Bogár Zoltán. A Danubius Hotels központi üzletfejlesztési igazgatója azt is elárulja, az átlagárak itt jellemzően 20-30 százalék közötti mértékben emelkedtek. Ezekbe a vidéki szállodáikba a vendégek legtöbben belföldről érkeznek, ezt követi Szlovákia, Csehország és Ausztria. A jellemző tartózkodás 3 éjszakás.

Már egy hónappal húsvét előtt azt láttuk, hogy a hosszú hétvégére szóló foglalások 17 százalékkal nőttek időarányosan tavalyhoz képest

– tudjuk meg Kelemen Lilitől. A Szallas.hu sajtószóvivője azt is elárulja, egyes népszerű szállásokon már most teltház van az ünnepi időszakra, mivel szemlátomást idén már bátrabban merünk távolabbi időpontokra előre foglalni az elmúlt évekhez képest.

Azt is megtudjuk, hogy a korai szállásfoglalókat jellemzően az alacsonyabb ár vonzza, így ilyenkor a nem hotel típusú szállásokat viszik jobban. Ám ahogy közeledik a hosszú hétvége, fokozódik a hotelek iránti kereslet is, különösen a saját wellness-részleggel rendelkezőkre. A Szallas.hu adatai szerint a foglalások 29 százaléka apartmanba, 27 százaléka hotelbe, 25 százaléka vendégházba, 14 százaléka panzióba és 5 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szól.

- Egy főnek éjszakánként átlagosan 11 540 forintot kell fizetnie, ami közel 19 százalékos növekedés tavalyhoz képest - teszi hozzá Kelemen Lili.

Az eddigi foglalási adatokból az is kiderül, hogy Eger, Gyula, Hajdúszoboszló, Pécs és Nyíregyháza a magyarok legkedveltebb úti célja a tavaszi szünetben. 

Április végével kinyitnak a balatonfüredi, csak a szezonban nyitva tartó szállodáink, a Danubius Hotel Marina és Annabella. Ezek a szállodáink nagyon népszerűek a belföldi utazók, kiemelten a családosok körében.

Jól alakulhat a nyár is

A Danubius Hotels vidéki szállodáiban közel teltházzal számolnak a nyár folyamán is.

- Április végével kinyitnak a balatonfüredi, csak a szezonban nyitva tartó szállodáink, a Danubius Hotel Marina és Annabella. Ezek a szállodáink nagyon népszerűek a belföldi utazók, kiemelten a családosok körében.

Főként 85-90 százalékban magyarok foglalnak ezekre a klasszikus üdülőhelyekre. Népszerűségük töretlen, főszezonban teltházas időszakra számítunk idén is

- mondja Bogár Zoltán. Az üzletfejlesztési igazgatótól azt is megtudjuk, hogy külföldi vendégekre leginkább a környező országokból Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából érkeznek. Bár tavaly a német turisták elmaradtak, idén ismét számítanak rájuk is. - Egész évben nagyon népszerű vidéki wellness szállodánk, a Danubius Hotel Bük - mondja az igazgató hozzátéve, a vidékkel párhuzamosan a budapesti szállodáik kilátásai is folyamatosan javulnak, nem véletlen, hogy február végén, 4 hónap üzemszünetet követően újranyitották a Danubius Hotel Hungaria-t.

Budapest az elmúlt hónapokban is egyre növekvő népszerűségnek örvend, a vendégéjszakák száma dinamikusan növekszik, jóllehet a volumen a legtöbb küldőországból elmaradt a COVID előtti időszaktól.

Itt ezt ellensúlyozza a tavalyi árakhoz képest egy 25-30% közötti euróban mért átlagárnövekedés. Ennek megfelelően a húsvéti időszak alatt is erős keresletre számítanak budapesti szállodáikban is.

- Idén a téli időszakban – a klasszikus küldőpiacok mellett, mint Németország, USA, Nagy-Britannia – kiemelt turisztikai érdeklődés volt megfigyelhető Izraelből és az olasz piacról is.

Jó eséllyel bízhatunk abban, hogy ezek a pozitív trendek folytatódni fognak a nyári időszakban is. A szabadidős egyéni vendégek száma nálunk, a Danubius Hotels szállodáiban már elérte a COVID előtti szintet. Az üzleti és konferenciaturizmus is éledezik, de még nem tartunk ott, ahol COVID előtt tartottunk, az idei évben ebben fejlődést várunk - értékel Bogár Zoltán.

Azért látszik, hogy nincs minden rendben

A bizakodásra okot adó adatok, és a derűs várakozások dacára vannak borulátóbb fejlemények is. Egy, a a Hunguest Hotels megbízásából készült felmérésből az derül ki, hogy a gazdasági körülmények és az infláció mérsékelheti a magyarok utazási kedvét és lehetőségeit.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a lakosság fele igyekszik minél kevesebbet költeni, és negyedük gondolja azt, hogy le is kell mondania most a belföldi vagy külföldi utazásokról. Az NRC Netpanel által 2023. január 4-17 végzett felmérés azt mutatja, hogy

a magyar lakosság 51 százalékának van szabadon elkölthető jövedelme, míg azonban 2022-ben minden negyedik válaszadó fordította ezt utazásra, addig 2023-ban már csak a lakosság ötöde nyilatkozott így.

Ezzel párhuzamosan nőtt a megtakarítók aránya. Ugyanakkor minden harmadik magyar választja az utazást és a wellnesst a feltöltődéssel járó aktivitások közül. Magyarország lakosságának 19 százaléka biztosan részt vesz idén is egy 1-3 éjszakás belföldi utazáson idén, bár ez a szám azonban 6 százalékkal kevesebb, mint 2023-ben.