Melyik európai országtól kapta a legtöbb katonai és pénzügyi segélyt Ukrajna?

Elemzések2023. jan. 9.HP

Az európai országok közül a legtöbb katonai, humanitárius és pénzügyi segítséget összességében az Egyesült Királyság nyújtotta Ukrajnának. Németország a második helyen áll. Globális szinten azonban messze a legtöbb támogatást az Egyesült Államok nyújtja Ukrajna számára, amely összeg meghaladja az 50 milliárd dollárt.

Az orosz-ukrán háború kitörése és 2022 novembere 20. között az Egyesült Államok 50,9 milliárd dollár értékben nyújtott katonai, humanitárius és pénzügyi támogatást Ukrajnának a Statista adatai alapján.

Ezzel az USA toronymagasan az első helyen áll. Különösen a katonai eszközök terén nyújtott kiemelkedően nagy segítséget az Egyesült Államok az Európai Unióhoz képest.

Az amerikai segélyek nagyságrendileg felét a katonai eszközök tették ki.

2022 január 24. és november 20. között az alábbi országok nyújtották a legtöbb katonai (kék szín) humanitárius (piros szín) és pénzügyi (zöld szín) segítséget Ukrajnának

2022 január 24. és november 20. között az alábbi országok nyújtották a legtöbb katonai (kék szín) humanitárius (piros szín) és pénzügyi (zöld szín) segítséget Ukrajnának

Forrás: Statista

GDP arányos rangsor

Az Egyesült Államok által nyújtott segítség ugyan nominális értelemben a legnagyobb, azonban a GDP-hez mérten közel sem az USA nyújtotta a legnagyobb segítséget.

Az amerikai segély GDP arányos 0,23 százalékot tett ki.

A legnagyobb támogatást GDP arányosan Észtország nyújtotta 1,1 százalékkal. Ezután Lettország következett 0,9 százalékkal és Lengyelország 0,5 százalékkal.

Németország csupán a német GDP 0,14 százalékának megfelelő katonai, humanitárius és pénzügyi támogatást adott Ukrajnának. Franciaországban ez érték mindössze 0,05 százalék.