Putyin: Megsemmisítjük az amerikai fegyvereket

Hírek2022. dec. 25.MTI

A Nyugat meg akarja osztani a történelmi Oroszországot - jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Mindig is arra törekedtünk, hogy minden nézetkülönbséget békés eszközökkel oldjunk meg, tárgyalások útján" - tette hozzá.

Az orosz közszolgálati televízióban sugárzott interjúban Putyin kijelentette: "Minden a geopolitikai ellenfeleink politikáján alapul, akik meg akarják osztani Oroszországot, a történelmi Oroszországot".

Oszd meg, és uralkodj. Mindig erre törekedtek, most is ezt próbálják tenni, de a mi célunk más: az orosz nép egyesítése

- jelentette ki Putyin.

Putyin szerint "jó irányba halad" az orosz hadsereg. "Nemzeti érdekeinket, állampolgáraink érdekeit és a népünket védelmezzük" - mondta egy nappal azután, hogy 11. hónapjába lépett az ukrajnai orosz invázió.

Az orosz elnök ismételten bírálta Kijevet és nyugati szövetségeseit, akik "elutasítják a tárgyalásokat". Ő viszont - mint mondta - "kész tárgyalni a folyamat valamennyi résztvevőjével az elfogadható eredmények érdekében".

"Mindig is arra törekedtünk, hogy minden nézetkülönbséget békés eszközökkel oldjunk meg, tárgyalások útján" - tette hozzá.

Az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer Ukrajnába történő szállításával - amelyről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatásán született megállapodás - kapcsolatos kérdésre válaszolva az orosz elnök kijelentette, hogy "száz százalékban" bizonyos abban, hogy az orosz erők megsemmisítik az ukrán hadsereg által amerikai szövetségesétől hónapok óta kért fegyverzetet.

Moszkva és Minszk, a két közeli szövetséges kapcsolataitól senkinek sem kell tartania, nem valaki ellen irányulnak, hanem a közös érdekeket szolgálják

- mondta vasárnap szintén az orosz állami televízióban vasárnap Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője arra reagálva, hogy Berlinben aggodalmuknak adtak hangok Putyin elnök december 19-i minszki látogatása kapcsán.

Putyin a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "az orosz-fehérorosz gazdasági, kulturális, humanitárius, biztonsági és védelmi kapcsolatokat vitatták meg".