Mibe fektessük a pénzünket - eljött a kötvényalapok ideje?

Elemzések2022. máj. 24.Harsányi Péter

Az infláció megugrása miatt a 10 éves magyar államkötvényhozamok hatalmasat emelkedtek. Jelenleg 7,5 százalékon állnak, azaz közel négyszer olyan magas szinten vannak, mint 2021 elején. Néhány éves távon az infláció csökkenésével és az országkockázat mérséklődésével ugyanakkor a kötvénypiaci hozamok is süllyedni kezdhetnek. Ez komoly fordulatot és árfolyamnyereséget okozhat a 2021 eleje óta hozzávetőlegesen 20 százalékos veszteséget felhalmozó hazai hosszú futamidejű kötvényalapok számára.

Az egyre nagyobb árdinamika és a 10 százalék közelébe emelkedő inflációs várakozások miatt a 10 éves magyar államkötvényhozamok 7,5 százalékra ugrottak. Ez 2021 év eleje óta közel négyszerezést jelent.

Ilyen magas szinteken legutóbb 2012-ben mozogtak a magyar hosszú lejáratú államkötvények hozamai a nagybani piacon.

Inflációs kilátások

Az élelmiszerárstop és az üzemanyagárstop július 1-ig vannak hatályban. Amennyiben nem hosszabbítják meg az intézkedéseket, akkor az infláció várhatóan augusztus magasságában tetőzhet.

Ezt követően a fogyasztói árak lassú, fokozatos mérséklődése várható. Az infláció 2023-ra visszasüllyedhet 3,3-5 százalékos sávba az MNB előrejelzései alapján. 2024-ben pedig 3 százalék körül alakulhat a mutató.

Befektetés

A kötvénypiaci befektetők számára az infláció várható alakulása és az országkockázat változása a legfontosabb.

Az infláció tetőzésével és későbbi süllyedésével a kötvényhozamok is újra süllyedni kezdhetnek. A kötvényhozamok süllyedése jelentős árfolyamnyereséget okoz a hosszú futamidejű kötvényalapoknak.

Az országkockázat esetében pedig nem valószínű jelentős negatív irányú elmozdulás. Sőt, a GDP arányos bruttó államadósság csökkenő pályán mozog - költségvetési kiigazításokat feltételezve -, amely 2024 végére 70 százalékra süllyedhet a jegybank márciusi előrejelzései alapján.

Ezzel párhuzamosan a külső kereslet helyreállásával és az alkatrészhiány oldódásával felpörög a kivitelünk is. Ez két-három év alatt segít visszaterelni a pozitív tartományba a jelenleg negatív folyó fizetési mérlegünk egyenlegét.

A fentiek eredményeképpen a külső sérülékenységünk fokozatos mérséklődése várható. Ez javít Magyarország megítélésén, ami a kötvénypiaci kockázati felárainkat is mérsékli.

Árfolyamnyereség

Egy 10 éves államkötvény módosított átlagideje 8,5 körüli. Ez azt jelenti, hogy az éves kamatfizetéseken felül minden egy százalékpontos későbbi hozamcsökkenés megközelítőleg 8,5 százalékpontos árfolyamnyereséget eredményez.

A kötvényalapok azonban jellemzően 10 évesnél rövidebb futamidejű állampapírokat is tartanak. Így a kötvényportóliójuk tényleges átlagideje ennél kisebb is lehet, de összességében sokat nyerhetnek a kötvényalapok a hozamok jövőbeni süllyedésével.

Kockázatok

Ha fennakadások alakulnának ki az orosz gázszállításokkal kapcsolatban az óriási inflációs sokkot és piaci pánikot eredményezhetne, ami a régiós devizák gyengülésével járna együtt. Egy ilyen környezetben újabb hozamemelkedés bontakozhatna ki.

Ennek a forgatókönyvnek ugyanakkor egyelőre mérsékelt az esélye. Minden esetre ezt a fajta kockázatot úgy lehet enyhíteni, ha hagyunk tartalékot és több részletben veszünk a kötvényalapokból.

Például az OTP Bank és Erste Bank által kezelt hosszú kötvényalapok is elérhetők a befektetők számára.

A múlt nem számít

A 2021 elejétől kibontakozó általános hozamemelkedés nagyságrendileg 20 százalékos árfolyamveszteséget okozott a hazai hosszú futamidejű kötvényalapoknak.

Hazai hosszú futamidejű kötvényhozamok teljesítménye 2021 elejétől


Forrás: BAMOSZ

A múltbeli teljesítmény azonban semmit sem jelent a jövőre nézve.

A mostani magas szintekről egy jelentős hozamsüllyedés akár kétszámjegyű éves hozamot is eredményezhet a hazai hosszú futamidejű kötvényalapoknál, akár több éven át. Ez az éves kamatfizetésből és az esetleges hozamsüllyedésből adódó árfolyamnyereségből tevődhet össze.