Mibe fektessünk, ha tartósan magas marad az infláció?

Elemzések2021. okt. 29.HP

Aki tartósan magas inflációt vár, annak a forint és euró alapú inflációkövető lakossági állampapírokban érdemes gondolkodnia, de megfelelő időzítéssel az árupiaci befektetési alapok és a részvények is jól teljesíthetnek.

Az infláció nagy valószínűséggel csak átmenetileg alakul 5 százalék közelében Magyarországon. A fogyasztói árindex 2022 második felétől fokozatosan visszatérhet 3 százalék közelébe az MNB várakozásai alapján.

Ha ugyanakkor valaki tartósan magasabb inflációt vár, annak az alábbi megtakarítási formákat lehet érdemes választania.

PMÁP

Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 3 és 5 éves futamidővel rendelkezik. Kamatozása változó, melyet az infláció befolyásol. A kamat mértéke az előző évi inflációból és egy kamatprémiumból áll. A kamatprémium a 3 éves papírnál 0,75 százalék, az 5 éves futamidejű papírnál 1,25 százalék.

A következő 3-5 évben tehát valójában végig 4-5 százalék feletti inflációra van szükség ahhoz, hogy megérje a PMÁP papírokból vásárolni MÁP Plusz helyett.

Utóbbi 5 éves tartás esetén évi 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamot biztosít, miközben a lejárat előtti visszaválthatósága is lényegesen kedvezőbb.

PEMÁP

A Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) az eurózóna inflációjához kötött változó kamatozású állampapír. A kamat mértéke ebben az esetben az eurózóna előző évi inflációjából és egy kamatprémiumból áll. A kamatprémium a 3 éves papírnál ugyanúgy 0,75 százalék, az 5 éves futamidejű papírnál 1,25 százalék.

A PEMÁP esetében fontos látni, hogy árfolyamkockázatot futunk, mely az euró/forint árfolyam mozgásából adódik.

Prémium Euró Magyar Állampapírt tehát annak éri meg igazán vásárolni, aki tartósan magas inflációban és gyengébb forintban hisz.

Nyersanyagok

Ha átfordulunk a kockázatos befektetések univerzumába, akkor magas inflációs környezetben az árupiaci befektetési alapok teljesíthetnek jól.

A koronavírus utáni időszakban világszerte számos kormány infrastrukturális intézkedésekkel élénkít. Mindeközben a kínálati oldal kapacitáshiánnyal küzd, az ellátási láncok akadoznak. A lezárások után egy jelentős kereslet zúdult rá az építőiparra világszerte, de a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek is felfelé tornásszák a nyersanyagok árát.

Ezenfelül a kínálati oldal meglehetősen rugalmatlan. Egy-egy modern fűrésztelepet jó két évig tart létrehozni, míg egy új bánya megnyitásához akár egy évtizedre is szükség lehet.

A keresleti oldalról a jegybankok a kötvényvásárlási és likviditásfokozó programjaikkal hatalmas összegeket pumpáltak a bankrendszerbe és a gazdaságba. Ez a pénz keresletként jelen van, amely szintén megemeli az árupiaci termékek árát. Ehhez kapcsolódik az egyre jobban érezhető béremelkedési hullám.

Ez a környezet jelentős áremelkedéshez vezetett a nyersanyagpiacokon.

A kérdés valójában az, hogy miután számos nyersanyag ára megduplázódott az elmúlt időszakban, megéri-e még egy ekkora emelkedés után belépni és például árupiaci alapot vásárolni.

Ha Kína el tudja kerülni az ingatlanpiacának a megrogyását és a gazdaságának jelentős lassulását, akkor még egy ideig folytatódhat a nyersanyagok áremelkedése, bár az ütem minden bizonnyal mérséklődhet. Az áremelkedés nagyja viszont már mögöttünk lehet.

Részvények

A hazai, a német és az amerikai részvénypiacok történelmi csúcson tartózkodnak.  A részvények tradicionálisan jól teljesítenek magasabb inflációs környezetben. Ha azonban túl magas az infláció, az már káros lehet. Ilyen esetben a jegybankoknak ugyanis jelentős szigorításokat kell végrehajtaniuk.

A magasabb infláció az amerikai Fed-et különösen nyugtalanítja.

Az Egyesült Államokban 13 éves csúcsra, avagy 5,4 százalékra emelkedett a pénzromlás üteme. Az 1 éves inflációs várakozások 5 százalék felé, a hosszabb tendenciákat jobban megragadó 3 éves inflációs várakozások 4 százalék felé ugrottak a tengerentúlon.

Ennek hatására a Fed jövő év közepéig teljesen kivezetheti a kötvényvásárlási programját, és akár egy kamatemelési ciklusba is kezdhet. Ez azonban a részvénypiacokon negatív korrekciót indíthat el.

Ennek fényében több részletben célszerű részvényeket vásárolni, hosszú távú szemlélet mellett. Ezzel a technikával csökkenthető a vásárláskori kockázat.

Ha kibontakozna egy 10-15 százalékos korrekció a részvénypiacokon, az újabb lehetséges beszállási pont lehetne.

Ebben az esetben a piacokon uralkodó extrém optimizmus mérséklődhetne, a befektetők készpénzállománya visszatöltődhetne, miközben a részvénypiacok árazottsága is visszatérne a jelenlegi igencsak emelkedett szintekről.