Miért ilyen erős a dollár?

Elemzések2022. máj. 25.Harsányi Péter

A jelentősebb geopolitikai kockázatok, az amerikai jegybank induló szigorítási ciklusa és az amerikai államkötvények növekvő kamatelőnye egyaránt a dollár erősödését okozzák az euróval szemben. Az euró/dollár árfolyam a 2003-ban látott szintek közelébe süllyedt.

A dollár az elmúlt egy évben megközelítőleg 15 százalékot erősödött az euróval szemben. Az euró/dollár árfolyam a 2003-ban látott szintek közelébe süllyedt.

Ez alapvetően két fő okra vezethető vissza.

Geopolitika

Egyrészről megnőttek a geopolitikai kockázatok. Az Európai Unió határai közelében háború zajlik.

Emiatt a piaci szereplők eladják a kockázatosabbnak vélt befektetéseiket és a felszabaduló pénzekből jellemzően dollárt vesznek, dollárba menekülnek. Ez a folyamat erősíti az amerikai dollárt.

Infláció

Másfelől az Egyesült Államokban 40 éves csúcsra ugrott az infláció. Mind az inflációs, mind a mögöttes folyamatokat jobban megragadó maginflációs mutató magasabb a tengerentúlon, mint az eurózónában.

Kamatkülönbözet

A fentiek következtében a Fed, vagyis az amerikai jegybank viszonylag lendületes szigorítási ciklusba kezdett.

A kamatpálya emelkedik az Egyesült Államokban, illetve a Fed leépíti a mérlegfőösszegét, vagyis hagyja kifutni az általa korábban megvásárolt állampapírokat és nem újítja meg őket. Emiatt szűkül a rendszerben lévő likviditás, avagy pénzmennyiség.

Ezzel szemben az Európai Központi Bank (EKB) még nem kezdett szigorítani.

Az esetleges kamatemelésekre csak később kerülhet sor, illetve erősen kérdéses, hogy meddig képes az EKB emelni a kamatokat és mekkora mérlegleépítést tud végrehajtani.

Az eladósodott periférikus országok, mint például Olaszország és Görögország nem bírnának ki egy jelentős kötvénypiaci hozamemelkedést, ami egy komolyabb jegybanki szigorítással járna. Ezáltal az Európai Központi Bank nem tud túl nagyot szigorítani, különben egy újabb adósságválságot idézne elő az eurózónában.

A pénzpolitika terén a különbség tehát nő az Atlanti-Óceán két partján, ami a növeli az amerikai állampapírok kamatelőnyét. Ez pedig növeli a keresletet a dollár és végeredményben az amerikai államkötvények iránt. A végeredmény erősebb dollár.

Államadósság

Az uniós országok GDP arányos bruttó államadósságát 2021 végén az alábbi grafikon szemlélteti.

Napjainkban Görögország, Olaszország és Portugália van a legjobban eladósodva. Emiatt a felsorolt országok a legsérülékenyebbek, így számukra kritikus fontosságú az Európai Központi Bank támogató, laza pénzpolitikája.

GDP arányos államadósság, százalék

Forrás: eurostat

Kockázatok

A geopolitikai kockázatok jelentősek. Az Európai Unió orosz energiafüggősége hatalmas.

Az EU által felhasznált földgáz megközelítőleg 40-42 százaléka származik Oroszországból.

A földgáz világpiaci árfolyamának további megugrása vagy rosszabb esetben egy esetleges gázhiány komoly gazdasági károkkal és óriási inflációval járna Európa-szerte. A magasabb árak az élet minden területére begyűrűznének.

Ez a környezet összességében nem kedvez az eurónak. A befektetők gyakorlatilag ezt árazták be az elmúlt hónapokban. A kérdés csak az, hogy milyen mértékben.