Miért omlott össze a Richter árfolyama?

Elemzések2018. júl 24.Növekedés.hu

A budapesti tőzsde egyik legnagyobb és legrégebbi részvénye, a Richter ára az elmúlt évben 30 százalékot esett, és ez a folyamat most felgyorsult: 5000 forint alatt valósággal összeomlott az árfolyam, eladási pánik jelentkezett. Miért van sokkal rosszabb formában a patinás gyógyszertár papírja, mint a többi hazai vezető részvény?

A legstabilabb volt

A Richter immár 24 éve van tőzsdén, és szinte a legmasszívabb papír volt: minden akadályt jól vett ez alatt a hosszú időszak alatt. Az 1998-as orosz válságban sokan szinte temették a céget, árfolyama töredékére esett, a gyógyszergyár azonban kitartott és a válság nehéz hónapjai során akkor is szállított Oroszországban, amikor nem tudtak neki fizetni. Ez bölcs döntés volt: a válság gyorsan elmúlt, viszont a Richter piaci részesedése megmaradt, sőt még nőtt is, így lényegében megerősödve került ki a helyzetből. A későbbiekben, ha nagy árfolyameséssel járó időszakok következtek, mint 2000-2003 között vagy a 2008-as válságban, a papír stabilabb volt, mint a többi részvény, nagyon megnőtt a befektetői bizalom, és a cég eredménye sem ingadozott hektikusan. Igaz, hogy a felívelő időszakokban, különösen a 2008 előttiben, olyan extrém árnövekedést sem produkált, mint az OTP, a Mol vagy sok kisebb papír, de pont ez adta a stabilitás másik lábát.

Csúcsra ért

Az árfolyam 2007-ben 5000 forinton tetőzött (akkor 50 ezer volt, de azóta a részvényt felaprózták), ez a bevezetéskori árához képest 35-szörös növekedés, 13 év alatt meglehetősen szép eredmény. A 2008-2009-as visszaesés után gyorsan újra talpra állt, majd hosszú időn át nagy stabilitást mutatott. Két és fél éve azonban eljött az a pont, amikor újra elérte a korábbi tetőt, sőt, elsőként a BÉT-en forgó négy nagy részvény közül (OTP, Mol, Richter, Gedeon) a válság óta új történelmi csúcsra emelkedett. Ettől különlegessé vált a részvény, sokak figyelmét fel is keltette, és bár sokáig nem akart eltávolodni a kitörési szinttől, 2016 végén, 2017 elején aztán mégiscsak sor került erre, felszaladt 7000 forint fölé (gyakori folyamat, hogy ha egy instrumentum ára új csúcsra ér, ráadásul hosszabb idő után, akkor gyorsan emelkedik tovább, hisz minden részvényes nyereségben van, senkinek nem sürgős eladni). Ezen az árszinten már nem volt olcsó a papír fundamentális alapon, de még nagyon drága sem. 2016-ban 360 forint volt az egy részvényre jutó eredmény, az árfolyam a tetőn ennek 20-szorosa: további dinamikus növekedést feltételezve egy gyógyszergyár esetében reális szint.

Beleszerettek

Egy zavaró tényező azonban mutatkozni kezdett. A piac néhány résztvevője túlzottan lelkes lett a papírral kapcsolatban: azt kezdték várni, hogy akár még egy újabb duplázás is bekövetkezhet az árfolyamban, de azt már kevésbé tudták indokolni, hogy ezt fundamentálisan mi támasztaná alá. Információink szerint lelkesen vásárolni kezdtek, sokakat rá is beszéltek erre, és ami a baj: tőkeáttétellel kezdtek vásárolni, vagyis jóval több pénzből, mint amennyi pénz egy-egy befektető számláján rendelkezésre állt. Ez önmagában veszélyes helyzet, hisz ha bármilyen oknál fogva komolyabb áresés következik be (akárcsak átmenetileg is), az ilyen pozíciók tulajdonosainak pénze elfogyhat, és akkor pozícióikat kényszerűen zárni kell, óriási eladásokat és ezzel további áresést kiváltva. Nos, úgy tűnik, a Richter esetében is ez történt. A tavalyi tetőzés után a papír árfolyama még stabil volt 6500 és 7000 forint között, aztán idén februárban hirtelen zuhanni kezdett.

Két légy a levesben

Ennek két közvetlen oka volt: egyrészt, mint az éves jelentésből kiderült, a cég nyeresége nem, hogy nőtt, de egyenesen jelentősen csökkent: részvényenként 356-ról 275 forintra. Ezzel már fundamentálisan igencsak drága lett a részvény, és hát a profitcsökkenés sosem jó hír egy részvénynek, az önmagában eladásokat indukálhat. A másik ok a cég egyik fontos gyógyszerével kapcsolatos probléma volt: az Esmya nevű gyógyszer lehetséges káros mellékhatások miatt vizsgálni kezdték, ezért forgalmazását hosszú időre fel is kellett függeszteni. Hogy ez mekkora profitkiesést jelent, azt a közeljövőben fogjuk megtudni, hisz hatása főleg a második-harmadik negyedévben jelentkezik, a második negyedéves jelentést pedig várhatóan augusztus elején fogják közzétenni.

Nem bírta a nyomást

Az ár visszaesett 5000 forint közelébe, de onnan többször felpattant, miután a korábbi ellenállás most komoly támasszá alakult. Az eladási nyomás azonban folytatódott, ráadásul az utóbbi hónapokban a magyar piacon általánossá vált: a többi nagy papír árfolyama is esni kezdett, miközben a kötvénypiacon is komoly hozamemelkedés (áresés) zajlott, végül a forint is heves gyengülésbe kezdett. Mindez már sok volt a Richternek: az 5000 forintos szint nem bírta tovább a nyomást, és elengedett. A papír zuhanni kezdett, 4850 forintnál felgyorsult a zuhanás. Pánik jelei mutatkoztak, nagy forgalom mellett. Amikor már túl mélyre esett a papír (4450 forint), jött egy napon belüli hirtelen, 400 forintos felpattanás, de egyelőre nincs jele annak, hogy a trend megfordult volna.

Megvolt az oka

Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a Richter esésének megvolt a fundamentális oka (profitcsökkenés, Esmya-problémák, általános tőkekivonás), de az, hogy ennek mértéke ilyen nagy és pánikszerű lett, már sokkal inkább azzal magyarázható, hogy tavaly indokolatlanul nagy lett a lelkesedés a papír iránt, ami önmagában még nem olyan nagy baj, de sok tőkeáttételes pozíció épült ki, ami viszont egy ilyen esetre szinte garantálja az összeomlást.

Mi várható?

Felmerül a kérdés, hogyan tovább ezek után? Magához térhet-e a papír, vagy tartós lesz a gyengélkedés? Most már feltehetőleg a fundamentumok jelentősége fog megnövekedni, hisz a piac már rendet vághatott a tőkeáttételes pozíciók között. Döntő fontosságú, hogy az Esmya hatása mekkora lesz, de még fontosabb, hogy a tavalyi visszaesés után a cég összességében is vissza tud-e állni egy növekedő pályára. Ha nem, akkor a mostani árfolyam sem alacsony fundamentálisan, így nagy csodát nem várhatunk. A tendencia igazán csak az egész éves eredmény alapján fog látszani, de a rövidesen megjelenő második negyedéves eredmény is sok mindenre utalhat már.