Mikor jön a szeptemberi fizetés?

Elemzések2020. júl 16.Növekedés.hu

Teljes átalakulás indult el a bankolásban idén márciusban és sorra jönnek a további újdonságok is. Ezeket mutatja be a money.hu összefoglalója, amelyből kiderül az is, hogy mit érdemes mindenkinek meglépnie.

A mindennapi pénzügyek intézése valóban forradalmi változáson ment keresztül az utóbbi időszakban. Magyarországon ez az év teljesen új alapokra helyezi a mindennapi bankolást és nem csak a koronavírus-járvány, hanem az azonnali fizetési rendszer márciusi elindulása miatt is. Az indulás óta zökkenőmentesen működő azonnali fizetési rendszer nem csak azért jó, mert 10 millió forintos értékhatárig rögtön - egész pontosan 5 másodpercen belül - célba érnek a belföldi forintátutalások, hanem a kapcsolódó és erre épülő szolgáltatások miatt is. Összességében ezek egy teljesen új, korszerű bankolási kultúra kialakulásához vezetnek. Ennek az első állomása volt az azonnali fizetési rendszer márciusi indulása, de most jöhetnek a következők - derül ki a bankok ajánlatait naprakészen bemutató money.hu Növekedés.hu-nak készített összefoglalójából.

Utalás telefonszámra

A rendszer újabb megoldásai előtt érdemes bemutatni azt is, hogy az azonnali fizetési rendszerrel együtt indult el a másodlagos azonosítók karrierje is, amely lényegesen leegyszerűsítette az utalásokat. Ugyanis a bankszámlaszám megadása helyett utaláshoz elég lehet a regisztrált e-mail cím, az adószám vagy akár a mobilszám is.

“Aki megadta a három azonosító valamelyikét a bankjának, annak a jövőben bárki utalhat ezek segítségével. Vagyis például bankszámlaszám helyett e-mail-címre, mobilszámra is lehet átutalást indítani”

- mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Éppen ezért nagyon lényeges, hogy mindenki pontosan adja meg az adószámát, e-mail-címét, telefonszámát, nehogy téves helyre menjen a neki szánt utalás. Mind az e-mail címek, mind pedig a mobilszámok esetében javasolt saját, és nem céges elérhetőség megadása, hiszen a céges elérhetőségek egy munkahelyváltással módosulhatnak.

A Giro adatai szerint májusban közel 9 millió azonnali átutalást juttatott célba a rendszer, amelyek összértéke elérte az 1,2 billió forintot. Egy-egy utalás átlagértéke meghaladta 138 ezer forintot. A legtöbb azonnali utalást május 12-én indították, szám szerint közel 636 ezer darabot. Aznapra esett a legforgalmasabb perc is: május 12-én 9 óra után az 52. percben 1142 azonnali tranzakció volt, ami a hónap rekordját jelentette percalapon.

Újabb lényeges változás jön szeptembertől

Március óta tehát a lakossági utalások azonnal megérkeznek, sőt, akkor is, ha egy cég egy-egy utalást küld. Ugyanakkor az úgynevezett kötegelt utalások, amikor egy cég egyszerre indít több tucat vagy több száz utalást, azok még nem futnak be azonnal. Szeptembertől viszont már igen.

Ez azt is jelenti, hogy fizetésnapon egy nagyvállalat összes dolgozójának bankszámlájára befutnak a bérek maximum 5 másodperccel azt követően, hogy a cég illetékese elutalta az összegeket.

Ez újabb szintlépést jelent majd az azonnali fizetés rendszer életében és megsokszorozhatja a tranzakciók, valamint az átutalási összegek számát. Egyben pedig újabb lépést jelent a készpénz elleni harcban.

Apropó a bankszámlák áttekintéséhez

Az azonnali fizetési rendszerben tehát több új szolgáltatás is megjelenik, ez pedig mindenkinek, legyen szó vállalkozásról vagy magánszemélyről, jó alkalom arra, hogy áttekintse bankszámláját érintő költségeit. A különböző pénzintézetek ajánlatai között ugyanis jelentős különbségek lehetnek.

A money.hu bankszámla-kalkulátora szerint, ha a kedvezmények nélkül számolt közel 260 ezres forintos nettó átlagfizetés érkezik a bankszámlára, akkor vannak olyan konstrukciók, amelyeknél - különböző feltételek teljesülése esetén - nem kell fizetni a bankszámlacsomagért, de a legolcsóbbak közé tartozók évi 3-6 ezer forintba kerülnek. Ugyanakkor vannak 15-20 ezer forintos díjak is.

Mivel a bankolási szokások nagyon eltérőek, ezért mindenkinek érdemes megnéznie, melyik számára a legjobb, azaz annak megfelelően választani konstrukciót, hogy például mennyit utal, hányszor vesz fel készpénzt, vásárol-e vagy vesz-e fel készpénzt gyakran külföldön vagy például kér-e hozzá valaki sms-értesítéseket.