Amerika lángol az elnöksége alatt, Trumpot mégis újraválaszthatják

Elemzések2020. jún. 30.D.J.

Az amerikai elnök most abban reménykedhet, hogy kihívója, Joe Biden bele fog bukni a tévés vitákba.

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Minneapolisban a kamerák kereszttűzében egy helyi rendőr megölte George Floydot, egy afro-amerikai állampolgárt. Az indulatok azóta se csillapodnak. Kentucky államban a hétvégén egy 27 éves fotós meg is halt miután egy férfi belelőtt a tüntető tömegbe. Az elhúzódó demonstrációk kifejezetten rossz fényt vetnek a regnáló elnökre, ami Trumpnak azért is kellemetlen, mert novemberben választások lesznek az USA-ban. A népszerűsége pedig egyre csak zuhan.

A RealClearPolitics.com portál átlagolta a friss felméréseket: ezek szerint a szavazók 51 százaléka a Demokrata jelöltre Joe Bidenre szavazna, Trump-ra viszont csak a megkérdezettek 40 százaléka tenné le a voksát.

Pedig márciusban még fej-fej mellett haladtak.

Trumpnak ismerős lehet a mostani felállás. Hisz négy évvel ezelőtt júniusban ugyanígy az ő vereségéről szóltak a kutatások.

A CNN akkor arról számolt be, hogy Clinton nem csak hogy 12 százalék ponttal vezet az ellenfele előtt, de ráadásul Trump mellé az emberek 55 százaléka semmilyen körülmények között nem tenné ki az X-et.

A milliárdos ingatlanmogul és médiaszemélyiség akkor meg tudta fordítani a közhangulatot. Kérdés, hogy ez most is sikerülhet-e neki? Trump nagy reménysége az, hogy Biden bele fog bukni a tévés vitákba. Erre van is némi esélye, mivel Biden közszereplései újabban több alkalommal is egészen kínosra sikeredtek. Régebben, amikor még Obama alelnöke volt tisztán és világosan tudott érvelni, mostanában viszont van, hogy alig találja a szavakat.

Megszólalásaival pedig előfordul, hogy a saját választóit sérti meg.

Tavasszal egy aktivistával, aki megkérdezte, hogy mi az álláspontja a klímaváltozás kapcsán, egyszerüen közölte: „szavazzon másra”. Májusban pedig napokkal a George Floyd gyilkosság előtt egy afro-amerikai rádiós műsorvezetőnek azt mondta: ha nem tudja eldönteni, hogy őt vagy Trumpot támogassa akkor nem is igazán fekete.

De idén volt, hogy a nővérét is összekeverte a feleségével, New Hampshire államot pedig Nevadával. Ahogy a Guardian videójában látható, volt olyan kampány-eseménye, ahol miután kiderült, hogy az egyik résztvevő nem fog rá szavazni, Biden közölte: nem számít, mivel a férfi, aki elpártolt tőle úgy is túl öreg.

Azt, hogy a közszereplések nem az erősségei, persze az ellenfelei is jól látják. Nem véletlen, hogy amikor még a Demokrata elnökjelöltségért folyt a harc a nagy kihívója Bernie Sanders több tévés vitát szeretett volna tető alá hozni. Biden stábja viszont közölte, hogy szerintük elég volt a fellépésekből. Mivel Trump abban bízik, hogy a kamerák előtt a demokrata jelölt botrányos bakikba fog futni, ő is hasonló útra lépett, mint Sanders: kérte, hogy az eredeti három helyett tartsanak több vitát. Biden persze, ahogy várható volt erről hallani se akar.

A stábja szerint ez egy fölösleges elterelés lenne.

Egy biztos: kifejezetten jót tesz neki, ha nincs szem előtt. Az elemzők szerint az, hogy elkezdett nőni Biden népszerűsége részben annak köszönhető, hogy az elmúlt hetekben keveset szerepelt. Az is segített, hogy a mostani tüntetés-sorozat miatt, ha csak egy időre is, de a zaklatási botránya lekerült a napirendről. Egy korábbi asszisztense Tara Reade ugyanis azt állította, hogy még 1993-ban Joe Biden a falhoz szorította, majd az ujjaival erőszakkal belé hatolt.

Ezzel az incidenssel azonban George Floyd halála óta a sajtó szinte egyáltalán nem foglalkozik.

Amellett, hogy a COVID-19 gazdasági hatásai ősszel mennyire fognak még érződni, az egyik nagy kérdés most az, hogy a fekete közösségek kire fognak szavazni novemberben. Jelenleg az Egyesült Államokban a lakosságnak körülbelül a 13 százaléka, vagyis a 328 milliós népességből úgy 42 millió ember számít feketének. Könnyen lehet, hogy ők lesznek a mérleg nyelve. Négy éve Trumpra csak a fekete szavazók 8 százaléka adta le a voksát. A választás most akár azon is múlhat, hogy ezt a számot esetleg feljebb tudja-e srófolni. Vagy eltudja-e érni, hogy a feketék jelentős része inkább otthon maradjon a választás napján.

A rasszizmus-ellenes demonstrációkon hiába szidja a tömeg Trumpot, a Wall Street Journal szerint van esély rá, hogy a szavazófülkékben végül nem fog elég fekete megjelenni. A beszámolójuk szerint a demokraták aggódnak amiatt, hogy Biden nem igazán tudja majd fellelkesíteni a színesbőrű szavazókat. A fekete nőknek egyébként csak a 4 százaléka támogatja Trumpot, az 50 alatti fekete férfiaknál ez a szám viszont 17 százalék – derül ki a Wall Street Journal felméréséből.

A Demokrata Párt egyik legnagyobb politikai akcióbizottsága a Priorities USA vezetője Guy Cecil szerint ez a szám ugyan alacsony, de statisztikailag ettől még jelentős. Ő úgy véli, hogy a demokratáknak ezzel foglalkoznia kéne.