Mit gondolnak a helyiek, lesz orosz-ukrán háború? 

Elemzések2022. jan. 31.Kovács Dániel

Európa-szerte a csapból is az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása folyik. Hatványozottan igaz ez az ukrán médiára, amely már azt is szinte napra pontosan tudni véli, mikor indul majd meg az orosz invázió, ezért megnéztük, mit gondolnak erről Kárpátalján az emberek, tartanak-e a sorozástól, vagy készletezik-e már az alapvető élelmiszereket…

A híreket olvasva egyre közelebbinek tűnik az orosz-ukrán háború kirobbanása, főleg az amerikai diplomaták családtagjainak evakuálása volt sokkoló. De mit érez mindebből a lakosság?

Utánajártunk, készül-e a lakosság a háborúra, mennyire félnek egy, a nyolc évvel korábbihoz hasonló tömeges sorozástól, vagy számolnak-e elhúzódó élelmiszerhiánnyal.

- Itt, Kárpátalján nem tapasztalunk háborús hisztériát, nyugalom van - mondja a Növekedés.hu-nak Sin József, aki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke Beregszász járásban. A politikus hozzáteszi, annak sem látja semmi jelét, hogy az emberek készleteznének az alapvető élelmiszerekből, ami arra utalna, hogy tartanak a háború miatt fellépő hiánytól.

És bár a magyarok folyamatosan tapasztalnak atrocitásokat, vannak, akik nem akarják, hogy itt a nemzeti kisebbség jól érezze magát, így a nyugalom nem teljes, háborús feszültség nincs.

Már csak azért sem, mert a fenyegetett terület, Dombasz innen ezerkétszáz kilométerre van, a kárpátaljaiak nem sok esélyt látnak arra, hogy bármi is elérjen idáig, még ha be is üt a baj. 

Nyolc éve sem terjedtek túl a hadműveletek Kelet-Ukrajnán, igaz, akkor a lakosság itt is a bőrén érezte a háborút, ugyanis napirenden volt a sorozás. A magyar fiatalok ennek érthető módon nem örültek, úgy érezték, ez nem az ő háborújuk, ráadásul sokan az ukrán nyelvet sem beszélték olyan szinten, hogy a seregben boldoguljanak.

De a nacionalista nyugat-ukrán megyék fiataljai sem nagyon vágytak a frontra, szóval ez nem magyar sajátosság - teszi hozzá Sin József.

Sorozást ezúttal még nem rendelt el az ukrán kormány, viszont a hadügyi tárca rendeletet adott ki, amely szerint Ukrajnában katonai nyilvántartásba veszik a civil foglalkozásokat űző nőket, akiket a férfiakhoz hasonlóan egészségügyi felmérésnek is alávetnek majd.

A politikus ugyanakkor azt tapasztalja, hogy a lakosság ezen a rendelkezésen inkább nevet, eszükben sincs komolyan venni. 

A média hergelne, mégsem gondolják, hogy háború lesz

Pedig az ukrán, és a magyar nyelvű kárpátaljai médiában is dominálnak a háborús hírek, még a koronavírust is messze háttérbe szorítva.

Az ukranews.com például idézi Olekszandr Pavljuk tábornokot, az Egyesített Erők parancsnokát, aki azt is tudni véli, hogy Oroszország február 20 környékén fogja lerohanni Ukrajnát.

Mindezt arra alapozza, hogy akkor ér véget a téli olimpia és az oroszok fehéroroszországi hadgyakorlata. Az oroszok már elhelyezték ЗРК С-400 rakétáikat úgy, hogy azok simán elérik Kijevet. Moszkva nem elégszik meg a már megszállva tartott területekkel, tovább akar nyomulni és elvágni Ukrajnát az iparvidékétől és a tengeri kijárataitól a tábornok szerint.

Az ukrán nyelvű média igyekszik az erős arcát mutatni, nagy dobra vernek mindenden eseményt, amelyen nagyhatalmak vezetői kiállnak Ukrajna mellett - mutat rá Sin József.

Vagy éppen a katonai fejlesztésekkel büszkélkedik, A Korrespondent.net cikke például arra hívja fel a figyelmet, hogy Ukrajna három pozíciót is javított a világ hadseregeit rangsoroló Global Firepower listáján. Tavaly az ukrán fegyveres erők a 25. helyen álltak, most pedig a 22. helyet szerezték meg a világ hadseregeinek frissített rangsorában, megelőzve Vietnamot és Lengyelországot.

A cikk külön kiemeli, hogy ezzel a helyezéssel  az összes szomszédos országot előzik, kivéve persze Oroszországot, amely a második helyen áll az Egyesült Államok és Kína között.

Vagy éppen arról számolnak be (szintén a Korrespondent.net) hogy Vasile Dîncu román védelmi miniszter kijelentette, országa készül a menekültek befogadására, akik Ukrajnából érkezhetnek Romániába nyílt orosz invázió esetén.Már ha ilyenre sor kerül, amire egyébként Vasile Dîncu sem számít.

Így látja Sin József is, aki figyelemmel kíséri az orosz médiát is. Ott is elhangoznak meredek kijelentések, de összességében az az álláspont, hogy Ukrajna ne lépjen be a NATO-ba. Szerinte nem törnek be az oroszok, ha csak ki nem provokálják. 

Szinte észre sem lehet venni a háborús hírek özönében, de a Kárpátokon túli lakosság sem csak az oroszoktól való rettegéssel van elfoglalva.

A napokban történt, hogy Kijevben evakuálni kellett az ukrán parlamentből a képviselőket, mivel, ahogy a Kárpát Hír fogalmaz, fennmaradásukért tüntető kis és középvállalkozók ezrei gyűltek össze a kijevi kormánynegyedben, hogy az őket felültető hatalom és államfő menesztését, a munkájukat és puszta létezésüket fenyegető intézkedések ellen tiltakozzanak. A tüntetők megpróbáltak bejutni a parlament épületébe, ezért evakuálták a képviselőket.