Most érdemes Ausztriára figyelni

Elemzések2021. ápr. 8.D.J.

Bár a vakcinázás terén le vannak maradva, a járvány egyelőre a nyugati tartományokban nem szabadult el. Az Osztrák Orvosi Kamara elnöke Thomas Szekeres viszont attól tart, hogy jelentősen romlani fog a helyzet, ha nem zárják le az egész országot.

Közép-Európát alaposan megizzasztja a járvány harmadik hulláma. Az utóbbi hónapokban a lakosságarányos napi halálozások terén már volt, hogy világszinten Csehország és Szlovákia is az élre került. Egy ideje pedig a dicstelen lista élén Magyarország áll.

Ausztria azonban kitűnik a régióból. Jellemző, hogy a veszélyesebb, brit variáns miatt náluk egyelőre a halálozási számok nem ugrottak meg érdemben. A 8,8 milliós országban most átlagosan 30-an halnak meg a COVID vírus miatt. A napi esetszámok ugyan február közepétől elkezdtek nőni, de ezen a téren beindult egy javuló tendencia.

Áprilisban az új esetek hét napos csúszóátlaga 3314-ről 2909-re esett vissza.

A jó eredményeiket részben annak köszönhetik, hogy a brit variánst a kezdetektől komolyan vették. Mivel az új mutáns könnyebben terjed, ezért a köztereken és a boltokban a fokozottan biztonságos FFP2 maszk hordását kötelezővé tették.

A járványkezelést segíti, hogy egyelőre a harmadik hullám nem robbant be az egész országban.

Igazán csak a keleti tartományokban terjedt el az új COVID variáns. Már volt is rá példa, hogy a Magyarországgal határos Burgenland tartományból a déli Karintiába vittek át egy beteget, ahol a kórházaknak még bőven van szabad kapacitása. Bécsben illetve általában a keleti régiókban viszont nem túl rózsás a helyzet. A fővárosban kedden az intenzív osztályokon az ágyak 61 százalékán COVID betegek feküdtek. A járvány kipattanása óta ez az arány most volt a legmagasabb. 

Mivel azokat a pácienseket, akik nem koronavírusban szenvednek nehezen tudják ellátni, ezért Alsó-Ausztriában kérték az embereket hogy kerüljék azokat a sporttevékenységeket, amelyekbe lesérülhetnek. Így például a hegyi kerékpározást vagy a motorozást. Az Osztrák Orvosi Kamara elnöke Thomas Szekeres attól tart, hogy a helyzet országos szinten is le fog romlani ezért azt javasolta, hogy zárják le az egész országot.

Mindenesetre egyelőre a legnyugatibb tartományban Vorarlbergben alig látnak valamit a vészhelyzetből.

Errefelé egyelőre a kávézók és az éttermek is nyitva tartanak. Még az iskolai sporteseményeket is megtartják. Vorarlbergben az intenzív osztályokon csak az ágyak 4 százalékán fekszenek COVID-osok.

Ausztriában a járványkezelés egyik fő eszköze a folyamatos tesztelés volt, ami azért is lehet fontos, mert segít kiszűrni a tünetmentes betegeket. Eddig a nyugati szomszédunkban 24,9 millió tesztet végeztek el. Sok helyet, így például a fodrászatokat csak az keresheti fel, aki bizonyítani tudja, hogy nem kapta el a vírust. Az ingázó külföldi munkavállalóknál pedig eleve elvárás, hogy három naponta negatív tesztet produkáljanak. Ehhez a logisztikai háttér ki is lett alakítva: a települések dugig vannak teszthelyekkel, ráadásul sok munkáltató külön is biztosít lehetőséget a tesztelésre.

A mostani korlátozásoknak az egyik legnagyobb kritikusa az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt. A pozíciójukon az se változtatott sokat, hogy a párt elnökhelyettese Manfred Haimbuchner elkapta a ragályt. A politikust egy ideig lélegeztetőgépre kellett tenni.

Bár a felgyógyulása után arra kérte a követőit, hogy vegyék komolyan a vírust, a korlátozások krizitálásából nem vett vissza.

Ausztria előtt most az egyik fő kihívást az oltóprogram felpörgetése jelenti. Ahogy a legtöbb uniós ország, ők is viszonylag lassan haladnak. Jelenleg csak a lakosságuk 14 százaléka van beoltva, míg például nálunk ez a szám 26 százalékon áll.

Ezért ők is ráléptek a magyar útra és rendeltek az orosz oltásokból. Ha minden a tervek szerint halad akkor a Szputnyik V vakcinából ebben a hónapban 300 ezer, jövő hónapban fél millió, majd júniusban 200 ezer adagot fognak kapni. 

Sebastian Kurz kancellár húsvét alkalmával mindenesetre egészen pozitív üzenettel állt elő: beszédében megígérte, hogy 100 napon belül mindenki be lesz oltva, aki kéri a vakcinát.

Nyáron pedig a turizmus is újra feléledhet. Legalábbis Kurz szerint az év derekán lassan visszatérhetnek a normális hétköznapok.