Nagy meglepetés! Hatalmasat emelt az MNB!

Elemzések2022. jún. 28.HP

A várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben, 1,85 százalékponttal emelt kamatot az MNB a mai kamatdöntő ülésén. Az alapkamat ezáltal 7,75 százalékra emelkedett. Emiatt várhatóan csütörtökön egy szintre kerül az alapkamat és a korábban irányadó egyhetes betéti kamat. A határozott lépés forinterősítő hatású. 15:00-kor Virág Barnabás, az MNB alelnöke tart sajtótájékoztatót pénzpolitika várható irányáról.

A Magyar Nemzeti Bank a piaci konszenzusnál lényegesen nagyobb mértékben, 1,85 százalékponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot a mai kamatdöntő ülésén.

Az egynapos betéti kamatlábat 7,25 százalékra, az egynapos fedezett hitelkamatlábat 10,25 százalékra emelte a Monetáris Tanács. Az egyhetes fedezett hitel kamata 10,25 százalékra emelkedett.

Csütörtökön pedig a korábban irányadó kamat szerepét betöltő egyhetes betéti kamatlábat 7,25 százalékról szintén 7,75 százalékra emelheti az MNB.

A határozott lépés forinterősítő hatású és segít az infláció gyorsabb mérséklésében.

Inflációs pálya

Az Európai Központi Bank legutóbbi kamatdöntése során felfelé módosította az euróövezet várható inflációs pályáját.

Az MNB hasonlóképpen magasabb inflációs nyomásról számolhat be a ma 15:00-kor kezdődő sajtótájékoztatón, ahol Virág Barnabás, az MNB alelnöke fogalmaz meg fontos üzeneteket.

Nemzetközi jegybankok

A kamatemelések másik célja a hazai fizetőeszköz védelme. Jelenleg ugyanis rendkívül negatív nemzetközi befektetői hangulatban kezdte el a kamatemelési ciklusát az amerikai jegybank, miközben az EKB is kamatemeléseket helyezett kilátásba.

A nagy jegybankok szigorodó pénzpolitikáját a régiós jegybankoknak, így az MNB-nek is le kell követnie, ellenkező esetben a régiós devizák még erőteljesebb eladói nyomás alá kerülnének.

Árstop

Kedvező tendencia, hogy az árstop intézkedések meghosszabbításának köszönhetően 3 százalékponttal alacsonyabb az inflációs mutató hazánkban.

Az üzemanyagárstop nélkül egy liter benzin ugyanos közel 800 forintba kerülne, míg az élelmiszerárstop hiányában alapvető élelmiszerek drágulnának jelentősen. Utóbbi az áltatlános inflációs érzetet is jobban emelné.

Régiós kitekintő

Az árstop intézkedések következtében a visegrádi országok közül Magyarországon a legalacsonyabb az infláció.

A cseheknél közel másfélszer magasabb az árdinamika. Csehországban ugyanis meghaladja a 15 százalékot a fogyasztói árak növekedése, de Lengyelországban is 13 százalékos a pénzromlás üteme. Szlovákiában 12 százalék körüli az infláció.

Termelői árak

A rendszerben még nagy a feszültség. Az ipari termelői árak áprilisban például közel 30 százalékkal emelkedtek, ami egyúttal azt is jelenti, hogy további áremeléseket fognak végrehajtani a vállalatok az elkövetkezendő hónapokban.

Mi várható?

Várhatóan 8 százalék felett tetőzhet az irányadó ráta hazánkban az év végéhez közeledve a növekedés.hu által megkérdezett bankok szerint.

A piaci határidős kamatlábmegállapodások (FRA-k) ugyanakkor 9,3 százalék körüli irányadó rátát valószínűsítenek fél éve múlva.

Sok múlik azon, hogy meddig tart a háború, miként alakulnak a szankciós politikák és milyen szinteken mozognak majd az európai földgázárak.