Nagyot ment a magyar gazdaság – várakozások felett a GDP

Elemzések2022. feb. 15.Harsányi Péter

A várakozásokat felülmúlva a magyar gazdaság a tavalyi negyedik negyedévében 7,2 százalékkal bővült éves alapon. A gazdasági teljesítmény már 4 százalékkal meghaladja a járvány előtti szintet. 2021 egészében pedig 7,1 százalékkal nőtt a hazai gazdaság. Az idei évben várhatóan 4-6 százalékkal nőhet a GDP a kereskedelmi banki várakozások alapján. Ennek a növekedésnek több mint a felét már az erőteljes lakossági fogyasztás fogja adni.

A magyar gazdaság a tavalyi negyedik negyedévében az előzetes adatok szerint 7,2 százalékkal bővült éves alapon. A szezonálisan kiigazított adatok alapján 7,1 százalékos volt a növekedés mértéke. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkalal emelkedett a KSH adatai szerint.

A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá.

A GDP már 4 százalékkal nagyobb volt a 2019. negyedik negyedévinél.

Ezzel összhangban 2021 egészében 7,1 százalékkal nőtt a hazai gazdaság éves alapon.

Forrás: KSH

Ágazatok

A kiskereskedelmi szektor több mint 5 százalékkal bővült a negyedik negyedév folyamán éves alapon.

Az ipar hozzájárulása is pozitív volt, azonban az ágazat teljesítménye a korábban megszokottól lényegesen visszafogottabban alakult. Ennek oka az elhúzódó globális chiphiány, amely jelentős negatív hatást gyakorolt a feldolgozóipar gerincét képző autóiparra. Az autógyárak jellemzően kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak.

Az építőipar kimagaslóan, közel 20 százalékkal bővült 2021 negyedik negyedévében éves alapon. Így az ágazat kisebb súlya ellenére is érezhetően hozzájárult a GDP növekedéshez.

Szektorok teljesítményének éves alapú változása, százalék

Forrás: KSH, növekedés.hu

Felhasználási oldal

A 2021-es évben a beruházások fűtötték a legnagyobb mértékben a GDP növekedését.

A beruházások a tavalyi év egészében megközelítőleg 7 százalékkal bővülhettek. Az állami 1,7, a privát beruházások 8,7 százalékkal növekedhettek az MNB előrejelzései szerint. Jelentős szeletet képviselt emellett a lakossági fogyasztás, illetve pozitív volt a készletváltozás hatása és a nettó export hozzájárulása is.

Kilátások

Az idei évben várhatóan 4-6 százalékkal nőhet a magyar gazdaság a kereskedelmi banki várakozások alapján. Ennek a növekedésnek azonban több mint a felét már az erőteljes lakossági fogyasztás fogja adni.

A háztartások elkölthető jövedelmét érdemben támogatja a csúcson lévő foglalkoztatottság, a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji 20 százalékos megemelése, a várhatóan 12-14 százalékos átlagbéremelkedés 2022 során, illetve számos állami családtámogató intézkedés. Utóbbira jó példa a gyermeket nevelők szja visszatérítése, a 25 év alattiak szja mentessége és a 13. havi nyugdíj.

A beruházások bővülési üteme mérsékeltebb lesz, azonban az összességében még mindig támogató hitelezési környezet fűti a beruházási döntéseket.

A lakossági hitelállomány megközelítőleg 12-13 százalékkal, a vállalati hitelállomány 6-7 százalékkal bővülhet az idén az MNB előrejelzései szerint.

A beruházások mellett a nettó export hozzájárulása is pozitív lesz 2022 egészében. Az exportszektor lendületesebb felfutását alapvetően fékezi az ellátási láncok elhúzódó helyreállása és a visszafogottabb külső kereslet.

Kockázatok

Kockázatot jelenthetnek a koronavírus esetleges újabb mutációi, melyek újabb járványügyi védőintézkedéseket tehetnek szükségessé.

Emellett az ellátási láncok akadozása szintén nagyfokú bizonytalanságot okoz.

Az aktuális felmérések alapján a vállalatok többsége 2022 második felétől az ellátási zavarok oldódására számít.

Ennek késlekedése negatív hatással járna a gazdasági teljesítményre és az inflációra egyaránt.

Forrás: MNB

Végezetül az orosz-ukrán konfliktus és az európai energiaválság komoly kockázatként van jelen. Az energiaárak további emelkedése még nagyobb inflációt generálna, aminek fényében a jegybankoknak lendületesebben kellene szigorítaniuk a pénzpolitikán. Ez pedig hűtené a hitelezést, a beruházásokat és végeredményben a gazdasági növekedést.

Az inflációt és a kamatpályát jelenleg erős felfelé mutató kockázatok övezik.