Napelemet akar? Így számoljon! 

Elemzések2022. szept. 14.Money.hu

A rezsidíjak emelkedése miatt mind több családban energiatakarékossági beruházásban kezdtek el gondolkodni, nagyon sokan szerelnének napelemet a házukra. A megoldást pályázat is támogatja, ám aki gyorsan lépne, annak érdemes a finanszírozást is megtervezni. A money.hu szakértői szerint a lakás energiatakarékossági felújításait mind többen a személyi kölcsönöknél lényegesen kedvezőbb kamatozású szabadfelhasználású jelzáloghitelből valósítják meg.

Az új rezsiszabályok alaposan átalakították az emberek életét. Több tízezren kezdtek el már az első hírek után számolgatni a money.hu rezsikalkulátorában mennyivel is nőhet majd a háztartás havi költsége. Az első napokban lefuttatott kalkulációk szerint a háztartásoknak alig 20 százaléka fizetne alacsonyabb díjat, mint a szabályokban megfogalmazott átlagérték s további 14,9 százalékuk esetében úszható meg a díjak emelkedése havi 10 ezer forintból.

Mindenki napelemben gondolkodik

A fentiek miatt érthető, hogy megugrott az érdeklődés az energiatakarékossági célú beruházások iránt. Sokan kezdtek el abban gondolkodni, hogy energiaköltségeiket napelemes fűtési rendszerek segítségével optimalizálják.

Az elmúlt hetekben a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséghez (MNNSZ) több, mint 60 ezer megkeresés érkezett.

Ez így önmagában persze keveset mond, de úgy már látszik kimagasló érdeklődés, ha a tavalyi számokat megnézzük. A szervezet alelnöke, Kiss Ernő szerint tavaly 35 ezer magyarországi háztartásba telepítettek napelemes rendszereket.

A szakember azt is elmondta, hogy a lakossági megrendelők mellett a vállalkozásoknak is több ezer napelemes rendszerre van igényük, hiszen ők már régóta piaci áron kapják a villamos energiát, az árak emelkedése esetükben drasztikus méreteket öltött az idén.

A szövetség elnöke szerint a megnövekedett kereslet igényeinek kivitelezésének jó része szinte biztosan átcsúszik jövőre. A kivitelezések legnagyobb akadálya most, hogy a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó, az energiaszolgáltatók által kiadott műszaki gazdasági tájékoztatóra a szolgáltatók leterheltsége miatt a jogszabályban rögzített 30 nappal szemben több hónapot, akár fél évet is kell várni.

Persze nemcsak az új rezsiszabályok miatt átlag feletti fogyasztóknak érdemes a napelemes rendszer telepítésén elgondolkodniuk, hanem mindenkinek.

Az adott ház méretétől függően ugyan akár több millió forintos beruházásról van szó, ám a megtérülési idő a megugró energiaárak mellett a szakemberek szerint alaposan lerövidül.

Az MNSZ példaszámítása szerint a jelenlegi árak mellett egy nagyobb, 5-6 kWh-s napelemes rendszer megtérülési ideje akár meg is feleződhet, 5-6 év környékére csökkenhet.

Pályázati pénz lesz – lesz?

A beruházások költségét – és így a megtérülést – csökkentheti, ha támogatást lehet elnyerni a napelemes rendszerek létesítésére. Az ezzel számolóknak jó hír lehet, hogy Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energiaügyi államtitkára a napokban azt jelentette be, hogy

a kormány az energiaválság miatt nem vár jövő tavaszig, hanem előre hozza a lakossági napelemes pályázatok második fordulóját.

A támogatásra így novembertől pályázhatnak az érintettek – az ország döntő részén november 28-án nyílik meg a pályázati ablak, a budapesti és Pest megyei háztartások december 5-től adhatják be pályázataikat a 200 milliárd forintos keretösszegű programra.

Árnyalja a képet, hogy az első, idén februárban zárult pályázati körben beérkező 43 ezer pályázat kiértékelése is megcsúszott, idén szeptember elején a portfolio.hu adatai szerint mindössze 22 ezer pályázat volt nyertesnek hirdetve, amely beruházások megvalósulását 70 milliárd forintos kötelezettségvállalással támogatta a kormány.

A pályázatok utófinanszírozásúak – a támogatói okirat megszületése után van mód 40 százalékos szállítói előleg lehívására -, így érthető, hogy a bizonytalan helyzetben nagyon kevesen kezdtek bele a munkálatok előkészítésébe s az engedélyeztetésbe. A megnövekedett igény ráadásul számottevően drágíthatja a kivitelezést és hosszú hónapokkal csúsztathatja a beruházásokat.

Ráadásul fontos tudni, hogy a pályázat csak az országos átlagot el nem érő jövedelmű háztartások számára elérhető.

Energiatakarékosság mellett kamattakarékosság

Aki nem akar hosszú hónapokat várni annak ebben a helyzetben érdemes mielőbb nekilátnia a fejlesztéseknek. Főleg, ha a támogatás mellett/helyett hitelfelvételben gondolkodik, hiszen a kölcsönök nem lesznek olcsóbbak a jelen piaci körülmények között.

A money.hu már többször írt arról is, hogy a szabadon felhasználható személyi kölcsönök esetében érdemes olyan célra fordítani az összeget, amely akár hosszabb távon megtérülő beruházás.

Míg a korábbi években egy sima lakásfelújítás is képes volt igen hamar visszahozni az árát az ingatlan értéknövekedésében – hiszen sok vásárló hajlandó volt kifizetni az újszerű, korszerűsített lakóingatlanoknál meglévő prémiumot -, most az energetikai beruházások talán még inkább érdemes ilyen beruházásokban gondolkodni.

Egyrészt a beruházás révén számottevően csökken majd a lakás/ház energiaköltsége, másrészt pedig a piaci változásoknak köszönhetően a vevői érdeklődés egyértelműen az energiatakarékos lakások felé fordul, azaz lényegesen könnyebben (és magasabb áron) lesz értékesíthető majd a lakás.

A mostani kamatemelkedési ciklusban ugyanakkor korántsem mindegy, miből finanszírozunk nagy összegű beruházásokat.

A folyósított személyi kölcsönök átlagkamata az elmúlt egy évben a jegybanki statisztikák szerint 11,83 százalékról 15,15 százalékra emelkedett. A személyi kölcsönökhöz hasonló mértékű, 332 bázispontos kamatemelkedést mért az MNB 2021. és 2022.júliusa között a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél, ám ott ezzel az emelkedéssel 5,39 százalékról mindössze 8,71 százalékra emelkedett a folyósított kölcsönök átlagkamata.

Mindez egy 5 millió forintos 5 évre felvett hitelnél azt jelenti, hogy a személyi kölcsön után több, mint 15 százalékkal magasabb, 119 ezer forintot meghaladó törlesztőrészlettel számolhatunk, mintha a napkollektor finanszírozást szabad felhasználású jelzáloghitel segítségével oldjuk meg, hiszen ekkor a havi törlesztőrészletünk 103 ezer forint lehet. Bár a jelzáloghitel ügyintézése bonyolultabb és a kötelező közjegyzői okiratba foglalás miatt drágább is, ám a 60 hónap alatt megspórolható több, mint 1 millió forint észszerűvé teszi ezt a választást.

Komoly nyereséggel kecsegtet az ajánlatok összevetése

Ahogy a napelemes rendszer kiépítése előtt érdemes több kivitelezőtől is ajánlatot kérni, ugyanilyen fontos a körültekintő választás mind a személyi kölcsönök, mind a szabadfelhasználású jelzáloghitelek esetében – már csak azért is, mert a kamatok a jegybanki statisztika megjelenése óta is emelkednek – ám bankonként eltérő mértékben és időpontban.

A money.hu szakértői ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy a nem megfelelő választással drasztikusan megugorhat a hitelköltségünk.

A fenti, 5 millió forintos, 5 évre szóló finanszírozási példánál maradva, 400 ezer forintos havi nettó jövedelem mellett a money.hu személyi kölcsön kalkulátorában az ajánlatok 11,9 és 19,06 százalék között szóródnak. Ez 110 970 és 125 900 ezer forint közötti havi törlesztőrészletet jelent. Szabad felhasználású jelzáloghitel esetében a jelenlegi ajánlatok 9,11 és 11,19 százalék között szóródnak, ami 104 060 és 109 200 forint közötti törlesztőrészletet jelent.

A money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint augusztus végén egy 7 éves futamidejű, 5 millió forintos hitel esetében a legjobbak havi törlesztőrészlete 90 ezer forint alatt maradhat, a legdrágábbaknál viszont akár 100-110 ezer forint lesz ez az összeg.

Márpedig utóbbiak esetében a már említett megtérülési idő meghosszabbodhat.