Napelemet venne? – Vásárlás előtt tájékozódjon!

Elemzések2021. feb. 11.D.J.

Nálunk is egyre népszerűbb a megújuló energiaforrások használata. Ha kapacitásról van szó itthon az összes napelem együttvéve már a Paksi Atomerőművet is megközelíti. Ha gondolkodik egy saját napelemes rendszer beszerelésén, akkor az alábbi öt dolgot érdemes figyelembe vennie.

Megtérülés

A szakmai becslések szerint egy átlagos rendszer úgy 8-12 év alatt már kitermelheti a belé fektetett pénzt.

Ebben az is segít, hogy Magyarországnak szerencsére jók az adottságai. A napsütéses órák száma 2000 körül mozog.

Hogy pontosan mikor térül meg a befektetésünk az rengeteg tényezőtől függ. Például a napelem típusától, az élettartamától vagy épp a tájolásától is. A legnagyobb költség persze az indulásnál lép fel. Egy családi háznál a napelem-rendszer kiépítése 1-2 millió forintból már megoldható.

Elhelyezés

A legjobb, ha déli tájolású tetőre szereljük a napelemeket. Az ideális dölésszög 25 és 35 fok között mozog. Ha vízszintesen állnak, akkor hamar be fognak koszolódni, túl nagy dőlés esetén pedig a szerkezetet a napsugarak nem fogják jó szögben érni. Amennyiben a déli tájolás nem megoldható az se probléma. Más elhelyezésnél is el lehet érni egy 85 százalékos teljesítményt. Egyetlen darab napelem súlya olyan 20 kiló körül mozog, tehát nem kell külön megerősíteni a tetőt csak azért, hogy a ház elbírja a plusz terhelést.

Bár nem szokványos, de a napelemet a tető helyett akár a talajra is lehet telepíteni, ha van hozzá elég helyünk.

Tartósság

Az uniós szabályok ezen a téren szerencsére viszonylag szigorúak. Aki az EU-ban napelemet akar forgalmazni annak garantálnia kell, hogy 10 éven belül az elemek legalább 90 százalékos, 25 évig pedig 80 százalékos teljesítménnyel is tudnak működni. Ma már a napelemeket eleve hosszútávra, több évtizedre tervezik. A jégesőt is ki tudják bírni.

Az orkánszerű szél sem okoz problémát, hisz nincs mozgó alkatrészük.

Fontos, hogy a telepítést bízzuk szakemberre. Ha a kivitelezés nem megfelelő, az a rendszer élettartamából is visszavehet.

Éjjeli áram

Ha felhős idő van, a napelemek akkor is termelik az áramot, de épp így az éjszakától sem kell tartani. Magyarországon ugyanis gyakorlatilag minden ilyen lakossági rendszer hálózatra van kapcsolva.

Ez azt jelenti, hogy a nappal termelt áramot elhasználhatjuk este, mert a teljesítményingadozást a szolgáltató segít kiegyensúlyozni.

Így az se probléma, hogy télen alig süt a nap. Ha nyáron megfelelően működtek az elemek, akkor nem kell aggódnunk az áram miatt. Amennyiben nem tudjuk a rendszerünket hálózatra kötni, mert mondjuk egy puszta közepén lévő kunyhóhoz, vagy egy erdei nyaralóhoz akarunk napelemet szerezni, akkor vennünk kell egy akkumulátort. De ha lehet kerüljük ezt a lehetőséget. Az akkumulátornak a beszerzése és a karbantartása is borsos.

Engedélyek

Az adminisztráció szerencsére nem túl bonyolult. A háztartási méretű napelemeknél nincs szükség építési engedély beszerzésére. A rendszerünket a területileg illetékes áramszolgáltatóhoz viszont be kell jelenteni.

Környezetszennyezés

Sok a tévhit a megújuló energia-felhasználás körül, ezek közül pedig az egyik legnépszerűbb szerint a napelemek gyártása komoly mértékben károsítja a környezetet. De ez utoljára a múlt században volt igaz. Eleve az uniós előírások miatt a begyűjtés és az újrahasznosítás kötelessége a napelemekre is vonatkozik.

Ha az élettartamuk lejár az alkatrészeiket újrahasznosítják.