Négy meglepő tény a Vatikáni Bankról

Elemzések2021. szept. 15.D.J.

Az egyik legtitkosabb pénzintézetnek mintegy 15 ezer ügyfele van. Régen rengeteg botrány pattant ki körülöttük, újabban viszont törekednek az átláthatóságra.

Ez az egyik legtitkosabb bank a világon

Egy viszonylag fiatal intézményről van szó, hisz csak 1942-ben alapították meg. A hivatalos nevük: a Vallási Művek Intézete.

Az intézmény teljesen leválik a vatikáni állami adminisztrációról. A vezetője a bíborosoknak és a pápának jelent.

Hogy pontosan mit az sokáig hétpecsétes titok volt.

A bank megreformálása csak az utóbbi 11 évben indult el. Ebben a folyamatban egy fontos lépés volt, amikor 2010-ben létrejött a Vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet, amely a bank működését ellenőrzi.

Jellemző, hogy az első nyilvános éves beszámolót az intézmény 2013-ban tette közzé.

A pénzintézet története dúskál a botrányokban

A bank háza táján több zűrős ügy is előkerült az utóbbi 40 évben. A Banco Ambrosiano, amelynél a Vatikáni Bank a fő tulajdonos volt, 1982-ben például teljesen csődbe ment miután kiderült, hogy van egy 1,3 milliárd dolláros hiányuk, amellyel nem tudnak elszámolni.

A Banco Ambrosiano vezetője, Roberto Calvi, aki sejthetően a maffiával is kapcsolatban állt, nem sokkal a botrány után meghalt.

A londoni Blackfriars hídnál találták meg felakasztva. Sejthetően gyilkosság áldozata lett.

Azóta több botrány is volt a Vatikáni Bank körül. Az egyik legutóbbi 2012-ben pattant ki. Mivel pénzmosás gyanújába keveredett a Vatikáni Bank elnöke Ettore Gotti Tedeschi akkor le is mondott.

Az elődjét Angelo Caloiát idén ítélte el kilenc év börtönre a vatikáni bíróság sikkasztás és pénzmosás büntette miatt.

Az utóbbi években XVI. Benedek és Ferenc pápának hála beindult a bank megreformálása. Az egyik elsőszámú cél a nagyobb átláthatóság biztosítása lett.

Itt nem nyithat akárki számlát

Több feltétele is van annak, hogy valaki a Vallási Művek Intézeténél számlát nyithasson. A legfontosabb, hogy az illetőnek vagy vatikáni lakosnak vagy helyi állampolgárnak kell lennie. Emellett „ügyfélként” a katolikus egyházi intézmények jöhetnek szóba.

A 2010 körül úgy 18 ezer ügyfelük volt. Ez a szám az évtized elején leesett 15 ezerre. Most már viszont évek óta stagnál.

Ha befektetésekről van szó, biztosra mennek

A Vatikáni Bank mintegy 5 milliárd dolláros betéti állományt kezel. Jellemzően, amikor cégekbe fektetnek igyekeznek komoly múltú, megbízható társaságokba tenni a pénzt.

Egész az elmúlt évekig jellemzően a pénzt Olaszországban forgatták meg. Mostanában azonban egyre inkább nyitottak a nemzetközi lehetőségek felé.

A tavalyi mérlegük alapján 36,4 millió euró nettó haszont könyveltek el.

A nyereség 75 százaléka a pápához és egyéb intézményekhez került, a maradék részből az alaptőkét növelték.