Néhány unatkozó fórumozótól fél a tőzsdei világ – Meg is van rá az okuk

Elemzések2021. jan. 29.D.J.

Az egész azzal indult, hogy néhány kisbefektető feltornázta egy boltlánc részvény-árfolyamát. De az egész akár a Wall Street megregulázásáig is elvezethet.

Sokáig élt az a képzet, hogy a kispénzű átlagember nem tud nagy vihart kavarni a tőzsde világában. Most viszont kiderült, hogy mindez koránt sem igaz.

Az utóbbi napok bebizonyították, hogy némi ügyeskedéssel egy online közösség akár milliárdos károkat is tud okozni, néhány alapot pedig akár a csőd szélére is tud juttatni.

Válság idején a pénzemberek egyébként se számítanak túl népszerűnek, ezért most úgy tűnik többen is felbuzdultak azon, hogy egy krízis közepén meg tudnak izzasztani néhány tőzsdecápát.

A mélyből a csúcsra

De kezdjük az elejétől. A mostani történet középpontjában a GameStop áll. Ez az amerikai vállalat videojátékok eladásából él. Mivel náluk főleg hagyományos boltokban zajlik a kereskedelem, a szénájuk nem áll valami jól. Az emberek ugyanis egyre inkább az interneten veszik meg a játékaikat, pláne most a járvány idején.

Emiatt a GameStop forgalma jó ideje esik. Két éve még 8,2 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak, tavaly viszont már csak 6,4 milliárd folyt be hozzájuk. Nem véletlen, hogy az elemzők azzal számoltak, hogy ahogy a cég egyre rosszabbul teljesít, úgy a részvényárfolyamuk is esni fog. Ha minden a megszokott mederben zajlik ez pontosan így is történt volna.

Mivel úgy tűnt, hogy semmi nem tudja megakadályozni a zuhanást, ezért több fedezeti alap komoly tétekkel fogadott az áresésre.

Vagyis shortolták a GameStopot.

Csak arra nem számítottak, hogy pár fórumozó kihúzza a lábuk alól a talajt. Ma már a neten rengeteg olyan netes platform van, amelyen amatőr kisbefektetők tudnak egyeztetni és ezek közül az egyik legnépszerűbb a Reddit nevű közösségi oldalon fut WallStreetBets néven. Január közepén itt álltak elő a felhasználók azzal a merész ötlettel, hogy felhajtják a GameStop árfolyamát például azzal, hogy elkezdik vásárolni a részvényeiket.

Máig nem tiszta, hogy mindez mennyire indult csak viccként, de a következmények falrengetőek lettek.

A GameStop árfolyama mintegy 1700 százalékkal nőtt meg.

Az árfolyamesésre spekuláló alapok egy elemzőcég számításai szerint 5 milliárd dollárnál is többet vesztettek. Az egyikük, a Melvin Capital olyan nehéz helyzetbe került, hogy két versenytársa kellett kisegítse 2,75 milliárd dollárral.

A GameStop részvényárfolyam változása

(Forrás: Google)

Mivel a Tesla-vezér, Elon Musk kifejezetten rossz véleménnyel van a shortolókról, az üzletember nem csak hogy őrült ezeknek a fejleményeknek, de még tovább hergelte a kisbefektetőket. Kedden Twitteren arra biztatta az embereket, hogy folytassák a cég felértékelését.

Jöhetnek az új szabályok?

Hogy mi lesz ennek a történetnek a vége a GameStop oldaláról az szinte egyértelmű.

A társaság egy felfújt lufivá vált, ami már csak a kipukkadásra vár. Az árfolyam előbb-utóbb óriásit fog esni.

A nagy kérdés most inkább az, hogy mindez mennyire válik majd rendszeressé a jövőben és mennyire kell tartaniuk az alapoknak a shortolástól? Az említett közösség láthatóan nem áll meg a GameStop-nál. Más alacsony értékű részvényeket is felpumpáltak. Miattuk az AMC mozihálózat és a BlackBerry részvényei is nagyot rallyztak az utóbbi napokban. Kérdés, hogy lesz-e következő?

A kisbefektetők oldalán az indítékok nagyon vegyesek. A WallStreetBets-en lévő hozzászólások alapján vannak, akik ezt afféle bosszúként élik meg és örömet okoz nekik, ha kárt okozhatnak néhány nagyobb alapnak. Nem véletlen, hogy a Financial Times a mostani eseményeket már a 2011-es antikapitalista tüntetésekhez hasonlítja.

A CNN egész odáig megy, hogy szerintük a mostani fejlemények abból az elit-ellenességből nőttek ki, amelyet még maga Trump indított el annak idején.

De úgy tűnik nem mindenki akarja a rendszert bedönteni, aki részt vett az árfolyam-növelésben. Legalábbis vannak, akik azt állítják: csak pénzt akartak szerezni. Olyan is akad, aki a mostani ügyeskedéssel miután időben kiszállt állítólag az egészségügyi számláit rendezte.

A NASDAQ vezetője Adena Friedman mindenesetre már jelezte, hogy szerinte a szabályozáson változtatni kéne, hogy hasonló ne történjen meg a jövőben.

Néhány tőzsdei alkalmazás - így például a Robinhood - biztos, ami biztos csütörtökön már nem is engedte a felhasználóinak, hogy a GameStop, az AMC vagy a BlackBerry részvényeiből vegyenek.

Már a politika is reagált a GameStop körüli viharokra. A kormányzat jelezte, hogy követik az eseményeket. Az egyértelmű, hogy a Demokrata Párt progresszív szárnya nem igazán sajnálja az alapokat. Az egyik volt elnökjelölt-aspiráns, Elizabeth Warren szenátor úgy fogalmazott:

Azok az alapok, magántőke társaságok és gazdag befektetők, akik most le vannak döbbenve a GameStop körüli tőzsde-ügyletektől, évek óta úgy kezelik a tőzsdét, mint a saját kaszinójukat, miközben ennek mindenki más fizeti meg az árát.

Szerinte a mostani eset egy jó apropó lenne ahhoz, hogy megregulázzák a Wall Streetet.