Nem lassít az MNB – tovább emelkedik az irányadó kamat

Elemzések2022. máj. 31.HP

Az alapkamat-emelési ciklus 0,5 százalékpontos lépésközökkel, az egyhetes betéti ráta emelése változatlan ütemmel folytatódik. A két kamat közötti összezárás tehát be fog következni az év második felében. Az irányadó egyhetes betéti kamat júniusban már eléri a 7 százalékos szintet. A megnövekedett kockázatok miatt 2022 második félévben is tovább szigoríthat a jegybank – mondta el Virág Barnabás. Hozzátette, az inflációs mutató 10,5 százalék közelébe gyorsulhat májusban. Az élelmiszerinfláció továbbra is jelentős. A magyar gazdaság lendülete változatlanul élénk. A rövid frekvenciás adatok azt jelzik, hogy a gyors GDP növekedés a második negyedévben is velünk marad.

Virág Barnabás sajtótájékoztatót tartott pénzpolitika várható irányáról.

Az MNB alelnöke rámutatott, az év eleje óta a szokásosnál lényegesen nagyobb átárazások történtek, amelyek közel felét az élelmiszerek okozták.

A külső költségoldali hatások továbbra is gyorsan épülnek be a fogyasztói árakba, így meghatározóak az infláció rövid távú alakulásában.

A költségnyomás változatlanul erős, a következő hónapokban várhatóan tovább emelkedik az árdinamika. Az inflációs várakozások is emelkedtek és magas szinten alakulnak.

Gazdaság

A magyar gazdaság növekedési képessége erős. 2022-ben is az európai növekedési rangsor élmezőnyében teljesített a magyar gazdaság.

Ugyanakkor az orosz-ukrán háború számottevő kockázatot okoz a makrogazdasági kilátásokban. 

Monetáris politika

Az inflációs cél eléréséhez az alapkamatemelési ciklus egyértelmű folytatására van szükség – világított rá Virág Barnabás.

Az alapkamat 0,5 és az egynapos betéti kamat 0,5 százalékponttal 5,9 százalékra emelkedik. Az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamata szintén 0,5 százalékponttal 8,9 százalékra nő.

Az irányadó egyhetes betéti kamat emelése pedig havi döntésekkel a korábbi ütemben folytatódik.

Az alapkamat lassított ütemű emelésével tehát lényegében annyi történik, hogy lassabban ér össze a két kamatláb.

A szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt. Látva a bennünket körülvevő kockázatokat, a pénzpolitika szigorítását belátható ideig bizonyosan folytatni kell. Ezzel összhangban az idei második félévben is tovább szigoríthat a jegybank – fejtette ki az MNB alelnöke.

A Monetáris Tanács a kamatemeléseket addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a 3 százalékos jegybanki célon stabilizálódnak.

Makrogazdasági kilátások

Májusban továbbra is kiugróan magas átárazás valósulhatott meg az MNB várakozásai szerint.

Az inflációs mutató 10,5 százalék közelébe gyorsulhat májusban – mondta el Virág Barnabás.

Az áremelkedésben továbbra is domináns az élelmiszerek hozzájárulása. Hasonló tendenciák láthatók a világ sok más gazdaságában is.

Mind az élelmiszereknél mind a feldolgozott ipari termékeknél van még költségnyomás a rendszerben. Ez a következő hónapokban az infláció további emelkedését indokolja.

A termelői árak nagyon gyors, 20 százalék feletti emelkedést mutattak az elmúlt hónapokban. Emiatt az átárazások még egy idei magasak maradnak és rövidtávon az infláció emelkedik.

Nyersanyagárak

A külső, költségoldali hatások továbbra is gyorsan épülnek be a fogyasztói árakba.

Az energia-, élelmiszer- és nyersanyagárak, valamint a szállítási költségek magas szinteken alakulnak. Az olaj ára emelkedett az elmúlt időszakban.

Nyersanyagárak alakulása 2010 január óta

Forrás: MNB

Munkaerőpiac

A koronavírus után a munkaerőpiac gyorsan helyreállt, illetve a járvány alatti visszaesés is kisebb volt, mint a korábbi válságok idején. Jelenleg csúcson van a foglalkoztatottak száma.

Reálgazdaság

A magyar gazdaság lendülete változatlanul élénk.

A rövid frekvenciás adatok azt jelzik, hogy a gyors gazdasági növekedés a második negyedévben is velünk marad.

Kamatemelés

Az alapkamat-emelési ciklus fokozatos folytatása szükséges – hangsúlyozta Virág Barnabás.

Hozzátette, az elmúlt hónapok 1 százalékpontos emelései elengedhetetlenek voltak az infláció elleni küzdelemben.

A kamatemelési ciklus most kezdődő szakaszában egyre nagyobb figyelem kerül az inflációs cél fenntartható elérését biztosító optimális kamatszint kialakítására.

Az alapkamat-emelési ciklus 0,5 százalékpontos lépésközökkel, az egyhetes betéti ráta emelés változatlan ütemmel folytatódik.

A két kamat közötti összezárás tehát be fog következni az év második felében.

Egyhetes betét

Az egyhetes betéti kamat júniusban már eléri a 7 százalékos szintet. Az MNB addig szigorít, ameddig szükséges. A jegybank továbbra is készen áll rugalmasan reagálni a piaci kihívásokra.

4 faktor

A jövőben 4 fontos tényezőt értékel a Monetáris Tanács. Ebből kettő külső, kettő belső tényezőkhöz kapcsolható.

A külső tényezők közül kulcsfontosságú, hogy a nagyobb jegybankok hogyan reagálnak a megváltozott inflációs közegre.

Emellett a kockázati környezet alakulását is figyelemmel kíséri az MNB, amit döntően az orosz-ukrán háború fejleményei befolyásolnak.

A belső tényezők közül az Európai Unióval való megállapodást és az egyensúlyok helyreállítását célzó intézkedéseket követi szoros figyelemmel a Magyar Nemzeti Bank.

Swap-piac

Az MNB továbbra is nagy hangsúlyt helyez az optimális swap-piaci kondíciók fenntartására, ami szintén segíti az árstabilitás elérését és fenntartását.