Nemet kell mondanunk a hamvasztásos temetésre?

Elemzések2022. okt. 31.D.J.

Jövő évtől a hamvasztási árak emelkedése komoly hatással lehet a temetkezési szolgáltatásra. Növekedhet a koporsós temetések száma.

Az infláció a kegyeleti piacot sem kíméli. Ahhoz, hogy búcsút mondjanak az elhunyt hozzátartozójuktól a gyászoló családoknak egyre jobban ki kell nyitniuk a pénztárcájukat. Hisz mint minden területre, a temetkezési szolgáltattatásokra is közvetlen hatással van az energia és az üzemanyag árak emelkedése.

Bár az is igaz, hogy a végső számla egyelőre még nem sokkal magasabb, mint egy éve volt.

Ehhez tudni kell, hogy a temetkezési számla három fő tételből áll össze. Vannak az úgynevezett kötelező árak, amelyeket az önkormányzat állapít meg. Emellett pedig a szolgáltatás és a kellékek díját kell még állni.

A szokásos kötelező díj emelés nem léphetett hatályba idén egy kormányzati intézkedés miatt. Ez az emelés egyébként általában 10 százalék szokott lenni. A mostani felállást a szolgáltatók bevételei sínylik meg.

Ez év végéig talán tartható. 2023-ban jelentősebb áremelés várható

mondta el a növekedés.hu-nak Puskás Béla az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) elnöke. Mint hozzátette: Az energia árak és az üzemanyag árak drasztikus emelkedése a hamvasztó üzemi díjakat foglya jelentősen érinteni.

Az érintett társaságok egyébként a minimálbérek év eleji növekedését főleg a szolgáltatási és kellék árak emelésével igyekeztek kompenzálni. A növekedés mértéke általában 10-15 százalék volt.

Jelenleg vidéken egy átlagos koporsós temetés körülbelül 350 ezer forintba kerül, míg egy urnás úgy 240 ezer forintot kóstál. A fővárosban valamivel drágábbak a kegyeleti szertartások. Budapesten egy koporsós temetés mintegy 400 ezer forintba, a hamvasztásos elhelyezés fülkébe pedig 240 ezer forintba kerül. Aki a szórásos temetés mellett dönt annak általában 170 ezer forintot kell kifizetnie.

Persze itt most csak az alapszolgáltatások ellenértékéről van szó. Az árak terén a felső határ azonban a csillagos ég. Pláne ha a család plusz szolgáltatásokat, mondjuk galambreptetést és halotti tort is rendel, vagy a kérésükre repülőből szórják ki a hamvakat.  Az ilyesmi egyébként kizárólag lakott területen kívül, erdők, mezők, hegyek, vizek felett engedélyezett.

De ma már arra is van mód, hogy a hamvakat betegyék egy medálba vagy egy nyakláncba, így a gyászoló hozzátartozó bárhova magával viheti az elhunyt maradványait.

Viszont pont azért, mert jövőre meglódulhatnak az árak, a temetkezési szolgáltatások is átalakulhatnak. A koporsós temetések száma korábban kezdett visszaszorulni, különösen a városokban. Most azonban mivel az energiaárak növekedése miatt is egyre drágább lesz a hamvasztás, minden bizonnyal egyre többen tartanak majd koporsós temetést. „Emellett nőhet a szórásos szertartások száma is” – mondta el Puskás Béla.

Illetve egyre gyakoribbá válhat az a sajátos praktika, melynél a család hazaviszi az urnát, majd később belopják a temetőbe és maguk berakják a család tulajdonában lévő sírba.