Háború: Az orosz külügyminiszter az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította a mostani háborút

Hírek2022. okt. 31.Sz.A.

250 napja tart az orosz-ukrán háború. Sikerült megegyezni az ukrán gabonaszállítás részleges újraindításáról egy nappal azután, hogy Moszkva felfüggesztette részvételét az orosz és ukrán gabonaexportot lehetővé tevő isztambuli megállapodásban. Szergej Lavrov orosz külügyminsizter szerint az 1962-es rakétaválsághoz hasonló a mostani helyzet, de akkor az amerikai félben több felelősségérzet volt.

Az orosz-ukrán háború 250. napján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy kemény küzdelemben sikerült visszaverni az orosz haderő támadását Donyeck tartomány keleti részében. Vasárnap esti beszédében úgy fogalmazott, hogy Bakmut és Avdiivka részén zajlottak a harcok.

- Ukrán drónok támadhatták meg az orosz hadiflotta három hajóját, többek között a Fekete-tengeri Makarov hajóját Szevasztopol térségében, derül ki egy vasárnap nyilvánosságra került videóból. Az ukrán kormány tanácsadói szerint Kijev áll az akció mögött, de a kormány nem vállalt felelősséget a támadásért.

- A támadás után a Kreml közölte, hogy kilép az ENSZ közvetítésével létrejött orosz-ukrán gabonamegállapodásból. Moszkva arra hivatkozott, hogy nem tudja a hajóinak védelmét garantálni. Zelenszkij elnök szerint Moszkva csak kifogást keresett, hogy felmondhassa a szerződést, amelyből már korábban ki akart lépni, tovább súlyosbítva az élelmiszerellátási helyzetet az orosz és ukrán gabonaimporttól függő országokban.

- Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint Moszkva fegyverként használja a gabonát, az EU arra kérte Oroszországot, hogy változtassa meg a döntését, és lépjen vissza a gabona-megállapodásba.

- A gabonaexport felfüggesztése a műtrágyaexportot is érinti - olvasható a The Guardian összefoglalójában.

- Antonio Guterres ENSZ főtitkár mély aggodalmát fejezte ki a gabonamegállapodás felfüggesztése miatt, a főtitkára várhatóan ma egyeztet az orosz féllel, miután vasárnap beszélt Josep Borrell EU főképviselővel.

- Az ENSZ, Törökország és Ukrajna hétfőtől folytatná a gabonamegállapodást a török vizeken tartózkodó 14 szállítmányozó hajóval. Ezzel párhuzamosan az isztambuli megállapodás felújításán dolgozik egy-egy török, orosz és ukrán delegáció. 

Az isztambuli Közös Koordinációs Központ (JCC) megállapodtak abban, hogy 40 kifelé tartó hajóhoz ellenőröket küldenek, így biztosítják a szállítást.

- A kijevi közlekedési minisztérium vasárnapi bejelentése szerint 218 hajójuk ragadt benn a megállapodás felfüggesztése miatt, ebből 22 megrakodva kikötőkben vesztegel, 95 hajót pedig már megrakodtak és el is indult a kikötőkből.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy vasárnapi televíziós nyilatkozatban kifejtette: reméli, hogy Joe Biden amerikai elnök emlékszik az 1962-es kubai rakétaválságra. A jelenlegi és az akkori válság között párhuzamot vonva Lavrov úgy fogalmazott, hogy Hruscsov és Kennedy elég erősek voltak ahhoz, hogy kellő felelősséget és bölcsességet mutassanak a világnak, ám ezt a felelősséget most nem lehet érezni Washington és szövetségesei részéről.